Şırnak'ın Qilaban ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) köyü sınır karakolu yakınlarında 28 Aralık 2011 günü Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarıyla bombalanarak öldürülen 34 insan için bugün başta Amed, Şırnak, İstanbul, Mardin, Muş, Federal Kürdistan Bölgesi'nin Zaho kenti olmak üzere bir çok merkezden binlerce kişi Roboski'ye aktı. Anma kapsamında mezarlıkta yapılan anma etkinliği ardından, binlerce kişi yürüyüşe geçti. Roboski köy meydanına gelen binlerce kişi BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak ve HDP Eş Genel Başkanları Sehabat Tuncel ile DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ailelerle birlikte Roboski Derneği'nin açılışını yaptı.

MÜZE YAPILACAK

Müzeye dönüştürülmesi çalışması başlatılan derneğin açılışını Demirtaş, Kışanak, Kürkçü ve Tuncel ile Roboskili anneler birlikte yaptı. Açılışın ardından dernek önünde katliam fotoğraflarının olduğu sergiyi BDP, HDP ve DTK eş başkanları halkla birlikte gezdi. Köy meydanına sığmayan kitle kitle çevrede bulunan tepelere ve binalara çıktı. Kitleye hitaben kısa bir açıklama yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Roboski katliamı ortaya çıkması halinde diğer katliamların faillerini de ortaya çıkarmanın yolunu açacağını söyledi. MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, "Katillerin belli olmasına rağmen devlet ve hükümetin katilleri koruma peşinde olduğu açıktır ama biz bunu kabul etmediğimizi tüm eylem ve etkinliklerimizle ortaya koyacağız. Roboski Katliamı'nı Askeri Mahkeme'ye intikal etmeleri ile bu olayın üzerini örtmeye çalışması açıktır" dedi.

'KATİLLERİ SAKLADINIZ'

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Roboski halkına karşı işlenen katliamın üzerinden iki yıl geçmesine rağmen faillerin yargılanması konusunda herhangi bir adım atılmadığını hatırlatmasında bulundu. Kürkçü, "Katilleri sakladınız, artık saklayamayacağınız. Katillerin yanında, halkın canına kastedenlerin yanında yer almakla iktidar olunmaz. 5 Kilometrelik bir sınırın ötesinde yapılan olağan hava saldırısıyla 34 canımızı şehit ettiniz, Başbakan Erdoğan biz Kürt ve Türk halkları olarak sizi suçlu ilan ediyoruz. Ve bunun hesabını vereceksiniz" diye konuştu. Bu iki yılda hala faillerin yargılanmaması bu halk ile alay etmek olduğuna vurgu yapan Kürkçü, "Şimdi de bombalama emri veren Genel Kurmay Başkanlığı'nın emrindeki askeri mahkemelere intikal edilmiş dosya. Peki, bu halk sizin yalanlarınıza dolanınıza nasıl inanacak, tabi ki inanmıyor. Ama bunun hesabını da bu halk verecektir" dedi.

TUĞLUK: KONU KÜRTLER OLUNCA KATLİAM VAR

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise, "Demokratik şehitlerimiz, Kürdistan şehitlerimizi saygıyla anıyor, burdan bir kez daha söz veriyoruz onların anısına bağlı kalacağız" dedi. Roboski katliamının Kürt halkının yüreğinde derin bir yara açtığına vurgu yapan Tuğluk, "Acılarımız dinmedi artarak devam ediyor. Çünkü bu 34 yurtaşımız, canımız savaş uçakları ile katledildi ve buna rağmen failler yargılanmıyor, hiç bir şey olmamış gibi davranıyorlar. Artık halkımız onların yalanlarına kanmıyor, bu katilerin kim olduğunu halkımız çok iyi tanıyor. Bunu 33 kurşun katliamında, Maraş katliamında, Sivas katliamında iyi tanıyorlar. Bunların hesabını Roboski de soracağız. Yoksulluğunu, ekmek ve ayakkabı almak için kar kış demeden ticaretini yaptılar ama buna izin vermediler ve onları katlettiler. Söz konusu Kürtler olunca adalet yok, katliam var" şeklinde konuştu

'KÜRDÜN GÜCÜ, ONURU, ŞEREFİ VAR AMA KÜRDİSTAN'IN YOK

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Roboski'nin Kürdistan tarihindeki katliamların en kanlı katliamlardan biri olarak yerini aldığını belirterek, "Bu katliamı unutmamak, unutturmamak ve bunun hesabını sormak için mücadelemiz devam edecek, bunun için Roboski şehitlerimizi tüm Kürdistan şehitlerimizi saygıyla anıyoruz" dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise konuşmasında Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürt halkına karşı katliam politikasının devrede olduğunu hatırlatarak başladı. Demirtaş; "Roboski Katliamı'nın emrini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi" dedi. Demirtaş, "Ancak, Kürdün Kürdistan'ı olunca bu katliamın hesabı sorulur" diye de ekledi. Demirtaş, Roboski ve öncesinde gerçekleştirilen tüm katliamların hesabını sormak için mücadele ettiklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Buraya Roboski halkına katliamı unutmadığımızı unutulmayacağımızı bir kez daha hatırlatmak için geldik. Daha önce ailelerimize ve halkımıza söz vermiştik ve sözümüzün gereği olarak, 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde, Kürdistan'daki inkâr ve imha politikalarının hesabını soracağız. İşte Roboski ile yaşadığımız diğer katliamların acısını hissettiğimiz de anlıyoruz. Kürdün gücü var, onuru şerefi, şehitleri vardır. Evet, Kürdün Kürdistan'ı vardır 2 yıldır mazot kokusu içinde parçalanmış halkımızın aileleri ve halk olarak yaşadığımız sürece unutmayacağız. O gün hastane de olayı kaymakam, savcı, devlet yetkililerini gördüğümüzde halkın acılarını nasıl yaşadığını biliyoruz" diye konuştu.

'ADALET BURADAN BAŞLAR'

Demirtaş, Gülen cemaati ve AKP Hükümeti arasında yaşanan ve operasyonlarla sonuçlanan sürecin ardından Hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamaları hatırlatarak şunları belirtti; "Bakanların çocuklarını gözaltına aldılar, orada da birbirlerine düştüler. Bakanların çocukları gözaltına alındı diye Başbakan 800 polisi görevden aldı. Ama burada 34 kişi öldürüldü. 2 yıl geçti. Ama bir onbaşını bile görevden alamadı. Şimdi bu durumla bizleri bununla sınamaya çalışıyorlar. Bu halk sınanacak halk değil. Adalet uygulanacaksa ilk önce çocuklarımız katledenleri yargılayın ondan sonra adalet uyguladığınıza inancağız. Onların çocukları ayakkabı kutularında paraları sayarken, bizim çocuklarımız ayakkabı almak için 50 TL almak için bu karda kışta dağ başlarında can verme pahasına yaşam mücadelesi veriyor. Ama bize iftira attılar, paralel devlet var diyor. Bizim çocukları katledilirken, kadınlar, analarımız ayaklar altına alınırken paralel devletle aynı çizgideydiniz, şimdi ne oldu da paralel devlet var diyorsun."

Konuşmasının sonunda PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Roboski'li ailelere gönderdiği yazılı mesajı ve desteğinin çok anlamlı olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Başkan Apo'nun altını çizdiği gibi yaşadığımız acılar bireysel değil toplumsal acılardır. Bu hakareti bize yapanlar, bir gün buradan gidecek bu hakareti yapanlardan hesap soracağız ve bu halk burada özgürleşerek dolaşabilecek. Bizim işimiz susmak değil hesap sormak, unutturmamaktır" şeklinde konuştu.

36 VİCDANİ RET AÇIKLAMASI

Demirtaş'ın ardından aralarında Roboski'de katledilenlerin yakınları ve Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ında bulunduğu 36 vicdani reddini açıkladı. Retçiler adına ortak açıklamayı okuyan Faruk Encü, "Vicdanı reddini açıkladı. Savaşın parçası olup kardeşkanı dökmeyi reddediyoruz" dedi. Vicdani retçilerin konuşmalarının ardından katliamda yaşamını yitiren aileler adına söz alan Felek Encü anma için gelenlere teşekkür etti. Anma sona ererken, Roboski'ye gelen sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri köyden ayrılmaya başladı. (Yüksekova Haber)