BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak bugün Diyarbakır BDP İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Başbakan'a seslenen Demirtaş, "Nerede inceyse orada kopacak. Bizi tehdit ederek, hakaret ederek barışı getiremez çözümü de getiremez. Kendisi bilir" dedi. Kışanak da, "Yalan konuşma, dürüst ol, namuslu ol. Yalanlara devam ederken o kanların içinde boğulacaksın" şeklinde konuştu.

 

Başbakan Erdoğan'ın dün partisinin genişletilmiş başkanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada BDP'lileri 'teröristlikle' suçlaması ve dokunulmazlıklarının kaldırılacağı yönündeki açıklamalarına BDP Eş Genel Başkanları sert tepki gösterdi.

 

Ulusal ve yerel medyanın yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında ilk olarak söz alan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun çözümü için Başbakan'a yol haritalarını gönderdiklerini belirterek, "Kan akmasını önlemek için inisiyatif almak istediğimizi AKP ile bir araya gelmeye hazır olduğumuz Başbakan’a ilettik” dedi.

 

Demirtaş, “O gürleyen Başbakan o teklifimizi elinin tersiyle reddetmiştir. Olup bitenden sorumlu kişi Başbakan’dır. Ülkede kontrolü yitirdiği için konuşmasında da kontrolü yitirmişti. Psikolojik rahatsızlığı olan Başbakan’ı bir uyardık. Bedeli ne olursa olsun doğruyu söyledik. Bedeli ağır olacak diye, AKP’nin tehditlerinden korkmadık. Bu başbakana uluslar arası bir rol verilmiştir. Kürtleri tahrik etmek, özerlik düşüncesinden vazgeçirmek" şeklinde konuştu.

 

TERÖRİST KAVRAMINI BİZE DAYATAMAZSINIZ

Kendilerini teröristlikle suçlayan Başbakan'ın Interpol tarafından aranan Sudan Devlet Başkanı'nı koruduğunu, Suriye'deki muhaliflere para ve silah yardımında bulunduklarını belirten Demirtaş, "Sizlerin terörist dediklerinize biz demek zorunda değiliz. Başbakan ve tayfası bu konuda ısrarcıysa hakaret ederek, tahrik ederek varacakları yeri Türkiye açısından bir tehlike olarak görmek istemiyorsa kendisi bilir. Terörist olarak Silivri’ye koyduklarınızla devleti yönetiyordunuz. Şimdi terörist ilan ettiniz. Terörizm kavramını bize dayatamazsınız" ifadelerini kullandı.

 

'BAŞBAKAN KÜRTLERE BAĞIMSIZLIK YOLU GÖSTERDİ'

AKP'nin yargısıyla tehdit edildikleri için gerçekleri söylemekten çekinmediklerini dile getiren Demirtaş, şunları ifade etti: "Bu başbakana uluslararası bir görev ve rol verilmiştir. Nedir o görev ve rol. Kürtleri, özerklik talebinden vazgeçirmek. Kürtleri tahrik etmek. Kürtleri giderek bağımsızlığa, bağımsızlık talebine yönlendirmek. Başbakan’a verilen uluslararası görev budur. Kendisi de bu rolü iyi oynamaktadır. Kürtlerin özerklik talebinden vazgeçerek, giderek kopuşa doğru gitmesi konusunda başbakan rolünü iyi oynamaktadır. Biz ilkesel olarak, partimizin programı gereği Türkiye'de özerklik çözümünden yana siyasi bir tutum aldıkça, kendisi Kürtleri ısrarla kopuşa doğru götürecek adımları atmakta, söylemler gerçekleştirmektedir. Ben açık açık söylüyorum. Bugüne kadar bu başbakanı durdurmaya çalıştık. Bu saatten sonra kendisini durdurmak zorunda değiliz. Ülkeyi nereye getirmek istiyorsa, kendisine verilen görev ve rol neyse kendisi bilir."

 

Başbakan Erdoğan'ın sürekli kendilerini tehdit ettiğini ve hakarete varacak şekilde konuşmalar yaptığını kaydeden Demirtaş, "Nerde inceyse orda kopacak. Bizi tehdit ederek, hakaret ederek barışı getiremez, çözümü de getiremez. Kendisi bilir" dedi.

 

'HESAP SORULACAK'

Suriye'deki muhaliflere silah verilmesinin ve Roboski'de 34 kişinin katledilmesinin hesabının sorulacağını belirten Demirtaş, "Sizin yaptığınız kirli işlerin Suriye genelinde yaptırdığınız işlerin bir gün ortaya çıkmayacağını sanmayın. Hesap sorulmayacağını zannetmeyin. Daha 34 kişinin kanı ellerinizde, bu konu kapandı mı zannediyorsunuz. Sesiniz neden bu kadar gür çıkıyor? Siz başkasına hesap soramazsınız, başkalarını alçaklıkla suçlayamazsın. Ben sana alçak desem çukurun hatırı kalır.”

 

Başbakan'ın kendisine Kandil dağının yolunu göstermesiyle ilgili açıklamalar da yapan Demirtaş, şöyle dedi: "Senin işin Kandil'in yolunu göstermek değil. Dağa çıkışı engelleyecek çözümü üretmektir. PKK kuryeliği yapma. Dağın yolunu bilen biliyor, giden gidiyor. Bu politikalarının gençleri nasıl dağa çıkardığını sen daha iyi bilirsin."

 

KIŞANAK: ERDOĞAN SAVAŞ KARARI ALDI

Basın toplantısına da söz alan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, Başbakan Erdoğan'ın savaş kararı aldığını söyledi. Başbakan'ın kendilerine karşı kin kustuğunu ve yalan konuştuğunu belirten Kışanak şunları söyledi: "Yalan konuşma, dürüst ol, namuslu ol. Yalanlara devam ederken o kanların içinde boğulacaksın. Ben Şemdinli’de bir düşmana sarılmadım. Ben çözüm için ölümü göze almış dağa çıkmış birine merhaba dedim. Onlar benim için düşman değil. 30 bin Kürt genci ölmüşse bu bir ahlaki sorundur. Elinde görüntüler var. Biz tokalaşırken 'umarım bu sorunu çözeriz' dedik. Görüntülerin tamamını yayınlasınlar. Onları oradan indirmek, sosyal hayata katmak her insanın görevidir.”

 

Kışanak, 12 Eylül döneminde işkenceyle kendisine 'Türküm' dedirtmeye çalıştıklarını, şimdi de Başbakan'ın 'Kürt sorunu terör sorunudur' dedirtmeye çalıştığını belirterek, "Demeyeceğim, tehdide boyun eğmeyeceğim. Biz bu yolda bedel ödemek için yürüyoruz. Kimse bizim geri adım atacağımızı zannetmesin. Başbakan haddini bilsin. Akan kan duracaksa koysunlar bizi cezaevine" dedi.