Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Batman İl Örgütü 2. Olağanüstü Kongresi'nde konuştu.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan BDP PM üyesi Nezir Gülcan yaptı. Onun ardından da BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata konuştu. Ata,  tutuklamalara değindi ve "Tutuklamalarla partilerinin işlevsiz bırakılmak istendiğini dile getirdi.

Akat Ata, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk ile birlikte Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdikleri görüşmeyi hatırlatarak, "Sayın Abdullah Öcalan, tüm halkımıza ve kadınlara selamlarını gönderdi" dedi ve Akat Ata'nın bu sözü salonda alkış ve zılgıtlarla karşılık buldu.

Akat’ın ardından tutuklu bulunan Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay'ın gönderdiği mesaj okundu.

Daha sonra BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş söz aldı ve konuşmasına Kürt halkının özgürlüğünü inşa etmeye başladığını söyleyerek başladı.   

"MÜZAKERE SÜRECİNİN SOKAKLARA YANSIDIĞINI GÖRMEDİK"

İmralı'da gerçekleşen görüşmeler ile yeni bir sürecin başladığı yönündeki tartışmalara değinen Demirtaş, "Yeni diyalog müzakere süreciyle Kürt sorununu çözelim deniliyor. Ankara'da bunu söyleyenler var. Ama biz bunun daha Batman sokaklarına yansıdığını görmedik. Bunun Van sokaklarına, Hakkari sokaklarına yansıdığını görmedik. Mahkeme salonlarına yansıdığını görmedik. Halen halkın üzerindeki baskı, zulüm aynı zulümdür. Yeni bir süreç başlatıyoruz diyenlerin bakması gereken ilk şey bu halk ve bu parti üzerindeki bu hukuk dışı faşizan baskılardır," dedi.

"PARTİ OLARAK SAYIN ÖCALAN'IN YÜRÜTTÜĞÜ SÜRECİN ARKASINDAYIZ"

Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti:

"Atılacak ilk adım güven verecek ilk adım bu baskıların kaldırılmasıdır. Biz İmralı'da Sayın Öcalan'ın başlattığı bu süreci canı gönülden destekliyoruz. Bütün halkımızla tabanımızla bizler Sayın Öcalan'ın arkasındayız. Güveniz tamdır. Bizi Kürt hareketinin ve Kürt siyasetinin aktörlerini muhataplarını birbirine karşıt duruma getirenlere bu çabayı gösterenlere karşı biz hep eskisinden daha fazla birlik mesajı vererek, birbirimizin yanında daha fazla bulunarak nasıl kararlı bir irade olduğumuzu göstereceğiz. Deniliyor ki BDP başka düşünüyor, Öcalan başka düşünüyor, Kandil, Avrupa başka düşünüyor. Bunu söyleyenler bu halkı ve bu hareketi hiç tanımayanlardır. Biz parti olarak bütün gücümüzle Sayın Öcalan'ın yürüttüğü sürecin arkasındayız."

"ZAMANA YAYMAK TEHLİKELİ"

"Kürt halkı pratik adımlar görmek istiyor. Biz bunu artık kulaklarımızla duymak istemiyoruz. Gözlerimizle görmek istiyoruz. Bunu zamana yaymak tehlikelidir. İmralı'ya giden ilk siyasi heyetimizin ardından ikinci siyasi heyetin ve sonrasında da düzenli görüşmelerin artık yapılması gerekir. Bu konudaki kafa karışıklığına yönelik her türlü açıklamaya halkımızın da dikkatli olması gerekir. Bizler açısından seçilmişler, milletvekillerimiz arasında isim tartışması olmamıştır. Biz bir kurumuz, partiyiz, hareketiz. Her birimiz bu halkın güvenini desteğini almış, bütün bu görüşmeleri yürütmeye yetkili ve donanımlıdır. Bizim için isimler hiçbir milletvekili açısından fark etmez. Bizim bu noktadaki beklentimiz kurumlarımızın, partimizin ve DTK'nin muhatap alınmasıdır. Kararlılığımız sürüyor. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde bu konuda gelişmeler yaşanacak ve ikinci bir siyasi heyeti, milletvekilimizden oluşan bir heyeti İmralı'ya göndereceğiz ve Öcalan'ın bu sürece ilişkin varsa çağrılarını halkımızla paylaşacağız."

Demirtaş'ın konuşmasının ardından okunan raporlar ile devam eden kongrede tek liste ile gidilen seçimde BDP Batman il eş başkanlığına Serdar Atalay ve Rehşan Çarboğa getirildi.