BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Abdullah Öcalan'ın daha geniş bir odada kalacağını belirterek, "Sayın Öcalan'ın Kürt halk Önderi olarak hem KCK hem halk üzerindeki hem de dünya siyaseti üzerindeki etkisi düşünülerek stratejik bir rolünün olduğunun görülmesi gerekiyor" dedi. 

Nuçe TV’de gazeteci Baki Gül’ün hazırlayıp sunduğu Gündem programına telefon ile katılan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan ile dün yaptıkları görüşme hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Öcalan ile görüşmelerinde Öcalan'ın konumunun stratejik önemde olduğunu özellikle belirttiğini ve bunun mesajda da dile getirildiğini belirten Demirtaş, "Sayın Öcalan'ın Kürt halk Önderi olarak hem KCK hem halk üzerindeki hem de dünya siyaseti üzerindeki etkisi düşünülerek stratejik bir rolünün olduğunun görülmesi gerekiyor" dedi.

Öcalan'ın sınırlı imkanlarına rağmen gündemi takip etmeye çalıştığını dile getiren Demirtaş, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın demokrasi paketi, anadilde eğitim, seçim barajı vs. ile ilgili basına yansıyan değerlendirmeler ile ilgili şöyle dedi;

'SÜRECİN İLERLEMESİ İHTİMALİ VAR'

"Katılımcı yöntemle uzlaşma temelinde bir paketin yapılması gerekiyor. Tek taraflı bir yaklaşım olmaz. Öncelikle bunu görmek gerekiyor. Kapsamlı değerlendirmelerimizi belki sonra iletiriz. 2. paket ortaya çıkmadan konuşmak doğru olmaz. Kürt sorununun nihai durumunu çözmek başka türlü mümkün değildir. Şu anda bir tartışma zemini yakalandı. Daha önce taleplere kulaklarını tıkayan bir hükümet yerine şu anda en azından hazırlık yapan bir hükümet var. Bu yönüyle bakıldığında sürecin ilerlemesi imkanı var. Fakat paketin içeriğinin açıklanmaması bir handikaptır. Bu süreci ilerletmek için bir süreç başlattık. Bunun ele alınması gerekiyor."

Öcalan'ın koşullarında belli bir değişikliğe gidileceğini belirten Demirtaş, "Sayın Öcalan daha geniş bir yere alınacak. Sayın Öcalan'ın konumunu stratejik ele almak siyasi konumuyla bağlantılıdır. İmralı'da bulunan 5 mahkum arkadaş orada bulunuyorlar" dedi.

Öcalan'ın Rojava'da çetecilerin halka dönük saldırılarının farkında olduğunu belirten Demirtaş, "Sayın Öcalan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde diyalog yönteminin kullanılmasının önemine işaret ediyor. Türkiye'nin Rojava'ya yaklaşımının düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Saldırgan gruplarla karşılıklı diyolog ve uzlaşma olabilir mi bunun imkanı var mı? şeklinde ele alıyor" dedi. (ANF)