BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş dün bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında sürece ilişkin açıklamalar yaptı.

Çözüm sürecinde yasal güvence talebinde ısrarlı olduklarını vurgulayan Demirtaş, hükümetin tüm hukukçularının da yasal güvence üzerinde çalıştığını söyledi.

"ÖCALAN HÜKÜMETTEN ADIM ATMASINI BEKLİYOR"

Selahattin Demirtaş, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın henüz geri çekilme çağrısında bulunmadığını da belirttiği açıklamasında, "Geri çekilme için Öcalan'ın PKK'ye çağrı yapması lazım. Newroz'da sadece 'buna hazırım' dedi. Öcalan, geri çekilme çağrısı için hükümetin adım atmasını bekleyecek," dedi.

Öcalan'ın "geri çekilin" demediğini, "hazırım" mesajı verdiğini söyleyen Demirtaş, bunun üzerine PKK'nin ateşkes ilan ettiğini söyledi.

"ADALET BAKANI İLE GÖRÜŞTÜM"

Demirtaş, hükümetin atacağı adımların ardından yapılacak geri çekilme çağrısının da kendileri aracılığıyla iletileceğini belirtti.

Demirtaş, süreç için yasal güvence talebine ilişkin olarak, hükümet nezdinde bu konuda ilk resmi girişimlerini yaptıklarını da söyledi, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştüğünü açıkladı.

Demirtaş, "Parlamenterlerden bir komisyon bir de akil insanlar komisyonu kurulabilir. Parlamenter komisyonunun kuruluş yasasında çekilmeye nezaret etme, süreci denetleme konuları yer alır ve çekilmeyi güvenceye alan yasaya dönüşebilir. Komisyon önerimizi Adalet Bakanlığı'na ilettik," diye konuştu.

Demirtaş, Adalet Bakanlığı'na sundukları komisyon önerisine henüz yanıt gelmediğini söyledi. Ama hükümetin de yasal düzenleme arayışında olduğunu öne sürdü, "AK Partili hukukçular çalışıyor, formül arıyor" diye biliyorum ifadesini kullandı.

BDP Eşbaşkanı, Kandil'in "Orta kademe komutanları ikna etmek lazım" sözüne de açıklık getirdi, "Öcalan'ın sesinden duymak istiyorlar, Kandil ile İmralı arasında bir trafik kurulabilir" dedi.

"KILIÇDAROĞLU'NA MESAJ GÖNDERDİM, YANIT GELMEDİ"

Çözüm sürecinde muhalefetin rolüne de değinen Demirtaş, Kılıçdaroğlu'na, "Hükümet yapmıyorsa, sizi süreç hakkında biz bilgilendiririz" mesajı gönderdiğini ama yanıt alamadığını açıkladı.