Federe Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani dün öğle yemeğinde BDP heyetiyle buluştu. Sheraton Oteli'ndeki yemeğe BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak ve Ahmet Türk katıldı.

 

Çiğdem Toker Akşam Gazetesi’ndeki köşesinde Barzani ile BDP’liler arasındaki görüşmenin ayrıntılarını yazdı. Toker’e konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Barzani’nin Türkiye’deki Kürt sorununu temsil etmediğini, kendisinin de böyle bir düşüncesi olmadığını belirtti.

 

'Hükümetin PKK'nin silah bırakmasına dönük talebi' hakkında 'Sohbette bu konulara girmedik. Anladığım kadarıyla, hükümetin de böyle bir gündemi yok' diyen Demirtaş, Barzani'nin ağırlıklı olarak ABD gezisinin de temel çerçevesini oluşturan Suriye, Irak ve Bağdat'taki Maliki yönetimi eksenindeki bölgesel gelişmeler üzerinde durduğunun altını çizdi.

 

Türkiye'de bir kesimin, Kürt sorununun çözümünü Barzani üzerinden kurarak 'Kürt sorununu çözecek lider' algısı yarattığını belirten Demirtaş, ‘Ne Barzani, Türkiye'deki Kürt sorununu temsil ediyor ne de kendisinin böyle bir düşünce ve iddiası var. Türkiye'deki Kürt sorunu, Barzani ve Talabani üzerinden çözülmez’ dedi.

 

Barzani'nin önemli bir lider olmakla birlikte Türkiye'deki Kürt sorunun lideri olmadığının altını çizen Demirtaş, ‘'O kendi rolünü, bölgede yürütülen çabalara olumlu bir katkısının olabileceği şeklinde tanımlıyor'’ diye konuştu.

 

Demirtaş, 'Bu rol nedir?' sorusuna ise Barzani'nin 'Barışçı çözüm yöntemlerinde rol alabilirim' dediğini aktardı.