Almanya’nın Düsseldorf kentinde yapılan 23’ncü Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP’yi  ve Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ı sert bir dille eleştirerek “Kürt halkını yenecek silah daha icat olmamıştır” dedi.

Her yıl Almanya’nın farklı bir kentinde gerçekleşen Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 23’ncüsü bu yıl “Halklar Festivali” sloganıyla “Özgür Önderlikle Demokratik Ulusu İnşa edelim- Faşizme geçit vermeyeceğiz” şiarıyla gerçekleşti.

Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi (ABDEM) ile Navenda Civaka Demokratîk ya Kurdên Almanyayê (NAV-DEM) ortak düzenlediği festivale Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya, Hollanda, Avusturya, İsviçre başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde on binlerce kişi katıldı. Festivalde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, KNK Eşbaşkanı Tahir Kemalizade, ABDEM, Demokratik Güç Birliği yöneticileri olmak üzere çok sayıda temsilci ve siyasetçi katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP ve Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’a yüklenerek, savaş politikalarını sert bir dille eleştirdi. Demirtaş, diasporada yaşayan Kürtlerin barışa özlemlerini selamladıklarını belirterek, “Ülkemizde kanın aktığı, savaşın dayatıldığı bir dönemden geçiyoruz. Böylesi bir ortamda barış mücadeleniz önemli ve kutsaldır. Her ne kadar fiziken uzakta olsanız da ruh ve düşüncene olarak ülkenizdesiniz. Bugünkü duruşunuzda bunun ispatıdır” dedi.

Cizre’deki katliamlara da dikkat çeken Demirtaş şunları söyledi: “Şu saatlerde onurlu bir direnişi ortaya koyanlar katliamlara ve savaş konseptine karşı bir bütün olarak bedenlerini siper eden Cizre, Silopi, Varto, Silvan, Şemdinli Nusaybin’e selam gönderiyorum.”

‘CİZRE’DE OY ÇIKMADI KATLİAM YAPIYOR’

HDP’nin Türkiye partisi olduğunu belirten Selahattin Demirtaş, “Sizler nasıl yıllardır geri adım atmadıysanız biz de HDP olarak bütün baskılara karşı asla geri adım atmayacağız. HDP Türkiye’deki bütün halkların kimliğidir, bütün renklerin partisidir. Biz de bu sözü vermiş bir parti olarak 1 Kasım’da sandıklar açıldığında bir zafer sözü daha veriyoruz. 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi savaşı dayatanlara karşı özgürlük ve barıştan yana olacak olanlar bir kez daha kazanacak. Çünkü karşımızdaki güç AKP anlayışı ve Türkiye de hem devlete hem de parlamentoya el koyan ve darbe yapmış olan saray anlaşışına karşı büyük bir ders verme fırsatıdır. 1 Haziran’da büyük bir ders verdiniz anlaşılıyor ki bundan ders çıkarmadılar. Sizlerin iradesine sayı duyacaklarına saldırıda bulundular. Yıllardır analar ağlamasın diye çözüm süreci yürütüyoruz. Ancak AKP kendi çıkarları için Kürtleri kullanmaya çalışıyor. Baktılar ki Kürtleri, Sayın Öcalan’ı kandırmak mümkün değil, bundan vaz geçip açık bir şekilde silaha sarıldılar. Sandıkta yenemediğini, savaş ile tank ve silah ile yok etmeye çalışıyor. Silvan, Varto, Cizre, Silopi, Yüksekova’da yaptıkları budur” diye konuştu.

‘AKP DAİŞ İLE ARASINA MESAFE KOYMALI’

AKP’ye yüklenen Selahattin Demirtaş, şunları söyledi: “AKP bunu iyi anlaması gerekiyor Kürtler katliam ile boğun eğecek bir halk değil. Bunun her kes iyi bilmesi gerekiyor. Bu savaşın sonucu da olmaz Kürtler he yerde ve koşulda barış istiyor ve bunun mücadelesini veriyor. Anneler her yerde kan dursun diye bedenlerini siper ediyor. Kürt gençleri şehirlerde asker ve gerilla ölmesin diye bedenlerini siper ediyor. Bu halk bu kadar barışa hevesli. Bu halk b u kadar barışa sevdalıyken onu yenecek silah henüz icat edilmedi. Böylesi bir halk karşısında bütün silahlar ve ordular çaresizdir. Bu haklı halk karşısında her kes yenilmek zorunda. Sarayın ordusu asla zafer kazanamayacak. Her kes görecektir ki bu halk karşısında bir kez daha yenilecektir. Bizler bir kez daha savaştan medet umanın ne olduğunu göstereceğiz. Utanmadan sıkılmadan bize çağrı yapıyorlar. Kendi hallerine durumlarına bakmadan ‘HPD terör ile arasına mesafe koysun’ diyorlar. Orada da söyledim burada söylüyorum: Ey Davutoğlu ve Erdoğan ey AKP asıl siz terör ile aranız mesafe koyun DAİŞ ile mesafe koyun. Silahlara sarılan sizsiniz, bunu bırakın. DAİŞ barbarlarını ordunuz içerisinde besleyen silah sevkiyatları yapan sizsiniz. İlk önce bunu durdurun. Ortadoğu’da ve o barbarları ve tecavüzleri besleyen sizsiniz. Yaptıklarınızda utanın.”

Demirtaş, “Biz HDP ile Türkiye halkına, batısın ellerimizi uzattık. Kardeşlik elimizi uzattık. Onlarında buna cevap vermesi gerekiyor. Bu cevap Cizre’de yapılan katliama karşı İzmir’in sokaklara çıkması gerekiyor. Samsun’un Silopi’deki katliamlara tepki göstermelidir” dedi. (ANF)