PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mektubunu Kandil’e ulaştırdıktan sonra dün akşam Hewler’e dönen BDP heyeti, Hewler’deki temaslarına Federal Bölge Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani’yle yaptığı görüşmeyle başladı.

Neçirvan Barzani’nin evinde saat 09.00’da yapılan görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü. BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan heyet, Barzani’yle görüşmenin ardından BDP Hewler temsilciliğine geçti. Heyet burada bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

"KANDİL AKP’NİN ÜSLUBUNDAN RAHATSIZ"

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı açıklamada, heyetin Kandil temasları değerlendirildi. Demirtaş, Kandil’den edindiği izlenimi şöyle aktardı:

KCK yetkilileri Sayın Öcalan’a sonuna kadar bağlı olduklarını ve onun kararlarını dikkate alacaklarını söylediler. Ama AKP’nin kullandığı dilden rahatsız olduklarını da açıkça söylediler.”

"AKP ESKİ YAKLAŞIMIN ÇOK ÖTESİNE GEÇMEDİ"

Hassas ve kritik bir süreçten geçildiğini, bu süreçte herkesin gereken hassasiyeti göstermesi ve üzerine düşeni yapması gerektiğine dikkat çeken Demirtaş, “AKP hükümeti sorunun tartışılmasında ve ele alınışında eski yaklaşımın çok ötesine geçmedi, ciddi bir değişikliğe gitmedi. KCK’li yetkililer de özellikle bundan dolayı kaygılılar” diye konuştu.

"MESELE AKP’YE GÜVEN DEĞİL"

KCK’li yetkililerin karar vermede zorlandıklarını açıkça dile getirdiklerini söyleyen Demirtaş, AKP hükümetinin güven verici mesajlar vermesinin karar verme sorumluluğu bulunanların elini güçlendireceğinin altını çizdi. Parlamento'da komisyonların ve Akil İnsanlar Komisyonlarının kurulmasının önemli olduğuna vurgu yapan Demirtaş, bazı konuların yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulmasının önemine dikkat çekti.

"Bu sürece destek AKP’ye veya BDP’ye destek anlamına gelmiyor” diyen Demirtaş, “Bu sürece destek halkın barış ve demokrasi umuduna destektir. Halkın kardeşlik umuduna destektir” şeklinde konuştu.

Meselenin AKP’ye ve onun politikalarına güven olmadığını kaydeden Demirtaş, önemli olanın bu süreçte kendine ve mücadelesine güvenmek olduğunun altını çizdi. CHP ve MHP’yi ima ederek konuşan Demirtaş, “Kendine güvenmeyenler AKP’ye ve onun politikalarına bakıp değerlendirme yapıyorlar. Meseleyi getirip AKP’ye güven veya güvensizlik noktasında tıkıyorlar. Mesele AKP’ye güvenip güvenmemek değil, mesele kendine ve mücadelesine güvenmektir” dedi.

"ŞİMDİLİK GERİ ÇEKİLME KESİN OLACAK DİYEMEYİZ"

Yaptıkları görüşme sonucunda "kesinlikle yüzde 100 geri çekilme vardır" demenin yanlış olacağını söyleyen Demirtaş, "Bu konuda en fazla Kandil’in bir karar alma süreci içinde olduğu söylenebilir" dedi.

Öcalan’ın gönderdiği mektuba Kandil’in iki üç gün içinde cevap vereceğini kaydeden Demirtaş, kendilerinin KCK’den gelecek olan mektubu bekleyeceklerini ve mektubu aldıktan sonra Ankara’yı ve İmralı’yı ziyaret edeceklerini belirtti.

NEÇİRVAN BARZANİ’YE İADEYİ ZİYARET

Toplantıda Neçirvan Barzani ile yapılan görüşmeyi de kısaca değerlendiren Demirtaş, Barzani’yi Türkiye ziyaretinde kendilerine yaptığı ziyarete karşı bir iadeyi ziyaret temelinde ziyaret ettiklerini söyledi.

Barzani’nin evinde yapılan görüşmede Demirtaş, PKK ile hükümet arasında sürmekte olan görüşmelerin konuşulduğunu söyledi. Bu konuda Barzani’ye gözlemlerini aktardıklarını belirten Demirtaş, Federal Bölge hükümeti ve bölgedeki tüm partilerin bu sürece destek olduklarının altını çizdi.

"ÖCALAN, NEÇİRVAN BARZANİ'YE SELAMLARINI GÖNDERDİ"

Federal Kürdistan Hükümeti internet sayfasında yer alan bilgilere göre, görüşme sırasında Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’ye selamlarını iletti.

Demirtaş’ın görüşmede Kürdistan Bölgesi’nin Kürt sorununun çözümündeki rolüne dikkat çekerek, Neçirvan Barzani’den barış sürecine destek olmasını istedi.

Öcalan ile Türk devleti arasındaki barış görüşmelerine değinen Neçirvan Barzani ise sürece destek vererek, bu konuda üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Kuzey Kürdistan’da sorunun barışçıl temelde çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Barzani, barışın Kürt ve Türk halklarının çıkarına olduğunu kaydetti.

BDP heyeti, saat 18.30’da Federal Kürdistan Bölgesi Parlamento Başkanı Ersalan Bayiz ile görüşecek. (ANF)