BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde karakol protestosu sırasında halka açılan ateş sonucunda 1 kişinin ölümü, 9 kişinin de yaralanmasına ilişkin olayları, NTV’ye değerlendirdi.

Selahattin Demirtaş, hayatını kaybeden Medeni Yıldırım’a Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

PROVOKASYONU YAPAN KOMUTAN GÖREVDEN ALINSIN

Lice'de yaşananları “son derece üzücü bir olay" olarak nitelendiren Demirtaş, “Hükümet, provokasyon olduğuna inanıyorsa, karakol komutanını görevden alması gerekir. Ateş emrini veren göstericiler değil. Ateşli silah kullanan tek grup güvenlik güçleridir. Provokasyonu yapan komutan, güvenlik güçleri, kimse görevden alsın” dedi.

‘DEMOKRATİK GÖSTERİ HAKKI SINIRSIZ KULLANILABİLMELİ’

Hükümetin demokratik gösterilere müdahale etmemesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu:

“Hükümetin bu tür demokratik gösterilere evrensel hukuk çevresinde yaklaşması lazım. İster Taksim’de olur, ister Hakkari’de olur, ister Lice’de olur. İnsanlar demokratik gösteri hakkını, ifade özgürlüğü hakkını sınırsız kullanabilmelidir. Çözüm sürecinin aşamasından anladığımız da budur. Hükümet bu konuda üzerine düşen ciddi sorumluluklarını yerine getirmiyor.”

‘KÖYDE SU YOK, KARAKOL YAPILIYOR; NİYE?’

Köylülerin yeni karakol yapılmasına karşı çıktığını ifade eden Demirtaş, “Savaş bitiyor, bitmeli. 134 yeni karakol ve kalekol inşaatına hız verilmesinin mantığı olabilir mi? Devlet 134 kalekola bu ülkenin, bu milletin parasını niye yatırıyor? Demek ki, barışa inanç yok, kaygı var. Katliam gerçekleştirilen köyde altyapı yok; kanalizasyon yok, suyu yok. Fakat iki karakol yapılıyor. Sağlık, eğitim ve istihdam için yatırım yapılmalıdır. Bu sürece hükümet güç ve katkı vermiyor. Hükümetin bu politikalarını eleştirecek, teşhir ve protesto edeceğiz” dedi.

‘LİCE’DE İNSANLAR ARKALARINDAN VURULMUŞTUR’

Atılan gaz nedeniyle yaralılara yardım edilemediğini söyleyen Demirtaş, “Lice’de insanlar arkalarından vurulmuştur. Köylüler tarandıktan sonra gaz atmıştır. Yaralıların alınması fırsatı bulunmamış, ambulans gidememiştir” bilgisini verdi.

‘90 YILDIR DEVLET HAVAYA ATEŞ EDİYOR…’

Provokasyonları önlemenin devletin görevi olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Halkı provokatör olarak suçlamak devlete yakışmaz. 90 yıldır devlet havaya ateş ediyor, yerdeki vatandaş hayatını kaybediyor.

Hükümet sorumsuzca açıklamalara yapmayı bırakıp, bu vahim olayın üzerine gitmelidir. Sorumluları açığa alıp, yargıya teslim etmelidir” şeklinde konuştu.

'PROVOKASYONLARA KARŞI DUYARLI OLUNMALI'

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, vatandaşları dikkatli olmaları ve provokasyonlara karşı duyarlı olmaları konusunda da uyardı.