HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Köln mitinginde konuştu. Türkiye'de ilk kez insanların artık kendisini çözümsüz hissetmediğini ifade eden Demirtaş, seçmenlere “Oy kabinine girdiğinizde önünüzde üç fotoğraf duracak, onlara bu kez vicdan gözünüzle bakın” çağrısında bulundu.

HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ı desteklemek amacıyla Almanya'nın Köln kentinde 40 örgüt ve kurumun organizesiyle bir miting düzenlendi. 

Demirtaş, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına da değinerek “Mazlum Filistin halkının özgürlük arayışının da yanında olduğumuzu, bütün ezilen halkların yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum” diyerek, İsrail'in saldırılarını durdurmasını istedi.

Demirtaş, özellikle Almanya ve Fransa'nın hem İsrail saldırıları hem de IŞİD'e karşı sessizliğini anlamakta güçlük çektiklerini ifade etti. IŞİD'in elinde Alman menşeli silahların olduğunun tespit edildiğini ifade eden Demirtaş, “Bu silahların oraya nasıl ulaştığını izah edilmesi gerekiyor “dedi.

Asıl eleştirilmesi gerekenin de AKP hükümetinin politikaları olduğunu ifade eden Demirtaş, Erdoğan'ın İsrail politikasının “one minute”dan ibaret olduğunu söyledi. Askeri anlaşmalar, ekonomik anlaşmalar, Malatya'daki üsse dikkat çeken Demirtaş, İsrail lehine cumhuriyet tarihi boyunca en yoğun ilişkiler geliştirildiğini söyledi.

Demirtaş, “IŞİD denen barbarlar Kobanê'de Türkiye sınırına dayanmışlar, tek bir açıklama yapmadılar“ dedi.

HDP'nin Meclis'te yer almaması gerektiğini söyleyen Erdoğan'a tepki gösteren Demirtaş, “IŞİD'den biri milletvekili olsa, Erdoğan onu baş tacı yapacak“ diye tepki gösterdi.

“Biz daha ilk gün kazandık. Bizim sevdamız hayalimiz koltuk değil ki. Daha aday olduğumuz ilk gün biz kazandık “diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün Türkiye'nin havası değişti. Mezhebimiz, etnik kimliğimiz ne olursa olsun, hep birlikte işsiz ve yoksuluz ya, o yüzden birleşelim dedik, halk iktidarını kendi ellerimizle kuralım dedik ya, o yüzden Türkiye'de başka bir heyecan, başka bir umut var. Türkiye'de artık insanlar kendisini çaresiz, çözümsüz hissetmiyor. Biz bir araya gelmeyelim diye ellerinden geleni yaptılar, şimdi sıra bizde. Bütün ayrılığı gayrılığı kaldırma imkanımız var. 72 millete bir nazarla bakacağız. İnsan olacağız önce.

90 yıldır halk adına millet adına iktidarı ele geçirip sadece kendi çıkarını düşünüyorlar. Kim iktidara gelirse geri kalanları, ezilmişleri unutuyor.

Öyle bir aday olsun ki kim nerde eziliyor, kimin yaşamına müdahale ediliyorsa, kim ki yoksul ve perişan ise onun yanında olsun. İlle Kürt, Türk, Ermeni, Laz, Çerkez olması gerekmez, hangi kimlik ve inançtan olursa olsun, işte böyle bir cumhurbaşkanlığı Türkiye'de mümkündür. Hükümetin ve parlamentonun denetlenmesi için de böyle bir cumhurbaşkanına ihtiyaç var. Açık söylüyorum ben Cumhurbaşkanı olsam, ilk seçimde benin aday olduğum parti iktidar olur ve o da yanlış yasa getirirse onu da onaylamam.”

AKP seçmenlerine de seslenen Demirtaş, “Tayyip Erdoğan'ı sevenler, doğru kişi benim ben. Onu Cumhurbaşkanı yaparsanız, yanlış yapmış olursunuz. Çünkü sizin hak ve hukukunuzu savunacak birine ihtiyacınız var. Siz AKP'liler olarak bize yakın olanı seçelim derseniz, Türkiye'nin geri kalanına zulmedecek, yapmayın etmeyin” diye konuştu.

Demirtaş: “Oy kabinine girdiğinizde önünüzde üç fotoğraf duracak, her birinin gözüne dikkatlice bakın. Karşınızda üç fotoğraf ve siz onlarla baş başa olacaksınız, geçmiş dönemlerde kime oy vermişseniz verin, ama bu kez vicdan gözünüzle bakın, hangisi bütün Türkiye halklarına nefes aldırır. Hangisi seçilirse bütün kimlikler kendisini özgür hisseder... Hangisi Çankaya'da olursa ben ibadetimi rahat yaparım, hangisi Çankaya'da olursa kimse benim özel yaşamıma karışamaz... Ona bakın, gözlerine bakın, ve en çok da şunu düşünün: Bunlardan hangisi ne çalıyor? O mührü pusulaya basmanız sadece beş saniye sürüyor. Doğru yere mührü basmışsanız Türkiye'de yeni yaşamın yolunu açmış olacaksınız.” (ANF)