Yüz binlerin buluştuğu İstanbul Newroz'unda halklara seslenen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Newroz'da alanlara çıkanların kimin barış ve demokrasiden yana olduğunu netleştirdiğini belirterek, "Sizin yaktığınız Newroz ateşi Ortadoğu'yu aydınlatacak. IŞİD barbarlığı da AKP barbarlığı Newroz aydınlığında yok olacak" dedi.

"Şengal ve Kobanê'de yanan Newroz ateşi Ortadoğu'yu özgürleştiriyor" sloganıyla Kazlıçeşme'de düzenlenen Newroz kutlamasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasına Kürtçe halkların Newroz'unu kutlayarak başladı.

Demirtaş, "Bu alanı dolduran yüz binlerin kadınların gençlerin emekçilerin her birinizin bütün ezilenlerin Newroz'u kutlu olsun" dedi.

Dün Diyarbakır Newroz'unda okunan PKK Lideri Öcalan'ın çağrısının İstanbul Newroz alanında karşılık bulduğunu gördüğünü belirten Demirtaş, "Dün tarihi Amed Newroz'undan sonra Sayın Öcalan'ın barış mesajı bizden önce buraya ulaşmış. İstanbul bu mesajı sıcak yüreğiyle karşılamış. Buradan bütün ezilen halklara milyonlarca yürek olarak, sömürülen, yok sayılan, zulüm altında olan ama onuruyla direnen bütün halklarına selam gönderiyoruz. Zindanlarda direnenlere, Kobanê'de direnenlere, İmralı'da Başkan Apo'ya Newroz selamı gönderiyoruz" diye konuştu.

'OMUZ OMUZA DİRENMEK DIŞINDA BİR SEÇENEĞİMİZ YOK’

Uzun soluklu bir mücadelenin emekçileri olduklarını belirten Demirtaş, Türkiye'de tarihin yeniden yazılmaya başlandığı bir dönemde olunduğunu söyledi. Demirtaş, "Bu dönemde Newroz heyecanı ve coşkusuyla bu gidişata bir dur deyip ülkenin her bir köşesinde kendi istediğimiz bir yeni yaşamı inşa etmek istiyorsa bunun yolu bellidir. Artık omuz omuza direnmek dışında başka bir seçeneğimiz kalmadı Bizi elinde tuttuğu devlet imkanları ile ezmeye çalışanlara karşı birlik olma günüdür" diye konuştu.

'BİZ MİLYONLARIZ SEN TEK ADAMSIN’  

Newroz'da alanlara çıkan milyonların kimin barıştan, demokrasiden yana olduğunu netleştirdiğini dile getiren Demirtaş, "Bu Newroz kimin demokrasi istediğini kimin diktatörlüğe sarıldığını ispatlamıştır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerini eleştiren Demirtaş sözlerine, "Bakmayın öyle 'tek adam benim' diyenlere aldanmayın. Sen yalnız tek kalmaya devam edeceksen biz milyonlarız sen tek başınasın. Biz kadını, erkeği, Türkü, Kürdü, Alevisi, Sünnisi, Ermenisi, Çerkezi ile milyonlarız, sen teksin. Giderek yalnız kalmaya devam edeceksin. Bu dünya Sultan Süleyman'a kalmadı sana mı kalacak" diye devam etti.

'ÜLKEYİ YÖNETENLER BARIŞ İSTEMİYOR DİYE SAVAŞ İSTEYECEK HALİMİZ YOK’ 

Konuşmasında 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere de değinen Demirtaş, "7 Haziran bizim geleceğimizi, torunlarımızın bu vatanda nasıl yaşayacağının belirleneceği gündür. Kucaklaştığımız ve kardeşleştiğimiz bir gelecekten yana mı olacağız yoksa tek adam diktatörlüğüne mi mahkum olacağız. Ülkemizin ezilenlerinin barışını kurma zamanıdır. Sandıktan çıkan sonuç barışa hizmet edecek. Söylemleri açıklamaları izliyorsunuz. 'Demokrasiden yana barıştan yana hiçbir adım atmayacağız' diyorlar. Asla ama asla korkuya, paniğe gerek yok.

Ülkeyi yönetenler barış istemiyor diye savaş isteyecek halimiz yok. Onlar istese de istemese de barışı sağlayacağız. '10 madde olmaz' diyenler, 'anadil olmaz' diyenler, siz isteseniz de istemeseniz de bu ülkede barış olacak. Ve barış senin iki dudağının arasında değil. Barışı arayanlar gençlerin gözündeki ışığa, anaların dilindeki dualara baksınlar. Biz barışı ve demokrasiyi herkesten fazla istediğimiz için AKP'yi durduracak tek güç olduğumuz için bize saldıracaklar. Ama bu saldırılara karşı sükunetle akıllıca cevap vermek lazım. Provokasyonlara asla pirim vermeyin" diye konuştu.

'IŞİD BARBARLIĞI DA AKP BARBARLIĞI DA NEWROZ ATEŞİ İLE YOK OLACAK’ 

Alandaki yüz binlere "7 Haziran için İstanbul hazır mı çalışmaya?" diye soran Demirtaş, alandan hep bir ağızdan yükselen "evet" yanıtını aldı. Demirtaş konuşmasına, "Siz hazırsanız kazanacağız. Önümüzde ne Kenan Evrenin faşist barajları ne de AKP'nin dikta barajı dayanamaz. Halk sel olmuş akıyorsa barajlar dayanamaz. 7 Haziran demokrasi zaferimizin ilanı olacak. 7 Haziran aynı zamanda solun, işçinin emekçinin zaferi olacak.

Sizin yaktığınız Newroz ateşi Ortadoğu'yu aydınlatacak. IŞİD barbarlığı da AKP barbarlığı Newroz aydınlığında yok olacak. 2016 Newrozu'nda burada toplandığınız da artık barışın kendisinden barışın tadından bahsedeceğiz. Kazlıçeşme Meydanı bugün yine tarih yazarak Amed'i kıskandırdı. Onlarda kusura bakmasından ama burası da ezilenlerin kentidir" dedi. (DİHA)