BDP MYK toplantısı öncesi konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Demirtaş, dün Siirt, Batman, Mardin kent merkezi ve ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonlar sonucu aralarında il ve ilçe yöneticilerinin de bulunduğu 80 kişinin gözaltına alındığını hatırlattı.

"Bu operasyonlar nedeniyle AKP Hükümeti’ni bir kez daha kınıyorum" diyen Demirtaş, "AKP, yargıya bu kadar müdahale ettiği için, doğrudan mahkemeleri, savcıları yönettiği ve yönlendirdiği için Anayasa suçu işliyor," dedi.

"BDP'DE DAHA FAZLA GÖREV ALMAK İÇİN BAŞVURU YAPILSIN"

KCK operasyonlarına ve BDP’ye yönelik tasfiye çalışmalarına karşı örgütlenerek cevap vereceklerini söyleyen Demirtaş, Kürt halkının BDP’de daha fazla görev almak için il, ilçe teşkilatlarına giderek görev talep etmesi gerektiğini söyledi; "KCK operasyonlarına verilecek en büyük cevap örgütlenerek demokratik siyaseti güçlendirmektir," dedi.

"BDP GERİ ADIM ATMAYACAKTIR"

BDP’nin geri adım atmadan yoluna devam edeceğini vurgulayan Demirtaş, dün KCK adı altında yapılan operasyonlarda gözaltına alınan arkadaşlarının hiçbirinin şiddet olayları ile bağı kurulamadığını belirtti. Demirtaş, "bütün halkı cezaevlerine doldursanız dahi halk cezaevlerinde kullandıkları oylarla AKP’yi tasfiye edecektir. Bu topraklarda artık bu faşizan anlayış yer almayacaktır," dedi. 

"VATAN İÇİN DEĞİL, TAYYİP ERDOĞAN İÇİN ÖLÜYORLAR"

"Normalde açlık grevleri sonrası kamuoyunun beklentisi savaşın durması, diyalog ve müzakerenin başlamasıydı," diyen Demirtaş, "Bu hava oluşmuştu ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanan başbakan milliyetçi oyları kaybetmemek, MHP ile yaptığı ittifakı dağıtmamak için dokunulmaz tartışmasını başlatmış, askeri operasyonları hızlandırmış ve çok sayıda PKK’li gerillanın yaşamını yitirmesini sağlamış, cenazelere acımasızca saldırılmış ve siyasi operasyonla KCK tutuklamaları başlamıştır," açıklamasında bulundu.

Bunların başbakanın müzakereye niyetinin olmadığını, ülkede tansiyonun düşmesine ve barış sürecine başlanmasına tahammülünün olmadığını gösterdiğini söyleyen Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın savaş ortamının oluşması için peş peşe hamleler yaptığını belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

"Türkiye kamuoyunun bunu görmesi lazımdır. Çocukları askerde yaşamını yitiren anne babalar bunu görmelidir. Bu çocuklar kime hizmet ediyor? Vatan hizmeti yok ortada. Tayyip Erdoğan hizmeti var, Tayyip Erdoğan için ölüyorlar maalesef. Ve bu gerçekler görülmedikçe maalesef bu ülkeye barışı getiremiyoruz. Bu acı bir durumdur."

"DOKUNULMAZLIK KALDIRILSIN BİZ DE YARGILANALIM ONLAR DA"

BDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin de konuşan Demirtaş şunları söyledi:

"Dokunulmazlık tartışması gerilimi arttırmak, müzakere zeminini ortadan kaldırmak için gündeme getirildi. Bu konuda bir teklifimiz var. Bir tek maddelik anayasa değişikliği önerisinde bulunuyoruz. CHP’de destekliyor bunu. Dokunulmazlık maddesini hemen değiştirelim. Kürsü dokunulmazlığı hariç milletvekillerinin dokunulmazlığı kalmasın. Bütün milletvekillerinin tamamının dokunulmazlığı kalksın. Bizim buna itirazımız yok.

Başbakanın cesareti varsa, dokunulmazlık konusunda samimiyse bundan daha iyi bir teklif var mı? Biz de yargılanalım onlar da. Bir bakalım ne oluyor, ne değişiyor hep birlikte görelim. Biz hazırız."

"BRÜKSEL’DEKİ KONUŞMALAR ÇARPITILDI"

Demirtaş, Brüksel’de katıldığı Kürt konferansında söylediklerinin çarpıtıldığını da ifade ederek, oradaki konuşmaların Türk medyasında yansımamasını eleştirdi. "Orada Sayın Zübeyir Aydar müzakereye hazır olduklarını resmen açıkladı. Bu çok önemli bir gelişmedir. Türkiye medyasının bu kadar büyük bir olayı görmezden gelip de halen sanki bir dayatma varmış gibi, Kürt halkı savaş istiyormuş gibi habercilik yapmasını doğru bulmuyorum” diyen Demirtaş, konferansta BDP olarak destek sunmaya hazır olduklarını belirttiklerini aktardı.

"İNSAN BARIŞTAN KORKMAMALI"

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’ye müzakere çağrısında bulunduklarını belirten BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş sözlerine, "Avrupa Parlamentosu’nda yaptığımız görüşmeleri hükümetin farklı göstermeye çalışması tam bir acizliktir. İnsan barıştan korkmamalı. Barış ürkütücü değildir. Barış çağrısı neden AKP’yi bu kadar ürkütüyor? Özellikle bazı AKP’li bakanlar, neredeyse kaçacak yer arıyorlar. Barıştan neden bu kadar korkuyorlar anlamış değiliz. Far görmüş tavşan gibi donup kalıyorlar. Özellikle bazı bakanlar bu konuda çok provokatif davranıyorlar, sürecin önünü tıkayacak açıklamalar yapıyorlar" dedi.

"İMRALI’DA HERHANGİ BİR DİYALOG YOK, SADECE TECRİT VAR"

İmralı Cezaevi’nde bulunan Abdullah Öcalan ile görüşmelerin devam ettiği yönündeki tartışmaları da değerlendiren Demirtaş, "Bütün bunlar hükümetin, bu savaş politikasını örtme ve bu savaş politikalarına karşı tepkileri önleme yolundaki manipülatif açıklamalardır. İmralı’da her hangi bir diyalog, müzakere olsa bunu ilgili taraflar bilir. Ancak şu anda İmralı’da sadece tecrit var, başka bir şey yok," dedi.

"SURİYE KÜRDİSTAN'INDAKİ GELİŞMELER TÜRKİYE'Yİ OLUMLU ETKİLEYEBİLİR"

Türkiye’deki dış politikasının özellikle Suriye’de Kürt birliğini dağıtmaya yönelik olduğunu belirten Demirtaş, "Suriye Kürdistan'ındaki gelişmeler Türkiye’yi olumlu etkileyebilir. Hükümetin oradaki gelişmeleri pozitif bir şekilde ele alırsa Türkiye’deki Kürt sorunun da çözümü kolaylaşır," dedi.  

"KENDİ PARTİSİNDEKİ REALİTEYE TAHAMMÜL EDEMEYEN BDP'YE NASIL EDECEK?"

Son olarak, Demirtaş, AKP Diyarbakır İl Başkanı Halit Akman’ın görevden alınması konusunda AKP'nin tahammülsüz olduğunu dile getirdi ve "Kendi partisindeki bu realiteye bile tahammül etmeyen BDP’ye nasıl tahammül edecek? Kendi partisinde bile Kürt sorununu ifade edenlere böyle yaklaşan bir başbakan Kürt sorununu nasıl çözebilir? Merak ediyorum, şu saatten sonra hangi Kürtler AKP il başkanlığı için yarışacak? Hangi onurlu Kürt o koltuğa oturacak" dedi. (anf)