Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi dün tarihi bir ana tanıklık etti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP heyeti ile ilk kez barış sürecine ilişkin ortak bir açıklama yaptı. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın “Silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK’yi bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum” çağrısını okudu.

BARIŞ İÇİN 10 MADDE

Sırrı Süreyya Önder, açıklama sırasında, “Hem gerçek bir demokrasinin, hem de büyük barışımızın temel omurgasını teşkil edecek olan olgusal başlıklarımız şunlardır” diyerek 10 madde sıraladı. Önder, okuduğu 10 maddenin ardından, “Tüm bu hususlarda beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için, tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak, tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz” ifadelerinde bulundu. Önder’in sıraladığı 10 madde şöyle:

1. Demokratik siyaset tanımı ve içeriği

2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması

3. Özgür Vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri

4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar

5. Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları

6. Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması

7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri

8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi

9. Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve Anayasal güvencelere kavuşturulması

10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa

3 MADDEDE DEĞİŞİKLİK

; Önder’in sıraladığı 10 madde ile, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın geçen günlerde bir televizyon programında okuduğu 10 madde arasında bazı farklılıklar olduğu görüldü.

Barış süreci için öne sürülen 10 madde içinde, 6, 8 ve 9. maddelerde değişiklik oldu.

Demirtaş’ın televizyon ekranında okuduğu metindeki “Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı” ifadelerinin yer aldığı 6. madde, “Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması” şeklinde değiştirildi. Taslak metindeki 8. maddede “eşit mekanizmaların geliştirilmesi” ifadesi ise “çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi” olarak yazıldı. “Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, milletin demokratik ölçülerle tanımlanması” denilen 9. maddeye de, “çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması” eklendi.