HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ hakkında tutuklandıkları soruşturmayla ilgili olarak iddianame hazırlandı.

İddianamede Demirtaş' ın 142 yıl, Yüksekdağ' ın 83 yıl hapsi isteniyor. Aralarında Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 11 HDP milletvekili, 5 Kasım 2016 tarihinde tutuklanmıştı.

Demirtaş hakkında hazırlanan iddianamede, Demirtaş’ın "PKK/KCK yöneticisi olduğu, bu kapsamda örgütün ‘siyasi alan merkezi sorumlusu’ olarak faaliyetlerini yürüttüğü, ayrıca değişik tarihlerde katıldığı DTK içerisinde de yönetici sıfatıyla hareket ederek eylem ve işlemlerde bulunduğu" öne sürüldü.

İddianamede Selahattin Demirtaş'ın değişik tarihlerde yapmış olduğu birçok konuşmada "terörü meşru gösterdiği" iddia edildi.

Mahkemeye sunulan iddianamede 6-8 Ekim Kobanê eylemlerine de yer verildi. Demirtaş'ın ‘terör örgütü yöneticiliği’, ‘terör örgütü propagandası yapmak’, ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet’, ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’, ‘halkı kanunlara uymamaya tahrik’, ‘suç işlemeye tahrik ve suçu ve suçluyu övme’ suçlamalarıyla 43 yıldan 142 yıla kadar cezalandırılması talep edildi.

Figen Yüksekdağ hakkında hazırlanan iddianamede ise Yüksekdağ’ın DTK içerisindeki faaliyetleri nedeniyle cezalandırılması istendi. Yüksekdağ’ın, ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet’, ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’, ‘suç işlemeye tahrik’ suçlamaları ile birlikte 6-8 Ekim Kobanê eylemleri sırasında "HDP MYK'sinde bulunmuş olması ve yapılan açıklamada imzasının olması nedeniyle sokak hadiselerinin meydana gelmesinde sorumlu olduğu" iddia edildi.

Yüksekdağ’ın 30 yıldan 83 yıla kadar cezalandırılması talep edildi.