Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin, "Şu an yürüyen süreç, bizler açısından yeterince açıklığa, şeffaflığa kavuşmasa da öncekilere kıyasla daha güçlü, daha ayakları yere basan bir süreç olarak yürüyor. Bu bir yıllık süreci tarafların birbirine güven duyması, birbirini tanıması, birbiriyle konuşabilecek zemini yakalaması açısından değerli bir yıl olarak ele aldık" dedi.

Demirtaş, Fransız Parlamentosu'nda düzenlenen 'Kaynayan Ortadoğu'da Kürtlerin Durumu' başlıklı konferansa katıldı. Süreç boyunca ilk kez ordunun ateşkese fiilen uyduğunu kaydeden Demirtaş, PKK'nin de önemli bir kısmının Türkiye sınırları dışına çıkarak ateşkese uyduğunu belirtti. Demirtaş, ''Gerçekten İmralı'da hükümet adına bir heyet, Başbakan'ın da arkasında durduğu bir şekilde görüşmeleri sürdürdü" diye konuştu.

Artık müzakerelere geçilmesi gerektiğine de vurgu yapan BDP Eş Genel Başkanı, ''Geçmişi yüzyıldan daha fazla bir zamana tekabül eden ve bölgesel bir sorun olarak ifade ettiğimiz Kürt sorununun kapsamlı olarak görüşülebilmesi ancak müzakereyle çözüme kavuşturulmasıyla mümkündür'' şeklinde konuştu.

Konferansa katılan PYD Eş Başkanı Salih Müslim de, Libya ve Tunus'ta yaşananların kendi ülkelerinde yaşanmasından endişe ettikleri için kendilerini savunma ihtiyacı hissettiklerini vurguladı. Müslim, Tunus, Mısır ve Libya'da ayaklanma sonrası oluşan iktidarların da halkların taleplerinden uzak olduğunu savundu. Müslim, bir katılımcının Suriye'de yaşananları anlatırken geçtiğimiz ay kaybettiği oğlu Şervan Müslim'i hatırlatması üzerine ise gözyaşlarına hakim olamadı.

“17 YAŞINDA KÜRT OLDUĞUMU ÖĞRENDİM”

Demirtaş, konuşmaların ardından soruları cevapladı. Selahattin Demirtaş, konuşmasını neden Türkçe yaptığı ile ilgili gelen soruya, ’Ben, 17 yaşında Kürt olduğumu öğrendim. 17 yaşıma kadar ailem Türkiye’deki baskılardan, faşizmden dolayı Kürt olduğumuzu sakladı. Bugün Türkiye’nin en büyük Kürt partisinin eş genel başkanıyım. Konuşmamı tabi ki Kürtçe yapabilmeyi çok isterdim. Ama 20 yıl Türkçe eğitim aldım. Bugün halkımın derdini ve sorunlarını hangi dilde en iyi anlatabiliyorsam o dili konuşuyorum’’ şeklinde cevapladı.

Kürtçe öğrendiğini de kaydeden Demirtaş, ’’Umut ediyorum ki yakın zamanda hem ana dilim, lehçem olan Zazaca’da, hem de Kürtçe’nin Kurmançi, Sorani lehçesinde konuşabilecek aşamaya geleceğim. Çünkü hızlı bir şekilde öğreniyorum’’ ifadelerini kullandı.

TÜRKÇE’Yİ NEFRETLE KARŞILAMIYORUM

Selahattin Demirtaş, Kürtçe konuşamamasının Türkiye’deki Kürt sorununun hazin bir tablosu olduğunu ifade etti. İyi konuştuğu Türkçe’yi de nefretle karşılamadığının altını çizen BDP Genel Başkanı, ’’Bütün dilleri eşit değerde görüyorum. Ana dilimi konuşamıyor olmamı da Türkiye’deki Kürt sorununun hazin bir tablosu olduğunu, asimilasyonun ne kadar derin olduğunu gösterme açısından ifade ettim. Kürtçe’yi, Kurmançi ya da Zazaca’yı Türkçe kadar iyi konuşabiliyor olsaydım, derdimi ana dilimde anlatabiliyor olsaydım elbette ki onu tercih ederdim’’ dedi.

’Bu bizim açımızdan bir trajedidir’ diyen Demirtaş şöyle devam etti:  ’Türkiye’de kendi anadilini konuşamayan yüzbinlerce, milyonlarca Kürt çocuğu var. Bunun için mücadele ediyoruz. Şundan emin olmalısınız yarın öbür gün benim çocuklarım, torunlarım bir gün Fransa Parlamentosu’na gelirlerse kesinlikle Kürtçe konuşuyor olacaklar.’’

Konferansta Kürtçe konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in Arapça konuşması durumunda tutumunun ne olacağı ile ilgili de Demirtaş, ’Sayın Salih Müslim’in konuşmasının tamamını Arapça yapmasına tahammül gösterirdim. Burada Çince ve Japonca da yapabilirdi. Yada iyi konuştuğu herhangi bir dilde de yapabilirdi’ ifadelerini kullandı. (StarGündem, Haberfx)