BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclis'te bir grup gazeteciyle biraraya gelerek çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazetecilerin, "Öcalan'ın ikinci aşamaya yönelik taleplerinin yeni gelişmeler ışığında ne olduğu" sorusuna yanıt veren Demirtaş, "Bugüne kadar söylenenin dışında yeni tek bir cümle yok. Demokratik siyasetin önü açılmalı. Silahlar sustu, fikirler, siyaset konuşacak madem; bunun gereği yapılmalı. Onun detaylarını kendisi tartışmıyor. Biz defalarca açıkladık, seçim barajından ifade özgürlüğüne, adil yargılanma hakkından, gösteri hakkına, basın özgürlüğüne kadar...

Bizim paket biliniyor. AKP buna ne kadar cevap verecek, sadece BDP'yi değil ama demokrasi isteyen herkesi nasıl tatmin edecek, ancak AKP açıkladıktan sonra bir şey söyleyebiliriz. Şu anda süreç ilerliyor. Taraflar süreci tıkamış falan değil. Birinci aşama dediğimiz ölümlerin durmasıydı; bu neredeyse sağlandı. Şimdi ikinci aşamaya yönelik hükümet ne yapacak? Bunlar açıklanmadan da bizim yeni bir şey söyleme şansımız yok, şu anda hükümeti bekliyoruz" ifadesini kullandı.

İkinci aşama ile ilgili tartışmaların başladığını ifade eden Demirtaş, "İkinci aşamanın pratikleşmesi için hükümetin somut adım atması gerekir. Biz bir şey söylüyoruz, hükümet bir şeyler söylüyor. Herkes ikinci aşamaya dair tartışma yürütüyor. Dikkat ederseniz kimse birinci aşamayı tartışmıyor, gerilla ne zaman çekilecek, çekilmeyecek mi, bu tartışmalar yok artık" dedi.

'HÜKÜMETİN SÖYLEMLERİ KAYGI UYANDIRIYOR'

"Kandil'in çekinceleri neler? Ne uğruna çekildik diye bir sorgulama var mı? İkinci aşamaya ilişkin Kandil'in BDP'ye yüklediği misyon var mı?" sorusuna cevap veren Demirtaş, "Hükümetin söylemi, adım atma konusundaki tereddütleri, adım konusunda henüz bir açıklama yapmamış olması, bütün bunlar kaygı uyandırıyor. Karakol inşaatlarının devam ediyor olması, koruculuk sistemi, barajlar, özellikle HES'ler, bütün bunlar bir kaygı uyandırıyor ama bu kaygıya dayanarak geri çekilmeyi durdurma söz konusu değil. Süreci de bir yandan işletiyorlar. Ama bunun takvimini kimse veremiyor. Yüzde yüz çekilme ne kadar sürer bilmiyoruz" ifadesini kullandı.

'BURADA ÇAT DİYE KALBİM DURURSA SÜREÇ NE OLACAK?'

"Öcalan'ın sağlık durumu kötü mü?" sorusuna da cevap veren Demirtaş, "Son görüşmemizde sağlık durumunu problem etmedi. Ama her gittiğimizde elinde bir mendil vardı, sürekli gözlerini siliyor. Gözleri sürekli yaşarıyor, konuşurken gözlerini kapatıyor. Yaşı 64-65. Bulunduğu fiziki koşullarda genç insanın bile ayakta kalması zor. Bir görüşmede şunu söylemişti: 'Sürecin merkezinde ben varım, çağrıyı ben yaptım, ben başlattım. Bu süreç selamete ulaşmadan benim burada çat diye kalbim dursa süreç ne olacak? Benim pozisyonum bu kadar önemliyken süreç açısından herkesin buna dikkat etmesi lazım. Dolayısıyla sağlığımla ilgili dile getirdiğim şeyler, benim kişisel kaygılarım değil, doğru anlaşılsın, hükümete de mesaj verirken hep böyle veriyorum.' Yanındaki tutuklular da söylüyormuş bunu.

'O nedenle koşulların en azından sağlık riskini ortadan kaldıracak şeye kavuşması lazım' diyordu. Hâlâ 14 metrelik hücrede kalıyor, bu doğru değil. Hükümet de bununla ilgili kafa yoruyor. Çok somut bir şey almış değiliz ama böyle görmezden gelebilecekleri bir konu olmadığının farkındayız. Ama ne değişiklik yaparlar, yapılır mı yapılmaz mı bilmiyoruz, bekliyoruz. Süreç ilerledikçe netleşir. Diyelim ki hücresinden çıkarıldı, daha büyük odaya alındı, sağlık tedavisi daha kapsamlı şekilde yapılmaya başlandı. Bu olursa halkın bilmesi lazım. Bu önemli bir şey çünkü" ifadesini kullandı. (Yüksekova haber)