DİYARBAKIR - BDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş, istifa edeceğine ilişkin haberleri yalanlarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı paketi sert bir dille eleştirerek, "Açıkladığı paketin süreçle de alakası yok. Ortada diyalog da yok. Hükümet fiili olarak süreci bitirmiş haldedir" dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısında istifasına ilişkin iddiaları, demokratik çözüm sürecini ve Erdoğan'ın "demokratikleşme paketi"ni değerlendirdi.

AÇIKLANAN PAKETİN SÜREÇLE ALAKASI YOK

Demirtaş, "Açıklanan paketin içeriğinden önce Başbakan bu paket açıklarken ortada hiçbir süreç kalmadığını teyit etmiş oldu. Bugünkü grup toplantısında Başbakan ortada süreç olduğunu kabul etmiyor. Açıkladığı paketin süreçle de alakası yok. Ortada diyalog da yok. Hükümet fiili olarak süreci bitirmiş haldedir" dedi.

Erdoğan'ın paketin süreçle bağını söyleyenlere bile sert cevap verdiğini belirten Demirtaş, "Bu korkaklık, aymazlık, ikiyüzlülüktür. Öcalan İmralı'da elinizde rehin tutulan bir mahkumdur. Sizin onayınız olmadan hiçbir heyetle görüşme yapamaz. Sizin heyetiniz zorla İmralı'ya getirmemiştir. Kendi başlattıkları sürecin arkasında duramıyor olmak siyasi korkaklıktır" şeklinde konuştu.

BİZ ANAMIZDAN TAKSİTLE Mİ DOĞDUK?

Anadilde eğitim konusunda Demirtaş, "Bizim özel okulumuz yok, halkımızın yüzde 80'i yoksulluk sınırı altında. Kimin özel okulu var? Sizin var. Kimse yemez bunu artık? Hani bu topraklar hepimizindi? Hani kardeştik? Sen diyebilir misin 'Sadece özel okullarda çocuklar başını kapatabilecek? Devlet okullarında kapatılamaz' diyebilir misin?" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, "Biz anamızdan taksitle mi doğduk, haklarımızı taksit taksit veriyorsun? Anadilde eğitime kim karşı çıkıyor bu ülkede artık? Sen kimsin ki sadaka dağıtır gibi hak dağıtıyorsun? Sen bu ülkenin Başbakanı olarak o haklarımızı vermek zorundasın, vermiyorsan gidersin" diye ekledi.

"Bu paketin açıklanma biçimi tümüyle müzakereyi bitime üzerine inşa edilmiştir" diyen Demirtaş, "Müzakere yürüten tarafların görüşleri alınmadı. Öcalan'ın, Alevilerin görüşleri alınmadı. Tekçi bir dayatmayla bu paket budur dediler. Müzakereye niyetiniz yoksa paçaları niye sıvadınız" ifadelerini kullandı.

BİZ AKP'Yİ SEVENLER DERNEĞİ MİYİZ?

Demirtaş, "AKP'nin kara kaşı kara gözü için süreci desteklemiyoruz, Türkiye halkı barışı hak ettiği için destekliyoruz. Sürece verdiğimiz desteğin yüzde 80'ini AKP kendi kişisel ihtiyaçları için harcamıştır. Bu AKP'nin ilk defa yaptığı bir şey mi? Hayır" dedi.

Abdullah Öcalan'ın İmralı'da kendisine gelen heyeti defalarca uyardığını söyleyen Demirtaş, "Beklenti diyalogun daha da artmasına yönelikken çıkmışlar. karşısındaki muhatabı hiçe almayan bir anlayışla paketi açıklıyorlar. Herkesin de kendi kuyruklarına takılmasını bekliyorlar. Siz siyasi patisiniz de biz de AKP Sevenler Derneği miyiz? Paket AKP'nin yüzünün teşhir olmasından başka bir şey değil" dedi.

Kaldırılan "Andımız" konusuna değinen Demirtaş şöyle dedi: "Zaten 3-4 yıldır çocuklarımız zaten okumuyor burada. Bitmiş bir mesele. Başörtüsü. Zaten insanlar kamusal alanda başörtüsü takıyor. Fiilen bir sorun yoktu. Halk fiilen bu sorunu kendi çözdü. Ama AKP şimdi bunu kendi başarısıymış gibi gösteriyor. Bizim kendi okulumuz yok. Özel okula gönderecek parası yok. Senin vekillerinin, cemaatin özel okulları var. Özel okulda ana dilde eğitim serbest olunca Kürt çocuklarını senin okullarına mecbur edeceksin, buna da eşit yurttaşlık diyeceksin. Yemezler."

İSTİFA SÖZKONUSU DEĞİL

Demirtaş, istifasına ilişkin ise, "Partimizde eşbaşkanlık konusunda tartışma yok, istifa söz konusu değil, ama biz koltukları babamızdan miras almadık, halkın emantidir. Biz de yeri geldiğinde halkın emantini iade etmeyi biliriz" dedi. (ANF)