HDP İzmir İl Örgütü'nün 1. Olağan Kongresi'nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlere daha güçlü yürüdüklerini belirtti, "Barajları tarumar edeceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü 1. Olağan Kongresi toplandı.

Fuar alanındaki büyük salonda yapılan kongreye binlerce kişi katıldı. Salona 8 ayrı dilde "Hoş geldiniz" yazılı pankartın yanı sıra "Rojava devrimini selamlıyoruz", "Adalet istiyoruz Maraş katliamını unutmadık", "Adalet istiyoruz 19 Aralık cezaevi katliamını unutmadık", "Yeni Demokratik Türkiye", "Perwerdaye zimane dayike mafe mirovane", "Yerinden yönetim", "Demokratik ülke eşit ve özgür bir yaşam", "Kentlerde rant için değil halk için dönüşüm", "Demokratik özerklik yeniden yönetim", "Emeğimiz, kimliğimiz, irademiz bizimdir", "Özgürlüğün teminatı örgütlü kadın gücüdür", "Genç kadın toplumun parçalanış birlik ruhunu yeniden yaşatacaktır" ve "Soma'dan Ermenek'e iş kazası değil iş cinayeti" pankartları asıldı.

Ayrıca, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının bulunduğu, "2015 yılı Başkan Apo'nun yanımızda olacağı yıl olacaktır" pankartı ile Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan, Kobani direnişinde yaşamını kaybeden Paramaz Kızılbaş ile Kader Ortakaya'nın resimleri asıldı.

'HDP, TIKANMIŞ TÜRKİYE SİYASETİNE GÜNEŞ GİBİ DOĞDU'

Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yıllardır mücadele eden Kürt siyasi hareketinin, çok bedel ödediğini ve yüzlerce kişinin tutuklandığını belirtti.

Demirtaş, "HDP tıkanmış Türkiye siyasetine bir nefes gibi, güneş gibi doğdu. İnsanlar artık mezheplerinden dolayı birbirinden korkar hale geldiler. Şimdi deniyor ya 'bölücülük yapılıyor', toplumda bölücülük yapanlar toplumu kutuplaştıranlar daha iyi görülüyor. Kimlerin toplumu uçlara böldüğü daha iyi görülüyor. Başbakan'la aynı fikirde değil diye insanlar meydanlarda yuhalatıyorlar. Halklar, Gazi'de Maraş'ta katledildikleri gibi bir kez daha katliam korkusu ile dize getirmeye çalışıyorlar. Türk'e Kürdü 'düşmandır bölücüdür' diye anlatıyorlar. İşte Türkiye'yi bir birileri ile düşman haline getirenler bu ülkeyi yönetenlerdir. AKP hükümeti de bunu yaptı budan önceki hükümetler de bunu yaptı" dedi.

HDP'nin iki temel başlıkta seçim politikasını belirlediğini kaydeden Demirtaş, şunları söyledi: "Öfkeyi, düşmanlıkları, kini ortadan kaldırmak için bir arada yaşayıp yeni yaşamda ayrı gayrı demeden, kimsenin inancını ayırt etmeden, baş örtülü bireyle Aleviyi kendi inancı ile birbirinden korkmadan, kardeşçe barış ortamını inşa etmek için yola çıktık. HDP'nin en büyük misyonu bu olacak."

AKP'nin ekonomik politikalarına değinen Demirtaş, insanların bir yandan kimliksizleştirildiğini, diğer yandan ise yoksullaştırıldığını söyledi. "İşsiz kalan biziz, yoksul kalan biziz. Ama en çok biz vergi ödüyoruz" diyen Demirtaş, "HDP'nin ikinci hedefi yoksulun ezilmişin emekçinin hakkını korumaktır. İşte bu iki temel mesele üzerinden Türkiye'de yeni bir siyaset açığa çıkartacağız. Türkiye'de hiç bir parti bu politikaları savunamadı cesaret edemedi" diye belirtti.

'YENİ DÜZENİ KURABİLİRİZ'

Demirtaş, seçim sürecine ilişkin ise şunları söyledi: "Seçimlerde bir güce ihtiyacımız var. Biz artık hükümetten bir şey talep eden olmayalım. Bizzat hükümet olalım. Kürdü, Alevisi biz yönetelim. İçlerine sindiremiyorlar. Halkın içinden çıkanlar bu ülkeyi yönetemez sanıyorlar. Devleti halk yönetecek. Nasıl ki Çanakkale'de Kürt, Türk birlikte çarpıştık, şimdi de bu devletin sahibi orada direnenler mücadele edenler, Kürtler Türkler olmalıdır. Eğer vatan ortak vatansa, Türkiye'nin her bir karesi ortaksa, bu ülkeyi birlikte yönetelim. Yeni düzeni kurabiliriz. Bunu yapabiliriz. Her şeyden önce hırsız değiliz, hırsız. Para çalmıyoruz. Biz gönlünü servetten yana paradan puldan yana inşa etmiş bir hareket değiliz. Özgürlük adına onurlu yaşam adına canını vermiş olanların Kemal Pirler'in Mazlum Doğanlar'ın yoldaşlarıyız hırsızların yoldaşları değiliz."

'O BARAJI TARUMAR EDECEĞİZ'

Artık, Türiye'yi HDP'nin yöneteceğini söyleyen Demirtaş, Trabzon'dan, Samsun'a, Antalya'ya kadar her yerde halk temsilcilerini parlamentoya taşıyacaklarını ifade etti. Demirtaş, "Barajları tarumar edeceğiz. O barajı getiren başta Evren olmak üzere, AKP'nin de üzerine yıkacağız. Şimdi herkesten daha fazla yüzde 10 barajını AKP savunuyor. Buna izin vermeyeceğiz. Daha fazla çalışacağız barajı tarumar edeceğiz" dedi.

'BİZ KİRLİ OYUNLARIN İÇERİSİNE GİRMEYİZ'

HDP ile AKP'nin anlaştığı yönündeki iddialara da yanıt veren Demirtaş, "Böyle bir alçaklık olur mu?" yanıtını verdi. Demirtaş, şöyle devam etti: "Bu pazarlığı yapmak alçaklıktır. Elinde en küçük delil olmadan partimize iftira atmak ucuzluktur. Bizim halkımızın iradesini oylarını AKP'ye satacak kadar alçak mıyız? Bizi kendinizle mi karıştırıyorsunuz? Biz HDP bayrağı altında seçime gireceğiz. AKP'yi de yıkacağız. O zaman görsünler kim kimle anlaşmış. Bunların tamamı partimizi yıpratmak için ortaya atılmıştır. Asıl ittifak sokakta sizle yaptığımız ittifaktır. HDP kendisine yeter. Ne AKP ne de CHP ve başkası ile pazarlık da yapmayız. Kirli oyunların içerisine girmeyiz. Seçim barajını tarumar edeceğiz."

AKP'nin din istismarcılığı yaptığını vurgulayan Demirtaş, "İçinde Allah korkusu olan Roboskî'de 34 çocuğu katlettirmez, çocukları sokak ortasında öldürtüp, annelerini yuhalatmaz. Ya bunları yapmayın ya da bu halka çıkıp Müslümanlığı anlatmayın. Halka da, Müslümanlığa da zarar vermeyin. IŞİD gibi AKP de Müslümanlığı tüm dünyaya yanlış tanıttı" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından mali ve faaliyet raporları okundu.

Yapılan seçimlerde HDP İzmir İl Eşbaşkanlığına Cavit Uğur ve Mizgin Irgat seçildi.

Kaynak: ETHA

Foto: Evrensel