Adana’da on binlerin katıldığı mitingde konuşan Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın bir televizyon kanalında “"Bana Gürcü, çok af edersiniz daha çirkini Ermeni dediler" demesine değinerek, “Bu halklara hakaret eden biri nasıl bu insanları kucaklar. Bu aday nasıl herkese eşit yaklaşır” diye sordu. Kendilerinin bütün insanlara eşit yaklaşarak bu güne geldiklerini ve hala bunun için mücadele verdiklerini söyleyen Demirtaş, herkese 10 Ağustos’ta sandığa gitme çağrısı yaptı.

Adana’nın işsizlik konusunda Türkiye’de ilk sıralarda olduğunu belirten Demirtaş, “ Bunlar bu güne kadar sizin işsiz kalmanızı istiyorlar. Çünkü sizler işsiz olacaksınız ki çalışan işçiler sizi görüp sendikadan veyahut haklarından bahsetmesin. Bizler bütün işçiler bu seçimde el ele vererek yeni yaşamdan yana tavrımızı koyarsak o zaman bu düzenin gidişatına dur diyebiliriz” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında Adana İstasyon Meydanı’nda miting düzenledi. On binlerce kişinin katıldığı mitingde, “Kadınları kahkahaları ile Selahattin Demirtaş’ı destekliyor” ve “İbrahim Arasları öldürenler korksunlar Türkiye demokratikleşiyor” pankartları asılırken, “Adana’nın yolları taştan umutlarımız Demirtaş’tan”, “Şengal em bi were ne”, “Gün birlik olma ve direnişi yükseltme günüdür” ve “Adana’dan Şengal’e bin selam” dövizleri taşındı. Demirtaş’a, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP PM üyeleri Kemal Bülbül, Arife Çınar ve Leyla Uyar, polis tarafından kafasına gaz kapsülü vurularak katledilen İbrahim Aras’ın ailesi ve Seyhan Belediyesi’nin DBP meclis üyeleri de eşlik etti. Sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Şengal’e”, “Halkların adayı Selahattin Demirtaş” ve “Bijî berxwedana Rojava” sloganlarının atıldığı mitingde, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çok sayıda posteri de taşındı. Koma Pel ve Koma Şitlen Azadiye’nin ezgileri eşliğinde dakikalarca halay çekilmesinin ardından alana gelen Demirtaş büyük bir coşku ile karşılandı.

‘IŞİD’İN İSLAM İLE BİR ALAKASI YOK’

Adana’da “Yeni Yaşam” çağrısına cevap vererek alana gelen bütün halkı saygı ve sevgi ile selamladığını belirterek konuşmasına başlayan Demirtaş, Ortadoğu’yu halklar, kültürler ve inançlar mezarlığına çevirmeye çalıştığını belirttiği IŞİD’i kınadı. Şengal’de yaşamını yitirenleri anan ve Şengal direnişini selamlayan Demirtaş, “Bu adı Irak Şam İslam Devleti olan IŞİD’in İslam ile bir alakası yok. Bunlar barbar örgütlerdir. Onun için bunları oradan söküp atmak için mücadele veren YPG ve YPJ’ye buradan bin selam olsun diyoruz” dedi. IŞİD’in bir diğer adının İsrail olduğunun altını çizen Demirtaş, “Biz nasıl ki Şengal, Musul ve Kobani’deki halkın yanındaysak aynı şekilde Gazze halkının da yanındayız. Onun için onların direnişine de buradan bin selam olsun diyoruz” dedi.

‘HALKTAN YANA OLANA OY VERİN’

Seçime çok az bir sürenin kaldığını ve ülkeye barışın gelmesi için her zaman alanları bedeller ödeyerek doldurduklarını ifade eden Demirtaş, ülkeye barışı getirmeleri için ellerine büyük bir fırsatın geçtiğini, fırsatın ise “Yeni Yaşam” vaadiyle girdikleri seçimler olduğunu söyledi. Yeni yaşam ile herkesin eşit yaşadığı bir dünya istediklerinin altını çizen Demirtaş, “Bizler Alevi’si, Êzidî’si, Kürt’ü, Ermeni’si ile bütün halkların bir arada kendi kültürleri ile yaşamasını istiyoruz. Herkesi aynı anda eşit gören ve ezilenden yana olan bir Cumhurbaşkanını istiyorsanız halktan yana olana oy verin” dedi.

‘BİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞMAN EDEREK O KOLTUĞA İLERLİYOR’

Diğer iki adayın ezilenden yana olmadığını, ezilenden yana olanın halkın içinden çıkmış kendisi olduğu ifade eden Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın “Ben 76 milyonu kucaklarım” sözlerine değinerek, “Dün bunu söyleyen adam bir TV programında gerçek zihniyetini açığa vurdu. ‘Bana Gürcü, çok af edersiniz daha çirkini Ermeni dediler’ diye bu halklara hakaret eden biri nasıl bu insanları kucaklar. Bu aday nasıl herkese eşit yaklaşır” diye sordu. Kendilerinin bütün insanlara eşit yaklaşarak bu güne geldiklerini ve hala bunun için mücadele verdiklerine dikkat çeken Demirtaş, “Ama kendisi bu güne kadar ırkçılık yaparak geldi. Bu aday tekçi zihniyetiyle bizi birbirimize düşman ederek o koltuğa ilerliyor. Onun için buna izin vermeyelim” dedi.

‘İŞÇİLERİN KADERİNİ BU SEÇİM DEĞİŞTİRİR’

Adana’nın işsizlik konusunda Türkiye’de ilk sıralarda olduğuna da değinen Demirtaş, “Bunlar bu güne kadar sizin işsiz kalmanızı istiyorlar. Çünkü sizler işsiz olacaksınız ki çalışan işçiler sizi görüp sendikadan veyahut haklarından bahsetmesin. Haklarından bahsettiklerinde sizin gibi işsiz olacağını düşünüp sessiz kalsınlar ve karın tokluğuna çalışmayı kabul etsinler” dedi. Bunun bir kader olmadığını ve hiç kimsenin bunu bir kader olarak görmemesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, “İşte bu gidişatı değiştirmenin bir fırsatı bu seçimlerde geçti elimize. Bizler bütün işçiler bu seçimde el ele vererek yeni yaşamdan yana tavrımızı koyarsak o zaman bu düzenin gidişatına dur diyebiliriz” dedi. Son olarak Demirtaş’a verilmiş her oyun sadece şahsına verilmediğini, ezilen halklara ve Türkiye’nin aydınlığına verildiğini ifade eden Demirtaş, Adana’da olan mevsimlik işçilere seslenerek, her ne olursa olsun oylarını kullanmalarını istedi.

Demirtaş’ın konuşmasından sonra 9 yaşındaki iki çocuk kumbaralarında topladıkları paraları seçim bağışı olarak Demirtaş’a verdi. Demirtaş konuşmasının ardından mitingden ayrılırken, kitle çarşı merkezine doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçtikten sonra dağıldı. (DİHA)