Seçim çalışmaları kapsamında Aydın’da halkla bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçimlerin şeffaf geçmesinin önemine vurgu yaptı.

Başbakan Erdoğan’ın kampanyası kapsamında ne kadar para harcadığını ve bağış kampanyasını açıklamadığını dile getiren Demirtaş, “Halkına yalan söyleyen biri halkın başkanı olabilir mi?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Aydın'da halkla buluştu.

Aydın'ın Efeler ilçesi İstasyon Meydanı'ndaki halk buluşmasında HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ile Sanatçı Ferhat Tunç da Demirtaş’a eşlik etti. Ferhat Tunç’un şarkıları ile başlayan etkinlik 5 bin kişinin katılımıyla adeta mitinge dönüştü. Burada coşkulu kalabalığa seslenen Demirtaş, Türkiye'nin her köşesinde eşit yaşamı ve kardeşliği inşa etmek için yola çıktıklarını ifade ederek, “Umut ediyorum ki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ezilenler, ötekileştirilenler, kimliği, alın teri, emeği yok sayılanlar bütün yurttaşlarımız için önemlidir. Biz koltuktan çok halkın Çankaya'ya çıkmasını istiyoruz" dedi.

‘TEKLİK YERİNE BİRLİK OLALIM'

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanacak olanların özgür ve barışçıl bir yaşamı seçmelerinin gereğine dikkat çeken Demirtaş, “Seçimlerde oyu yalnızca kendimiz için değil, daha özgür barışçıl bir yaşam için kullanmalıyız. Muhtarlık seçimlerinde adayımız mahallemizi temsil edecek kişinin olmasını istiyoruz. Muhtarlık seçimlerinde bile bize saygı duyan, kimliğimize, dilimize, dinimize sahip çıkacak birini seçmeye dikkat ediyorsak halkın başkanını seçerken daha dikkatli olmalıyız. Halk dediğin emeği için çalışan, madenlerde ölen ve buna rağmen geçinemeyendir. Asla halkın yanında olmadılar, ne ezilen kadının, ne Kürt’ün, Türk’ün, Alevi’nin, işçinin yanında oldular. Biz kendi kimliğimiz, inancımızla ayakta durabiliyoruz. Teklik yerine birlik olalım, yeni yaşam umudu dediğimiz kimsenin kimseden korkmadığı bir yaşam kurmaktır. Kimliğimizi, mezhebimizi inkar edenlere karşı farklılıklarla bir arada durup bir başkan seçelim" dedi.

‘GÖZÜNÜZÜ TOPRAK DOYURSUN DAHA NEYİ GÖTÜRECEKSİNİZ'

Çankaya'ya çıkacak olan cumhurbaşkanının, halkın başkanı olması gerektiğini, Türk’ün de Kürt’ün de yanında olması gerektiğini ifade eden Demirtaş, "Öyle bir başkan seçelim ki işçinin, memurun, çevrecinin, kadının yanında olsun. Aydın'da zeytin ve incirleri için kaygılanan insanların yanında olsun. Çankaya'da halkın başkanı olacaksa halk için kaygılansın. Bizim için kardeşlik ve barış dolu Türkiye, bin tane Çankaya koltuğundan önemlidir" diye konuştu. Demirtaş, Erdoğan'ın alanlarda tehditkar ve nefret söylemiyle konuştuğunu, ancak kendisinin buna karşılık kardeşlikten yana olduğunu dile getirdi. Erdoğan’ın ülkeye el koymuş şekilde davrandığını vurgulayan Demirtaş, "Gözünü toprak doyursun, daha ne götüreceksin" diyerek, Erdoğan’ın seçim çalışmalarında devletin parasını harcadığını söyledi.

‘HER ŞEY ŞEFFAF OLSUN'

Başbakan Erdoğan’ın seçim çalışmalarındaki çarpıklıklara da değinen Demirtaş, "Biz kampanya parasını açıklıyoruz, nereye ne harcadık söylüyoruz. Beyefendi bağış kampanyasını açıklamıyor. Açıklamamasının sebebi de her ilin valileri, iş adamlarını yanına çağırarak 'Başbakanın hesabına para yatıracaksın' diyor. Halkına yalan söyleyen biri halkın başkanı olabilir mi? Buradan Başbakan'a sesleniyorum; adaylar olarak üçümüz de çıkalım canlı yayına, gazeteciler gelsin soru sorsun, canlı yayında cevaplayalım. Her şey şeffaf olsun, bilmediğimiz hiç bir şey olmasın" çağrısı yaptı. TRT'nin Erdoğan yanlısı yayın yaptığının altını çizen Demirtaş, "TRT kamu yayını yapan bir kurumdur, ama başbakanın kendi özel kanalı gibi çalışıyor. TRT başbakanı 10 saat gösteriyorsa bizi 5 dakika gösteriyor. TRT çalışanlarına kendi cebinden para verse bu kadar iyi yayın yapmazdı. TRT Genel Müdürü ise ortada yok, çıkıp açıklama yapması gerekiyor. Çünkü kanunen suç işliyor. Bunun hesabını soracağız, dinde de kitaplarda da adalet vardır. Bu dünyada hesap vermez iseniz öbür dünyada kesin hesap vereceksiniz" diye konuştu.

‘HALKLAR OLARAK BİZ KAZANACAĞIZ'

Yoksulun parasının devletin bütçesi olarak kullanılmasını kabul etmediklerini vurgulayan Demirtaş, "Halkın hiçbir kuruşunu size helal etmiyoruz. Elbet adaletli, namuslu biri o koltuğa oturup sizden halkın hesabını soracaktır. Adaletten gerçekten korkuyorlar. Bizi vatanımızda köle yapanlara cevap vereceğiz. Baki olan insanlık, ahlak, eşitlik, kardeşliktir, kirlenmiş koltukları onların olsun. Onurlu bir yaşam özlemi bizim ortak özlemimizdir. Onurlu, eşit yaşama fırsatını birlikte başaracağız. Hırsızların sandıklarda da hırsızlık yapmasına izin vermeyin, sandıklarımıza sahip çıkalım. Halklar olarak biz kazanacağız" diyerek konuşmasını bitirdi.

Demirtaş, daha sonra kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri kapalı toplantı gerçekleştirdi. (DİHA)