Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İsviçre’nin Zürih kentinde düzenlenen halk toplantısına katıldı. Zürih Kürt Kültür Derneği’nde konuşan Demirtaş, diyalog ve müzakere süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Burada yaptığı konuşmada "Kürdistan’ın dört parçasında ulusal bilinç ve birliğin yaratıldığını" kaydeden Demirtaş, “Kürtler artık zafere yakındır” dedi.

Konuşmasının devamında, İmralı’da Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelere değinen Selahattin Demirtaş, AKP hükümeti ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın diyalog ve müzakere anlayışını sert bir dille eleştirdi.

"BAŞBAKAN MASANIN HER İKİ TARAFINDA DA KENDİ OTURMAK İSTİYOR"

“AKP hükümetini temsil eden Başbakan Erdoğan, oluşturulan masanın her iki tarafında da kendisi oturup muhatap olmak istiyor. Yani hem Kürtleri temsilen hem de devleti temsilen masada oturmak istiyor. Ben Kürtlerden çok oy aldım deyip ben oturacağım diyorsa biz neyiz burada?”

"EŞBAŞKANLAR İMRALI'YA GİTMEK ZORUNDA"

BDP Eş Genel başkanı Demirtaş, İmralı’ya siyasi bir heyetin gitmesi gerektiğini belirterek, “Özellikle de eşbaşkanlar İmralı’ya gitmek zorundadır. İmralı ile görüşmeler olmadıkça bu süreç gelişmeyecektir. Sağlıklı bir müzakerenin başlaması için İmralı’da Sayın Öcalan’la görüşmek çok önemlidir. Sonuç almak için bu halkın öncü güçlerine ve siyasetçilerine destek amaçlı sürekli sağlıklı bir tartışma sürdürülmelidir” dedi.

"BU MÜZAKERELER DİRENİŞLE BAŞLADI"

Diyalog ve müzakere masasının kolay oluşturulmadığını söyleyen Demirtaş, “Bu başlatılan süreç Sayın Öcalan’ın başlattığı bir süreçtir. Bu Kürt halkının ödediği bedellerin sonucudur. Bu müzakereler işkenceye rağmen tutuklamalara rağmen çatışmalarda hayatını kaybeden gençlerimizin direnişiyle ve en son anlaşıldığı gibi açlık grevleriyle elde edilmiştir. Bu kolay olmadı. Son 1,5 yıldır görkemli bir direniş sergilendi. En son anladılar ki, Kürtler olmadan Ortadoğu da bir düzelme bir çözüm söz konusu olamaz” dedi.