Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde binlerce kişi şehir merkezindeki eski futbol sahasında "Özgür Önderlik Özgür Kürdistan" şiarıyla Newroz'u kutladı.

On binlerce kişi, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Hakkari milletvekilleri Esat Canan ve Adil Zozani ile BDP belediye eş başkan adaylarının alana gelmesiyle, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganları attı.

'ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halkın Newroz Bayramı'nı kutlamasının ardından yaptığı konuşmada, “Gever’de ve Botan’da Newroz ateşi her zaman başka bir sıcaklıkla yandı. Şırnak’tan Hakkari’ye büyük bedellerle Newroz ateşi yandı. Devrimci Kawa’dan bu yana ısrarla yaşatan bütün Newroz şehitlerimizi saygıyla anıyoruz” dedi.

Kürt halkının büyük özgürlük hayalleri olduğunu ifade eden Demirtaş, 30 Mart seçimlerine değinerek, "Bugün mevzu ve mesele belediye seçimleri olmaz. Sadece halkın belediye koltuğu olamaz. Bu halkın özgürlük rüyaları, özgürlük hayalleri vardır. O güne ulaşana kadar kendi anavatanında özgürce yaşayana kadar asla bu mücadeleden tek bir geri adım atılmayacaktır” diye konuştu.

Demirtaş, "30 Mart yerel seçimlerinin özgürlüğe giden yola bir adım olduğunu" dile getirerek, kendi yerel yönetimlerinin halkın sorunlarını çözeceğine işaret etti. "Elbette imkanlar kısıtlı, hiçbir zaman Yüksekova’nın Türkiye’nin batısındaki birçok ilçenin imkanıyla asla aynı olmadı. Başbakan gittiği her yerde BDP’nin belediye hizmetlerinden bahsediyor. Oysa herkes biliyor ki, buraları BDP kazanmamış olsaydı asla hizmet gelmeyecekti” diyen Demirtaş, AKP’nin bölgeye hiçbir şekilde yatırım yapmadığını söyleyerek “Şu an tüm zorlamalarıyla buralara bir kuruş yatırım yapılıyorsa o da BDP’nin muhalefetiyle ve halkın direnişi sayesinde geliyordur” diye ekledi.

'AKP-CHP-MHP BELEDİYECİLİĞİ BURALARDA YER BULMAYACAK'

Yüksekova’da belediye başkanlığı yapmak ile Alanya’da belediye başkanlığı yapmanın aynı olmadığını dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti: "Burada belediye başkanlığı yapmak fedakarlık ister. Bu nedenle canını ortaya koymuş olan Gever halkına gece gündüz çalışsak yine hakkını ödeyemeyiz. Bölge illerinde şeffaf ve dürüst belediyeciliğin çalışmasının kalıcı hale getirilmesi gerekiyor. Halkın her kuruşu halka hizmet ederek geri dönecek. BDP’nin farkı budur. Hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet batağına batmış AKP belediyeciliği, MHP, CHP belediyeciliği asla buralarda yer bulmayacak. Çünkü onların başka dertleri var. Koltuk başına geçen herkes kendi menfaatini düşünüyor. AKP’de mevki makam sahibi olmuş herkes nereden daha fazla çalabilme peşinde. Başbakan diyor ya, ‘Çalsak bu kadar hizmet yapabilir miydik?’ Çalmasaydınız bunun iki katı hizmet yapabilirdiniz. Ayakkabı kutularını çelik kasaları doldurup halkın cebini boşalttığınız için bugün buralarda işsizlik oranı bu kadar yüksek."

"AMED, MARDİN, URFA VE VAN..."

Demirtaş, "30 Mart’ta Yüksekova’da tüm partileri sandığa gömecekleri" vurgusunda bulunarak, bütün belediyelerde eşit ve adil yönetimi esas alacaklarını kaydetti. BDP’nin seçimlerde özellikle Amed, Mardin, Urfa ve Van'da önemli başarı göstereceğine değinerek, anadilde hizmetlerinin de olacağını belirtti: “Urfa’da Osman Baydemir, Mardin’de Ahmet Türk, Diyarbakır’da Gülten Kışanak ve Van’da Bekir Kaya arkadaşlarımız alacak. Bu 4 büyükşehir belediyesi, Kürdistan’daki tüm belediyelerin hizmetinden olacak. Gever halkı sadece kendi yağında kavrulmayacak. Kürdistan’daki tüm belediyeler el ele verecek tüm sorunları kendimizi çözeceğiz. Belediyelerimiz matematik, kimya, coğrafya bütün ders kitaplarını basacak. Herkes Kürtçe okusun, yazsın diye belediyelerimiz ne imkanı varsa halkımızın hizmetinde olacak” dedi.

'HÜKÜMET HASTA TUTSAKLARI BİLE BIRAKMADI'

'Çözüm süreci'nin birinci yılını doldurduğunu söyleyen Demirtaş, bu süreçte Kürt halkının üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiğini dile getirdi. Esir alınan kamu görevlilerinin serbest bırakıldığını da anımsatan Demirtaş, ekledi: "Ama AKP hükümeti bir yıl boyunca üzerine düşeni yerine getirmedi. Hasta tutsaklar meselesi hala serbest bırakılmadı. O konuda bile hükümet adım atmakta tereddüt etti."

'ERDOĞAN ÇÖZÜM İÇİN ADIM ATMAZSA KENDİSİ KAYBEDECEK'

Barışı sağlamak için cesaretin gerektiğini belirten Demirtaş, “Savaşlardan daha büyük yürek daha çabuk cesaret ister" diyerek, devam etti: "Başbakanda barışacak yürek yoksa barışı sağlayamaz. Süreç bu kadar kritik bir aşamaya geldi ama Erdoğan hala kendini kurtarma derdindedir. Başbakan oğlu Bilal için yaptığını bu halkın evlatları için yapmadı. AKP hükümeti 11 yıl boyunca Gülen Cemaati ile birlikte hareket etti. AKP ve Cemaat; birlikte iş yaptınız, birlikte yediniz. Şimdi senin çıkarlarını dokununca kıyametleri koparıyorsun. Sana dokundular diye binlerce kişi farklı yerler sürdün. Ama hala buralarda analar ağlıyor, çocuklar sokaklarda öldürülüyor. Bir tek soruşturma bile açılmadı. Bu büyük bir samimiyetsizliktir. Eğer başbakan çözümden yana adım atamazsa en çok kaybeden kendisi olacaktır."

Demirtaş son olarak seçim günü yurttaşları oyuna sahip çıkmaya çağırarak, “Bir oy bir oydur. Kimse evinde oturmasın ve oyunuzu kullanın. Özgürlüğe doğru adım atalım” dedi. (ANF / Foto : Yuksekova Haber)