HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ABD’de Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nün (Middle East Institute) düzenlediği 6. Türkiye Konferansı’nda konuştu.

Demirtaş, konferansın ardından ise Türkiye’deki basın temsilcileri ile bir araya gelerek, Washington ziyareti hakkında bilgiler verdi.

‘BİZİ SADECE ANKARA DİNLEMEK İSTEMİYOR’

Demirtaş, gazetecilere açıklamalarında, “Washington ve diğer tüm büyük kentlerde herkes HDP’nin ne düşündüğünü bilmek istiyor; bizi sadece Ankara dinlemek istemiyor,” dedi.

“HDP’den beklenti büyük” söylemlerinin dikkat çekici olduğunu belirten Demirtaş, “O nedenle buna cevap olacak yeni program ve yönetim gerek,” dedi.

‘HDP VE CHP BİRLİKTE HAREKET EDEBİLMELİ’

CHP ve HDP’nin ‘birlikte hareket etme gerekliliğine de vurgu yapan Demirtaş, “HDP ve CHP en azından barış ve demokrasi alanında ortaklaşa hareket edebilmeli. Barış Bloku oluşturulmalı.”

AKP Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu, devletin Abdullah Öcalan’la görüştüğü yönündeki açıklamalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, “Ensarioğlu’nun İmralı ile ilgili açıklamaları tamamen manipülatif. Öcalan’ı defalarca kandırmaya çalıştılar ve her seferinde sert duvara çarptılar.”

BAŞKANLIK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, söz konusu konferansta başkanlık sistemine ilişkin açıklamalarda bulunmuş, ‘biz de söz ağızdan bir defa çıkar’ vurgusunu yaparak, “Hak ve özgürlükler, bireylerin hakkı, toplumun hakkı ya da halkların hakkı hiçbir konuda pazarlık mevzusu edilemez. Bu çok net” demişti.

Demirtaş, “Erdoğan’ın ya da AKP’nin Türkiye’ye teklif ettiği bir başkanlık sistemi ya da başkanlık modeli yoktur. Onların teklifi tümüyle tek adam sistemidir. Bir tür anayasal monarşidir, diktatörlüktür. Ama asla bir başkanlık modeli değildir,” ifadelerini kullanmıştı. (İMC)