Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın diploma tartışmalarına ilişkin olarak "yüksek öğrenim görmüş" koşulu taşımadığı iddialarını Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) taşıdı. Konuya ilişkin başvuruyu Demirtaş adına parti avukatı Kenan Maçoğlu yaptı. 

Başvuru dilekçesinde, Erdoğan'ın Anayasa'nın 101 ve 6271 sayılı yasanın 6/7 maddesi uyarınca cumhurbaşkanı seçilebilmek için aranan koşullar arasında yer alan "yüksek öğrenim görmüş" olma koşulunu taşımadığı yönünde ciddi kuşkuların bulunduğuna yer verildi. Dilekçede, böylesi bir durumun "tam kanunsuzluk" oluşturduğuna vurgu yapıldı.

Başvuruda yer alan talepler şöyle: 

* Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa'nın 101 ve 6271 sayılı yasanın 6/7 maddesi uyarınca cumhurbaşkanı seçilebilmek için aranan koşullar arasında yer alan "yüksek öğrenim görmüş" olmak koşulunu taşımadığı yönünde ciddi kuşkuların bulunduğundan bunun araştırılmasını.

* Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan yüksek öğrenim gördüğünü kanıtlayan diploma örneğinin istenmesi ve geldiği taktirde kamuoyu ile paylaşılması.

* Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa'nın 101 ve 6271 sayılı yasanın 6/7 maddesi uyarınca cumhurbaşkanı seçilebilmek için aranan koşullar arasında yer alan "yüksek öğrenim görmüş" olmak koşulunu taşımadığının anlaşılması halinde 6271 sayılı yasanın 20/2 maddesi uyarınca YSK tarafından Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiğine dair düzenlenen seçimin iptal edilmesine karar verilmesini dilerim."

Başvuru sonrasında YSK önünde açıklama yapan avukat Maçoğlu, kamuoyundaki tartışmaları hatırlatarak, "Artık top YSK'dedir. YSK incelemeleri yaparak, gerekli açıklamaları yapıp kamuoyunu bu konuda bilgilendirmelidir" dedi.

Kaynak: DİHA