Diyarbakır merkeze bağlı 44 köy, düzenlenen törenle içme suyuna kavuştu. Törende konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'li belediyelere gelen paraların hizmet yerine dağa gönderildiği şeklindeki açıklamalara sert tepki göstererek, "Dağın bize ihtiyacı yok" dedi.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen 'Sur Mahalleleri İçme Suyu Projesi' açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Diyarbakır-Silvan karayolunun 10. kilometresinde bulunan Köprübaşı köyünde düzenlenen törenle 44 köy içme suyuna kavuştu. 4 milyon 838 bin liraya mal olan 120 kilometrelik uzunluğundaki içme suyu projesi ile 16 bin nüfusun barındığı yerleşim alanlarına içme suyu verildiği belirtildi. Açılışa BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş, Bağlar İlçe Belediye Başkanı Yüksel Baran ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in Kürtçe konuştuğu açılışta vatandaşlara hitap eden BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, insanların uzaya kentler kurduğu, uzayda şehirler kurulduğu dönemlerde Diyarbakır'ın merkez mahallelerine köhnemiş zihniyetler nedeniyle yeni su verildiğini söyledi. Demirtaş, "Ama bu bizim kaderimiz değil, biz bu gidişatı el ele vererek değiştirebiliriz. Hangi sorunumuz olursa olsun ittifakımızı güçlendirerek çözebiliriz. Yaşadığımız sorunların içme suyundan, yol, işsizlik, tarım ve hayvancılık sorununa kadar tamamının Kürt sorunu ile bağlantılı olduğunu artık her zamankinden daha fazla biliyoruz. Kürt sorunu dediğimiz sadece dil, kültür sorunu değildir. Burada yaşadığımız yoksulluk Kürt sorununun bir parçasıdır. Susuzluk Kürt sorununun bir parçasıdır. Bu sorunları çözmeye yanaşmayan zihniyet, Kürt sorununu oluşturan zihniyettir" dedi.

 

Konuşmasında AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi'ye tepki gösteren Demirtaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

 

"AKP'nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı gittiği her yerde belediyelerimizi karalıyor, 'BDP'li belediyeler kendilerine gönderilen paraları hizmete harcamıyorlarmış, sürekli dağa gönderiyorlar' diyor. Belediyelerimizden dağa gitmiş tek kuruş tespit edilirse, biz o başkanın istifasını isteyeceğiz. Bir yandan bu kadar fedakarlık yapan BDP'li belediyeler, yöneticileri gece gündüz tutuklayıp içeri atacaksınız, yetmeyecek utanmadan çıkıp BDP'li belediyeler paraları dağa gönderiyor diye hedef göstereceksiniz. AK Partili yöneticilere ve Başbakan'a da sesleniyorum. Kusura bakmayın elinizdeki istihbarat bilgilerinden, MİT'in raporlarından da çok iyi biliyorsunuz ki dağın bize ihtiyacı yok. Dağın bizim paramıza, sizin paranıza, devletin parasına ihtiyacı yok. Dağın nasıl beslendiğini bizden daha iyi biliyorsunuz. Sanıyor musunuz ki belediye paraları ile dağ ayakta duruyor. Dağın nasıl ayakta durduğunu bizden daha iyi biliyorsunuz. Arkasında milyonlar olmazsa bir tek gün bile orada yaşayamayacaklarını da biliyorsunuz. Ama bunu açıklamak yerine çıkmış belediyelerimizi suçluyorsunuz."

 

Konuşmaların ardından 44 köye içme suyu verilen proje adına yapılan temsili çeşme açıldı ve davetliler çeşmeden su içti.