HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’de bir bodrum katında 6’sı ölü, 31 insanın bulunduğunu, hükümetin şu anda yalan dediğinin gerçek bir durum olduğunu söyledi.

Demirtaş, Güneydoğu'daki operasyonlara ilişkin olarak, "Bekir Bozdağ var ya; bir bakmışsınız terör örgütüne yardım ve yataklıktan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin önünde" dedi. Demirtaş, Şırnak'ın Cizre ilçesinde bir bodrum katındaki yaralılar için "Velev ki orada direnişte olan yaralılar var, ambulansın gitmemesi için hukuki gerekçe oluşturur mu" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) parti grup toplantısında konuştu.

İlk gün 3 -4 cenaze varken şu an bu rakamın 6’ya çıktığını belirten Demirtaş, “İnsanlara su bile götürülmesine izin verilmedi. 11 kadın, 'biz kendi çocuklarımızı almaya gideceğiz' dediler, 100 metre yaklaştılar. Annelerin aktardığı bilgi; binaların ön kısmı tümden çökmüş durumda. 3 gündür oradaki insanlardan haber alamıyoruz.

“Devlet yetkilileri insansız hava aracı ile izliyor, bize bilgi vermiyorlar. 3 gündür o insanlarla ilgili tek bir bilgi kırıntısı yok. Anneler binanın önüne kadar gitti, polisler bina önünde anneleri gözaltına aldı. Bina önüne kadar polisler gidiyor ama ambulans gidemiyor.

“ Bilgilerimiz yanlış da olabilir, bunların yanlış olduğunu ortaya çıkarabilecek bir şeyler yapın. Gönüllü sağlıkçılar yolda İdil Midyat’ta durduruldular. Biz yalan söylüyorsak orada öyle bir şey yoksa bunu ispatlamak 1 dakikalık iş, neden 11 gündür yapmıyorsunuz?” diye sordu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cizre’de yaşanan olaylar nedeniyle başlattıkları; kendisi, Osman Baydemir ve Meral Danış Beştaş’ın başlattığı açlık grevini dün itibariyle Nihat Akdoğan, Ahmet Yıldırım ve Çağlar Demirel’in devraldığını söyledi.

‘20 İLÇEDE AYLARDIR İNSANLARIMIZ SOKAĞA ÇIKAMIYOR’

Bugüne kadar 7 kentin 20 ilçesinde onlarca mahallede ve toplam 56 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirten Demirtaş ise “Toplam 350 gün yasak uygulandı. Bizler bugün bu toplantıyı yaparken Sur ilçesinde 60’ıncı gün, Cizre ilçesinin 51. günü yasak devam ediyor. Nerede ise bir coğrafyanın tamamını kapsayacak şekilde 20 ayrı ilçede aylardır insanlarımız özgürce evinden penceresinden bakamaz hale getirilmiş durumda. Balkona, pencereye çıkamama durumu yaşanıyor.” diye konuştu.

Bölgede yurttaşların artık oturma odasında ve mutfakta aylardır oturamadığını kaydeden Demirtaş, “Banyolar ve evlerin bodrum katı sığınak haline getirilmiş. Top, tank ve roketatar mermisi veya patlayıcı madde evin içine girebilir. Bunların yanında havuz medyasında da 'ya teröristler öldü' ya da 'teröristler sizi öldürdü' diye haber oluyorsunuz.

Utanmaz, arlanmaz, ahlaksız havuz medyasının hakaretleriyle karşılaşıyorsunuz. Ölmek de öldürmek de bunların içini soğutmuyor. Cenazenizle uğraşıyorlar. Cenazeniz evin içinde çürüyor, defnetmenize izin vermiyorlar. İnsanlık dışı, ahlak dışı, vicdan dışı bir uygulama. Cumhurbaşkanı'ndan kaymakamına kadar 'artık mevzuata takılmayın' politikasıyla Kürt halkı dram yaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Cizre’de bir bodrum katında 6’sı ölü, 31 insanın bulunduğunu kaydeden Demirtaş, “Hükümetin şu anda yalan dediği gerçek durumdur. İlk gün 3 -4 cenaze vardı, şu an 6’ya çıktı. İnsanlara su bile götürülmesine izin verilmedi. 11 kadın 'biz kendi çocuklarımızı almaya gideceğiz' dediler, 100 metre yaklaştılar. Annelerin aktardığı bilgi; binaların ön kısmı tümden çökmüş durumda. 3 gündür oradaki insanlardan haber alamıyoruz. Devlet yetkilileri insansız hava aracı ile izliyor, bize bilgi vermiyorlar. 3 gündür o insanlarla ilgili tek bir bilgi kırıntısı yok. Anneler binanın önüne kadar gitti, polisler bina önünde anneleri gözaltına aldı. Bina önüne kadar polisler gidiyor ama ambulans gidemiyor. Bilgilerimiz yanlış da olabilir, bunların yanlış olduğunu ortaya çıkarabilecek bir şeyler yapın.

“Gönüllü sağlıkçılar yolda İdil Midyat’ta durduruldular. Biz yalan söylüyorsak orada öyle bir şey yoksa bunu ispatlamak 1 dakikalık iş, neden 11 gündür yapmıyorsunuz? Binadan tek bir ateş açıldığına dair tek bir iddia yok. Velev ki orada direnişte olan yaralılar var. Direnişte oluyor olmaması bir yaralıya müdahaledeki ahlaki anlayışı değiştirir mi?” açıklamasında bulundu.