Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Danimarka’daki temaslarına Dışişleri Bakanı Kristian Jensen’e yaptığı ziyaretle başladı.

Demirtaş, görüşme öncesinde ve sonrasında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın silahların susmasını istemediğini söyledi.

Demirtaş’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘MASAYA TARAFLAR OTURMALI’

“Biz de şiddet yoluyla çözüm yolunu benimsemiyoruz. Mutlaka şiddet durmalı, masaya taraflar oturmalı. Ölümler, kan, gözyaşı durmalı. Bu konuda HDP’nin tutumu çok net ve açıktır. Şu anda masaya, görüşmelere dönüşün önündeki en büyük engel, maalesef ki devleti, hükümeti yönetenlerin katı tutumudur.

“Bizim yaptığımız çağrılara PKK’nin üst düzey yöneticileri olumlu cevap verdiler aslında yani ateşkesle birlikte gözlemcilerin denetiminde görüşmelere dönülmesini kabul ettiler. Ama biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanı ‘silahların susmasını kabul etmiyorum’ dedi. ‘Silahların derhal bırakılması lazım’ dedi.

“Yani düşünün bir ülkenin cumhurbaşkanı silahların susmasını kabul etmiyor, doğru bulmuyorum diyor yani silahların bu haliyle konuşması herhalde onu daha çok memnun ediyor ki bu çok acı bir durum maalesef.”

‘ERDOĞAN KAPILARI TÜMDEN KAPATMIŞ DURUMDA’

"Seçimden sonra barış sürecine dönüleceğini düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine:

“Aslında seçimden önce de bu mümkündür. Ancak maalesef Sayın Erdoğan kapıları tümden kapatmış durumda. Barış sürecinin başlamaması için ne gerekiyorsa şu anda onu yapıyor, onu dayatıyor ama seçimin sonucu özellikle barış isteyenlerin lehine bir sonuç olarak çıkarsa çok hızlı bir şekilde ben barış sürecine dönüleceğini düşünüyorum.”