Parti meclisi toplantısında konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van halkının yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Sivil yardımların devam etmesi çağrısında bulunan Demirtaş, "Diyarbakır başta olmak üzere birçok çevrede birçok ilde boş evler var" dedi.

Demirtaş, "Van’dan en azından kışı geçirmek üzere geçici olarak ayrılmak isteyenlere kira desteği, kira yardımı sunulabilir. Aileler geçici olarak boş evlerde ikamet edebilir" şeklinde konuştu.

Demirtaş, "Van halkının yaralarını biz hep birlikte saracağız, BDP olarak demiyorum, halk olarak yaraları saracağız" ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ: KENDİ YARALARIMIZI KENDİMİZ SARACAĞIZ

Van ziyaretinde "Hele kışı atlatın" diyen Başbakan Erdoğan'a sert tepki gösteren BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "F-16'ları alırken, bombalar alırken, askeri alımlar yaparken şu kışta, şu tankı topu almayalım dedin mi?" diye sorarak ekledi: "Kışı atlatın demek Van'ı defterden silmek demektir. Kendi yaralarımızı halk olarak kendimiz saracağız."

‘AKP VAN’DA SİYASİ RANT DEVŞİRMEYE ÇALIŞIYOR’


Van'da yürüttükleri faaliyetlerin hiçbir zaman siyasi bir çalışma olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, insani yardımı ve vicdani duruşu öne çıkardıklarını söyledi. Deprem ile ilgili AKP'nin tutumunu eleştiren Demirtaş, AKP'nin Van depreminde siyasi rant devşirmeye çalıştığını söyledi. AKP'ye oy vermeyen depremzedelerin cezalandırıldığını dile getiren Demirtaş, kimi yerde devlet yardımlarının ya da sivil yardımlarının siyasi ranta çevrilmeye çalışıldığını söyledi. "Valisiyle, kaymakamıyla, oradaki askeri personeli, polisiyle bir bütün olarak devletin bütün kurumlarıyla AKP Van'da sadece siyaset yapıyor" diyen Demirtaş, ikinci deprem öncesi tüm uyarı ve önerilerinin dikkate alınmaması sonucu acı sonuçların yaşandığını kaydetti.

‘MEDYA PATRONLARI DA KATLİAMA ORTAKTIR’

İkinci depremde yaşamını yitiren gazeteciler Cem Emir ile Sebahattin Yılmaz'ı da anan Demirtaş, ailelerine ve tüm basın emekçilerine başsağlığı dileklerinde bulundu. Van'da çalışmaların yetersiz olduğunu, oradaki basın mensuplarının bunu yazdığını ancak genel yayın yönetmenleri tarafından bunların yansıtılmadığını belirten Demirtaş, "AKP'yi yıpratmama adına, AKP yağcılığı adına Van'ı güllük gülistanlık göstermeyi bir görev bilmişlerdir. O genel yayın yönetmenlerine sesleniyorum, sizin göreviniz AKP'yi allamak pullamak değildir. Eksik yanlış yetmezlik nerde bunları kamuoyunun gözleri önüne sermektir. Bizim varsa yerel yönetim olarak eksiğimiz, varsa merkezi hükümetin eksikliklerini anlatabilmektir. Siz üstünü örte örte, yaptığımız açıklamaları bile, sırf BDP'yi ekranlarda göstermemek için halktan gizleyerek bakın nelere, hangi faturalara yol açtınız. AKP hükümeti kadar AKP yandaşlığı yapan medya patronları da arttık bundan sorumludur. Hepsi bu katliama ortaktır. Hepsini Van'da vicdanlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

‘KIŞI ATLATIN DEMEK VAN’I DEPTERDEN SİLMEK DEMEKTİR'

"Van halkının orda 5-6 bakana ihtiyacı yok" diyen Demirtaş, "Konutlara ihtiyacı var, yardıma ihtiyacı var. Başbakanı görmeye de ihtiyacı yok. Başbakanın nurlu yüzüne de hasret değiller. Gidip 'Bu kışı burada geçireceksiniz' müjdesi veren bir başbakana Van'ın ihtiyacı yoktur. Böyle bir ciddiyetsizlik, saygısızlık olabilir mi? Van hayalet kente döndü, insanlar göç ettiler ki buna göç denmez sürgüne gönderildiler aslında. Zorunlu sürgüne tabi tutuldular. Şimdi kendisi çözüm üretmek yerine kar altındaki çadırlara gidip ciddiyetsiz bir şekilde 'zorlukları çekeceksiniz' diyor. Sen tank ihalesine çıktığında verdiğin milyonlarca doları İsrail'in masasına sayarken 'hele bu kış bu parayı vermeyelim gelecek yaz verelim' dedin mi? F-16'ları alırken, bombalar alırken, askeri alımlar yaparken şu kış şu tankı topu almayalım dedin mi? Bütün bütçe ödeneklerinin en büyük kalemini askeri harcamalara yaparken elin titredi mi? Vatandaştan bir konteynırı geçici niye esirgiyorsun? Kışı atlatın demek Van'ı defterden silmek demektir" dedi.

YARDIM DERNEKLERİNE ÇAĞRI

Sivil yardımların devam etmesi ve yardım derneklerine çağrı yapan Demirtaş, "Sivil yardımlar devam etmeli bu yardımlar da olmasaydı Van halkının dramı çok daha ağır olacaktı. Yardım kuruluşu derneklere çağrım Diyarbakır başta olmak üzere birçok çevre ilde boş evler var. Van'dan en azından kışı geçirmek üzere geçici olarak ayrılmak isteyenlere kira desteği kira yardımı sunulabilir. Yardımseverler ev kiralayarak yerleşmek isteyenlere destek sunabilirler. Biz de böylesi bir kampanyayı destekleriz. Yardım yapmak isteyenlerin konteynır ve geçici konut prefabrik ev inşa edilmesi satın alınması konusunda yardımın olması daha anlamlıdır.

‘HÜKÜMETTEN KİMSENİN BEKLENTİSİ KALMAMIŞTIR’

Depremzedelere yönelik polis müdahalesine tepki gösteren Demirtaş, "Van halkı bakanı valiyi protesto ediyor. Evleri, barkları yıkılmış cenazelerini bile taziyesiz defnetmiş halk iki kelime protesto ediyor bakanı ama buna tahammülleri yok hemen coplayabiliyor. Gaz bombalarıyla enkaza gaz bombası atabiliyor. Bunun adı faşizmdir. Van halkına faşizmi reva gören bir valiyi orada kimse tanımaz. Herkes haddini bilmelidir. Bizler halk olarak bu yaralarımızı saracağız. Hükümetten kimsenin beklentisi kalmamıştır. Gölge etmesin bu hükümet, gaz atmasın cop kullanmasınlar yeter. Van'a da gitmesinler" şeklinde konuştu.