Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'ya hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Davutoğlu’ya hain ve ihanetçi demedim. O bana dedi. Onun yargılanması gerekiyor” dedi.

Demirtaş’ın “dokunulmazlıkların kaldırılmasının Anayasa’ya aykırılığının tespiti” talebi kabul edildi.

dihaber'de yer alan habere göre,Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rusya ziyareti dönüşü 24 Aralık 2015 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaptığı konuşmada, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na "hakaret ettiği" gerekçesiyle hakkında açılan davanın duruşması, Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya çok sayıda Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi ve HDP avukatları katıldı. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmaya SEGBİS ile katılan Demirtaş savunma yaptı. Demirtaş, adres bilgisi olarak bu duruşmada da TBMM olarak verdi.

Demirtaş savunmasında şunları söyledi:

‘DAVUTOĞLU'NUN YARGILANMASI GEREKİYOR’

“Hain ve ihanetçi dememişim Davutoğlu’na. O bana dedi. Onun yargılanması gerekiyor. İlk olarak usule dair söyleyeceklerim var. Söz konusu iddianame yaptığım bir konuşmaya dairdir. İddianameye konu olan konuşmayı yaptığım zaman halen milletvekiliydim. Bir milletvekilinin yaptığı konuşma için soruşturma açılması için iki şartın oluşması gerekir. Birincisi dokunulmazlığı düzenleyen madde. İkincisi ise milletvekili sorumsuzluğu kapsamına giren bir konuşma olup olmadığına bakılması gerekir. İddia makamı soruşturmayı yürütürken her iki koşulunda gerçekleşip gerçekleşmediğini irdelemelidir. Milletvekili dokunulmazlığı kaldırılarak yargılanabilmeleri için ileriye dönük, yani dönem sonuna kadar kaldırılması gerekir. 26 Mayıs 2016'da parlamentoda belli dosyalar hakkında dokunulmazlığın kaldırıldığı değişiklikte dokunulmazlığın ne zamana kadar kaldırıldığı belirtilmemiştir.

‘YARGIYI TANIMIYORUZ’ DEMEDİK

Aynı madde için milletvekili için dokunulmazlığın devam ettiği şeklindedir. Ben şu anda dokunulmazlığı sadece bu dosya için kaldırılmış bir milletvekili olarak yargılanıyorum. Ama aynı şekilde dokunulmazlığım olduğu şekilde devam ediyor. Şu anda bir suç işlesem hakkımda fezleke hazırlayıp Meclis’e göndermekten başka bir işlem yapamazsınız. Bu değişiklik fiili olarak yürütülemez. Bundan kaynaklı kabul etmedik bu yasa değişikliğini. Biz, yoksa yargıyı tanımıyoruz demedik. Biz bu değişiklik için gerekli imzayı toplayamadığımız için ana muhalefet partisi ise anayasa mahkemesine götürme girişiminde bulunmadı.

Milletvekilleri hakkındaki fezlekeler öncelikli olarak anayasa ve adalet karma komisyonuna gider. Hakkında fezleke düzenlenen milletvekili burada savunma yapar. Milletvekilinin savunması yeterli görülmezse anayasa komisyonuna havale eder. Aynı milletvekili anaya komisyonunda da savunma yapar. Komisyon dokunulmazlığın kaldırılmasını kabul ederse genel kurula gönderir. Burada da son defa savunma yapar ve oylamaya sunulur. Her fezlekeye ilişkin işlem olduğu gibi tekrarlanır. Milletvekillerinin parlamento aşamasında kendilerini savunmalar kovuşturma ve yargılamanın bir şartıdır ve ön koşuludur. Mutlak bir haktır. Çünkü milletvekillerinin siyasi sayiklerle eksik veya hatalı soruşturmalarla ya da gayri ciddi suçlamalarla karşı karşıya bırakıldı. Parlamento soruşturma iddiasını ciddi bulursa dokunulmazlığı kaldıracaktır. Prosedürün bu şekilde ön görülmüş olmasının nedeni milletvekilinin suçlamasına konu olsun fiil ve sözler anayasanın sorumsuzluk kapsamına giriyor mu girmiyor mu? Bunun tespiti için de yasada tariflenmiştir.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRÜLMESİ TALEBİ

Ancak dokunulmazlığımız kaldırılırken bu önemli süreçlerin hiç birine riayet edilmemiştir. Anayasa’ya eklenen geçici bir madde ile o dönem parlamentoda veya bakanlıklarda bulunan bütün dokunulmazlıklar kaldırılmıştır. Henüz somut norm denetimine tabi tutulmamış olan anayasa değişikliğinin Anayasa’ya aykırılık olarak iptali istemi ile mahkemeniz tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini talep ediyoruz.”

‘ANAYASA’YA AYKIRILIK İDDİASI İNCELENSİN’

Mahkeme hakiminin “Başka var mı” sorusuna Demirtaş, “Önce ara kararınızı verin sonra devam edeyim savunmaya” yanıtını verdi. Buna karşın hakim, “Sonra karar vereyim. Kısa sürede karar veremem bu konuda” dedi.

Demirtaş, şöyle devam etti: “Velev ki soruşturma yaptınız beni yargıladınız. Bu yargılamayı yaptıktan sonra AYM lehimize karar verirse ne olacak. Anayasa’ya aykırılığının tespitini talep ediyorum. Sorgu yapılması dokunulmazlığı ihlali anlamına gelir. Öncelikle Anayasa aykırılık iddiası incelensin.”

Ardından mahkeme hakimi, dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliğinin Anayasa’ya aykırılık iddialarının incelenmesine karar vererek, duruşmayı 3 Mayıs’a erteledi.

Duruşmanın ardından HDP üye ve yöneticileri ile İspanya Sosyalist Partisi Genel Başkan Yardımcısı adliye önünde açıklama yaptı.