BDP’li vekillerin Öcalan’la İmralı görüşmesine ait olduğu iddia edilen notları kimin sızdırdığı konusu tartışılmaya devam ediyor.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Baldıran zehiri içeceğini söyleyen Başbakan' a karşı komplo içinde olmayız. Görüşme notları bizim tarafımızdan sızdırılmadı. Biz de kendi içimizde araştırma yapıyoruz" dedi.

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel başkanı Selahattin Demirtaş, basına sızdırılan İmralı görüşme notlarının kendileri tarafından sızdırılmadığını belirterek, "Biz hiçbir zaman 'ben baldıran zehiri içmeye hazırım' diyen bir başbakana karşı komplo içerisinde olmayız. Böyle bir ahlaksızlık içerisinde olmayız. Bundan herkesin içinin rahat olması lazım. Sayın Başbakanın içinin rahat olması lazım. Biz bu süreçte çözüm olanağının zeminini güçlendirmeye çalışıyoruz" dedi.

Kürdistan Federe Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde temaslarını sürdüren BDP ve DTK heyeti bugün sabah saatlerinde İslami Birlik Partisini ziyaret etti. Görüşme çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, basına sızdırılan İmralı görüşme notları konusunda şöyle konuştu:

"BAŞBAKANA KARŞI KOMPLO İÇERİSİNDE OLMAYIZ"

"Şimdi biz de tabii buradan gelişmeleri takip ediyoruz. Öncelikle yayınlanan notlarla ilgili büyük bir benzerlik var bizim partideki arkadaşların hazırladığı notlarla. Tıpa tıp aynısı değil büyük oranda benzerlik var.

Şundan herkes emin olmalı partimiz tarafından, her hangi bir partilimiz tarafından hiçbir şekilde bir sızdırma olmamıştır. Bundan son derece eminiz, netiz ama biz de araştırıyoruz. Tabi ki bunu yayınlayan gazeteci bir gazetecilik yapmış. Biz orada bir art niyet aramıyoruz, fakat bir şekilde bizim irademiz ve rızamız dışında nasıl elde edildiği, ne amaçla elde edildiğini ne amaçla kullanıldığını biz de araştırıyoruz. Bir defa sayın başbakan şundan emin olmalı biz parti olarak hiçbir yönetici ve hiçbir arkadaşımız böylesine bir süreçte süreci tıkayacak, süreci durduracak zora sokacak bir tutum içerisinde asla olmayız. Tabi ki Ak Parti hükümeti ve sayın başbakana yönelik eleştirilerimiz olur bu çözüm sürecindeki yaklaşımına dair önerilerimiz olur. Biz hiçbir zaman 'ben baldıran zehiri içmeye hazırım' diyen bir başbakana karşı komplo içerisinde olmayız. Böyle bir ahlaksızlık içerisinde olmayız. Bundan herkesin içinin rahat olması lazım. Sayın Başbakanın içinin rahat olması lazım. Biz bu süreçte çözüm olanağının zeminini güçlendirmeye çalışıyoruz. Zora sokacak veya tartışmanın önünü kesecek bir tutum içerisinde asla olmayacağız. BDP'nin ilk günden beri tutumu budur bundan sonrada tutumumuz bu olacaktır."

SAMİMİ DURUŞ İÇERİSİNDE OLACAĞIZ

Başbakana çağrı yapmak istediğini söyleyen Demirtaş, "Bunun nasıl elde edildiği meselesini bizde araştıracağız. Varsa bir kusuru olan bunu açıklıkla kamuoyuyla da paylaşacağız. Fakat bizim cephemizden doğrudan süreci tıkama, komplo, sayın Başbakanı zora sokma anlayışının olmadığını bilmesi lazım, bu iç rahatlığı ile hareket etmesi lazımdır. Kaldı ki bu notların yayınlanması ile birlikte bir iki gündür yürütülen tartışmalarda görüldü ki kamuoyundaki o güçlü destek güçlü rüzgar hiçbir şekilde bu tür gelişimlerle sürecin sekteye uğramasına izin vermez. Bu nedenle biz işimize bakalım. Kaldı ki İmralı'ya giden heyetimizin yürüttüğü tartışmalar oradaki diyalog ve görüşmeler. Bunların nasıl formüle edileceği çözüm sürecinde pratiğe nasıl dönüştürüleceği önemlidir. Oradaki tartışmaların oradaki aslında bir nevi özel diyebileceğimiz görüşmelerin o ortamda samimi ortamda sohbet ortamında ifade ediliş şekli ile yansıtma biçimi arasında yazıya dökülme biçimi arasında tartışma biçimi arasında farklılıklar da olabilir. Bütün bunların doğru anlaşılması lazım.

Biz sürecin etkilenmemesi için kesinlikle samimi duruş içerisinde olacağız. Ben buradan bir kez daha söylüyorum, partimiz asla bu süreçte gayri ahlaki bir tutum içerisinde olmayacaktır. Komploculara süreci tıkamaya yönelik niyeti olanlara karşı da sert tutumumuz olur. Dediğim gibi biz sayın başbakana Ak partiye karşı eleştiri hakkımızı saklı tutarak böyle bir dönemde sayın Başbakana dönük olası bir komployu engellemekle birlikte kendimizi ahlaki olarak sorumlu görürüz bırakın komplo yapmayı, bu nedenle içi rahat olsun. Bizler sağlam durdukça hiç kimse engelleyemez. Çözüm olur mu olmaz mı içi dolar mı o ayrı bir şey ama bir birimizi eleştirirken samimi olacağız ahlaki davranacağız. Yani arkadan birbirini vuran bir yöntemi biz asla benimsemedik. Arkasından kuyu kazma yöntemini asla benimsemedik, böyle bir tutum içerisinde olmadığımızın bir kez daha bilinmesini istiyoruz" dedi.

NOTLAR PARTİMİZ TARAFINDAN SIZDIRILMAMIŞTIR

Başbakan Erdoğan'ın BDP'lilerin çok konuşması ile ilgili eleştirisinin sorulması üzerine Demirtaş, "Arkadaşlarımız partimizin görüşlerini her platformda savunuyorlar. Sayın başbakanın bundan ne kast ettiğini anlıyorum. Tabi ki bu BDP az konuşsun bu kadar konuşsun deme hakkını hiçbir parti genel başkanı kendisinde bulmaz, bulamaz. Biz AK Parti Genel Başkanı ve AK partililer bu kadar konuşsun demeyiz, diyemeyiz. Fakat kendisine şunu bilmeli ki bu süreç ne kadar şeffaf yürürse doğru temelde yürürse o kadar güçlü yürür ve enfeksiyonlara o kadar kapalı hale gelir. Karanlık noktalar oldukça o karanlık noktalar gri noktalar üzerinde spekülasyonlar provakasyonlar yapma ihtimali daha güçlü olur. Tabi şeffaflıktan kastımız bir takım özel şeylerin manipülasyona açık şeylerin ulu orta saçılması değildir. Bu kesinlikle görüş notların sızması ve sızdırılması partimiz tarafından sızdırılmamıştır. Büyük komplo teorilerine girmeden partimizin araştırılmasının sonucunun beklenmesi gerekir. Belki de basit bir teknik ile elde edilmiş bir habercilik başarısıdır diye sonuca ulaşabiliriz" diye konuştu.

Demirtaş, Süleymaniye'de Kandil'den gelen cevabı beklemediklerini, siyasi partilerle görüşmelerini sürdürdüklerini ifade ederek, “Tabii ki yanıtı burada beklemiyoruz. Yanıtı mektubu ulaştırdığımız mekanizma ile bize ulaştıracaklar. Yanıtı almak için Süleymaniye'de süreci geçirmiyoruz" dedi.

BDP ve DTK daha sonra Goran Hareketi olarak bilinen Değişim Partisini ziyaret etti.