HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Meclis Başkanlığı seçimine dair açıklamalarda bulunan Demirtaş, demokratik denge açısından Meclis Başkanlığı'nın el değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Suriye'deki gelişmelerle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete eleştirilerde bulunan Demirtaş, "Rojava bölgesine asker göndermek yerinde siyasetçileri gönderelim. HDP olarak biz buna hazırız. Türkiye'nin kaygılarını resmi olarak PYD yönetimine iletelim. PYD'yi Ankara'ya davet edelim, onların kaygılarını dinleyelim." şeklinde konuştu.

Habertürk’te yer alan habere göre, Demirtaş'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle;

‘’13 yıllık AKP iktidarından sonra parlamento başkanlığı koltuğu el değiştirdi. 13 yıldır bütün bu koltuklar sizindi. Umut ediyoruz ki üstünde uzlaşma sağlanacak isim Dengir Bey olur. Bütün gruplarla kucaklayıcı bir hukuk kurabileceğine inanıyoruz. İnşallah Dengir Bey üzerinde uzlaşma sağlanır. Artık Meclis Başkanlığı koltuğu AKP'de olmamalı. Dengir Bey'i sonuna kadar destekleyeceğiz. Grubumuzun tavrı budur.

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

Parlamento ile konuşmadan, bilgilendirme yapılmadan ülkenin gündemine taşınmasını doğru bulmuyoruz. Sayın cumhurbaşkanının parlamentoyu yok sayan tavrını kabul etmiyoruz. Tek başına karar verme yetkisi cumhurbaşkanında değildir.

"TÜRKİYE TOPLUMU SAVAŞ İSTEMİYOR"

Dialog, uzlaşma onun zaten kültüründe yok. Kendisi sişyasi parti başkanları davet edip görüş alma nezaketini bile göstermiyor tek başına öçıkıp böyle karar verdim, müdahale edeceğiz diyor. Türkiye toplumu içeride ve dışarıda asla savaş istemiyor. Biz HDP olarak kesinlikle buna karşıyız.

"PYD'Yİ ANKARA'YA DAVET EDELİM"

Rojava bölgesinde kantonlardan Türkiye rahatsızsa bunları gidermenin tek yolu askeri müdahale değildir. Oraya asker göndermek yerinde siyasetçileri gönderelim. HDP olarak biz buna hazırız. Türkiye'nin kaygılarını resmi olarak PYD yönetimine iletelim. PYD'yi Ankara'ya davet edelim, onların kaygılarını dinleyelim.

HDP'nin varlığı doğru değerlendirmeli. Türkiye Cumhuriyeti bu siyasi varlıkları tenezzül etmeden bir anda ülkeyi savaşa itemez. Biz bunu çok hatalı görüyoruz. Türkiye toplumu şuna emin olsun HDP olarak Türkiye toplumununun yararına ne varsa onun arkasında duracağız. Savaşsız, silahsız bütün sorunlarımız içeride dışarıda çözülebilir. Türkiye artık Ortadoğu şekillenirken korkularından kaygılarından arınmalıdır. Biz bu kadar ağır sorunları gencecik askerlerin omuzlarına yükleyerek bataklığa savaşa yollayamayız.

IŞİD

Hiç kimse IŞİD'in bu kadar yaygınlaşmasının hükümetin hatalı politikalarının olduğunu söyleyemez. Türkiye yardım etsin. Bundan neden çekiniliyor. Destek sunalım korkunuzla kalmasın. Kim oraya el uzatırsa geleceğin inşaasında da rol alır. Türkiye bu denklem dışında kalmamalı. Ama savaşla ordu ile değil. Barışla girmeli.

KANDİL

Savaş uçaklarının Kandil'i bombaladığı bilgileri geliyor ama teyit edemedik. Takip ediyoruz. İnşallah doğru değildir.’’