HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 'ateşkesin sona erdiği' yönündeki beyanlarla ilgili olarak, "2,5 yıldır devam eden süreç boyunca gelinen en gerilimli aşamadayız. Biz çözüm sürecinin bir an önce, kaldığı yerden de değil, daha ileri aşamadan başlaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, dün Ardahan'da yaşanan saldırı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Demirtaş, "Ateşin askerler tarafından açıldığı konusunda ciddi bulgular var," dedi.

Gazetecilere yaptığı açıklamada, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “HDP kararlarını tek başına almıyor” yönündeki sözlerine de tepki gösteren Demirtaş, "Hiç kimse bizim adımıza karar almadı almaz da," yanıtını verdi.

Demirtaş'ın gündemin önemli maddelerine ilişkin açıklamaları şöyle:

ARINÇ'IN "HDP KARARLARINI TEK BAŞINA ALMIYOR" SÖZLERİNE YANIT

“Ben Sayın Bülent Arınç'a net şekilde ifade ediyorum. Biz HDP olarak bütün kararlarımızı şu gördüğünüz binada alırız. Hiç kimse bizim adımıza karar almadı almaz da. Fakat sen kendi partin için bunu söyleyebiliyor musun? Ben iddia ediyorum HDP Genel Merkezi dışında hiçbir yerde partim adına karar alınamaz. Mesela Saray’da sizin partiniz adına kararlar alınabiliyor mu alınamıyor mu?”

ATEŞKES BİTTİ Mİ?

“Yapılan açıklamaları biz de izliyoruz. 2,5 yıldır devam eden süreç boyunca gelinen en gerilimli aşamadayız. Biz çözüm sürecinin bir an önce, kaldığı yerden de değil, daha ileri aşamadan başlaması, sonuçlanması gerektiğini düşünüyoruz hep.

Fakat ‘süreç yoktur, taraflar yoktur, masa yoktur’ diyen biz değiliz. Bu ülkenin cumhurbaşkanı bunu söylemiştir. Şimdi süreç var mı, ateşkes var mı, onun kararını HDP olarak biz vermiyoruz.

KCK'nin yaptığı açıklamadan da biz şunu anladık. Tümüyle ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyorlar bu açıklamada. Fakat ateşkes karşılıklı olmalıdır. 'İhlal eden askeri, baraj, yol yapımları durması gerektiği, durmazsa misilleme yapacağız', diye okuduk biz.”

ARDAHAN’DA MİNİBÜSÜN TARANMASI

“Ardahan'da yaşanan olay kaygı verici... Yaşamını yitiren amcamıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yaygın medyanın yazdığı gibi olayın gelişmediğini biliyoruz. Raporlara bakacağız. Partililerimiz ailelerle görüşmediler. Ateşin askerler tarafından açıldığı konusunda ciddi bulgular var, bunları da paylaşacağız.”

ÖCALAN’IN İMRALI’DAKİ KOŞULLARI

“İmralı kendisi bir tecrittir. Kendisiyle istediğiniz kişilerin istediği kadar görüşmesine izin veriyorsunuz. Bunun adına da müzakere diyorsunuz. Bu olmaz. Ben Öcalan'ın çözüm sürecine ciddi katkı sunabilecek durumda olduğunu düşünüyorum. Bunun yolu sadece HDP heyetinin gitmesiyle olmaz. Güvene dayalı müzakere süreci başlaması lazım.”