Almanya’nın başkenti Berlin’de 30 bini aşkın kişi 'Barış sürecine destek verilsin, PKK yasağı kalksın' talebiyle yürüdü. Mitingte konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Almanya bir milyon Kürdü yasaklayamaz” dedi.

Almanya’da bu yıl 20. yılını dolduran PKK yasağının kalkması için Berlin’de “Tatort Kurdistan” İnisiyatifi’nin organize ettiği “Barış sürecine destek verilsin, PKK yasağı kalksın” adıyla gerçekleşen yürüyüşe 30 bini aşkın kişi katıldı.

Berlin’in kent merkezindeki Alexanderplatz’da başlayan yürüyüşe Almanya dışında Fransa, Belçika, Avusturya, İsviçre ve Hollanda’dan da katılımlar oldu.

Polis Abdullah Öcalan’ın posterleri ile KCK bayraklarını toplarken, göstericiler yürüyüş boyunca bu yasağı dinlemedi. Çok sayıda Öcalan posteri, PKK, KCK, YPG ve HPG bayraklarını taşıyan kitle, PKK yasağının bir an önce kalkmasını talep etti. Rojava devrimini de selamlayan göstericiler ayrıca Almanya’nın yasakları arasında yer alan “Bijî Serok Apo” sloganını da sık sık attı. Alman sol gruplarının yanı sıra Türkiyeli göçmen kuruluşlar da yürüyüşe katılarak destek verdi.

'KÜRTLER DAVALARINA SAHİP ÇIKIYOR'

Polisin yoğun güvenlik önlemleri altında kitle kent merkezinden yürüyerek Federal Meclis yakınlarındaki Brandenburg Tor meydanına geçti. Burada yapılan mitingde Barış ve Demokrasi Partisi(BDP) Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan  Kışanak birlikte sahneye çıkarak katılımcılar selamladı.

Demirtaş Almanya’da yaşayan Kürtlerin baskı altında yaşadıkları için diyasporaya geldiklerini belirterek "Ancak halkımız şu anda yaşadıkları ülkelerde de baskı altında yaşıyor. Şunu herkes bilsin ki özgürlük sevdalıları, bütün engellemelere rağmen kendi davalarına sahip çıkıyor. Bunun sonucudur bugün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşülüyor. Barış ve çözüm için diyalogdadır. Avrupa ve Almanya da eğer barışa katkı vermek istiyorsa, PKK yasağına son vermeli. Çünkü Almanya'nın PKK'nin üzerindeki yasak, barışa değil çözümsüzlüğe hizmet ediyor. Almanya barış sürecine katkı sunmak istiyorsa yasağa son vermeli. Samimi davranmalı" dedi.

DEMİRTAŞ: YANLIŞ DÜZELTİLMELİ

Almanya'da bir milyon Kürdün yaşadığını hatırlatan Selahattin Demirtaş, “Size soruyorum bir milyon kişi nasıl terörist oluyor? Bu kadar Kürdü kimse yasaklayamaz ve terörist ilan edemez. Kürtler burada yaşıyor. Örgütleniyor, çalışıyor, ülke ekonomisine katkı sunuyor. Almanya bunu görmeli. Seçimlerde yeni çıkmış hükümet Kürtlerin bu taleplerini artık dikkate almalıdır. Yılların yanlışını düzeltmelidir" diye konuştu.

Almanya’da Abdullah Öcalan'ın posterinin yasaklamasını da skandal olarak değerlendiren Selahattin Demirtaş, devamla şunları söyledi: "Bu poster ve bayrakların yasaklanması bir hukuk skandalıdır. Evrensel değerlere terstir. Yasaklanması hiçbir anlam ifade edemez. Çünkü Öcalan, herkesin odasında, evinde ve kalbindedir."

Konuşmasında, Rojava'ya da değinen Selahattin Demirtaş, orada bir devrimin yaşandığını bunun da Ortadoğu halklarının özgürlüğü için bir örnek olduğunu söyledi. (ANF)