Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli İl Örgütü'nün 1. Olağan Kongresi, İzmit Atatürk Spor Salonu'nda toplandı.

Kongrenin yapıldığı salona "Kocaeli'de doğayı, yaşamı, insanlığı savunanlar birleşiyor", "Maraş'tan Roboski'ye tüm katliamlar aydınlatılsın" ve "Yaşasın kadın mücadelesi" yazılı pankartlar asıldı. Kobanê şehitleri ile Paris'te katledilen Kürt kadın siyasetçilerin resimleri asıldı.

Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümet yetkililerinin son dönemde HDP'yi hedef alan açıklamalarına yanıt verdi, "Bu toprakları bize dar etmeye çalışanlara faşizme, ırkçılığa inat gerçek adaleti ve halkların kardeşliğini esas alacağız. Önümüzdeki seçimlerin hedefi budur. AKP'nin telaşı, paniği de bundandır. Biz seçime parti olarak gireceğiz dedik, AKP'yi telaş sarmış, HDP'nin oyunu sayıyor. Biz baraj kapaklarını da, baraj duvarlarını da yıka yıka gümbür gümbür geliyoruz" dedi.

'FITRATINIZDA ÖLÜM VAR' DİYORLAR

Saygı duruşu ve divan seçiminin ardından HDP İl Başkanı Mehmet Akgül, katılımcıları selamladı. Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP hükümetine yüklendi, "Devlet, Erdoğan'ın devleti oldu" diye konuştu. Türkiye'de halkların kendi kültürleri, inançları ve anadilleriyle yaşamak istediğini belirten Demirtaş, "Öyle yaşamak istiyoruz, devlet müdahale etmesin istiyoruz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümet yetkililerinin son dönemde yaptığı "kamu düzeni ve güvenliği" söylemlerini eleştiren Demirtaş, "Kamu düzenini bozan sizsiniz" dedi. Toplanan vergilerin yüzde 70'ini işçi ve emekçi kesimlerin ödediğini belirten Demirtaş, "Ancak gelirin tamamını yüzde 10'luk azınlık yiyor. Biz anadilde eğitim istiyoruz, 'terörist' diyorlar; işçiyiz diyoruz, 'fıtratınızda ölüm var diyorlar. Üretimden gelen güç bizde yetki saray onlarda" diye konuştu.

'ÜRETEN BİZİZ YÖNETEN DE BİZ OLACAĞIZ'

Rojava yönelik IŞİD saldırıları ve Fransa'da yaşanan Charlie Hebdo katliamını hatırlatan Demirtaş, "İslamiyet adına katliamların yaşandığı, kadınların köle pazarında satıldığı dönemleri yaşıyoruz. Bunları durduracak bir akla ihtiyaç var. Suriye'de IŞİD ve Nusra vahşeti bunun örneğidir. AKP bu zihniyetin Türkiye şubesidir. AKP iktidarı da kendisi gibi düşünmeyenleri aynı şekilde mahkum ediyor. Bunu önlemenin yolu daha fazla ırkçılık, mezhepçilik değildir. El ele vermektir. HDP'nin farkı budur. Bunu başaramazsak Türkiye'yi Suriye'den farksız yapacaklar" dedi.

Kocaeli'nin Türkiye sanayi üretiminin yüzde 60'ını barındırdığını söyleyen Demirtaş, "Çalışanlara bakın Alevisi, Sünnisi, Türk'ü, Kürt'ü yok. Hepimiz eziliyoruz, hepimize reva gördükleri yaşam, kendi saraylarındaki altın kaplamalı su bardağının değeri kadar. Bunun kader olmadığını anlamamız lazım. Yeraltı petrol dolu olacak, yer üstünde akarsularımız, madenlerimiz olacak. Bu kadar gücümüz, enerjimiz olacak, fakat bu hazineniz üstünde yoksulluktan kırılacağız. Ancak bu böyle gitmez, üreten biziz, yöneten de biz olacağız" dedi.

SEÇİM BARAJI İSTANBUL VE KOCAELİ'DEN YIKILACAK

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın HDP'ye yönelik sözlerine yanıt veren Demirtaş, "Hükümet gece gündüz HDP'ye çatıyor. Biz seçime parti olarak gireceğiz dedik, telaşı onu sarmış, HDP'nin oyunu sayıyor. Siz HDP'nin oyunun sayacağınıza seçim barajını neden sahiplendiniz, onu anlatın? Korkunun ecele faydası yoktur. Biz senin gibi baraj kapaklarını da, baraj duvarlarını da yıka yıka gümbür gümbür geliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde yaşanan çevre kirliliği ve iş cinayetlerine dikkat çeken Demirtaş, "Çalıştığımız fabrikalarda emeğimiz sömürülüyor, o fabrika aynı zamanda ölümümüzün sebebi oluyor. Her bebek kanser tehlikesiyle doğuyor. İşte bizi mahkum ettikleri bu düzen onların yeni Türkiye'sidir. Bize, 'ölün' diyorlar, canınızın bizim için kıymeti yok diyorlar" şeklinde konuştu.

Ezilen halklara birlikte mücadele çağrısı yapan Demirtaş, "Onlar bizi ezerken aramızda ayrım yapmıyor, biz de ayrım yapmayalım. Seçim barajı buralardan yıkılacak. İstanbul'dan, Kocaeli'den siz buradan barajı yıkarsanız, sel gümbür gümbür gelecek" dedi.

(ETHA)