KESK'in 8. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "Adaylar arasındaki fırsat eşitsizliğine bakın ne demek istediğim daha iyi anlaşılır" diyerek Başbakanlığa diğer adaylarla eşit yarışması çağrısında bulundu. Demirtaş, Ayla Akat Ata'nın petrolden pay aktarılması önergesine de destek vererek, "Bende yerel yönetimlerin güçlendirilmesini düşünüyorum" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı ve aynı zamanda HDP cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Karayolları Genel Müdürlüğü Halil Rıfat Paşa Toplantı Salon'unda devam KESK'in 8. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

DİHA'nın haberine göre Demirtaş, konuşmasına KESK'in verdiği emek mücadelesine vurgu yaparak, KESK'in verdiği emek mücadelesinin önemine değindi.

Sendika üyeleri ve temsilcilerine seslenen Demirtaş, kendilerinin toplumun uç kesimlerinin adayı olarak gösterilmesinin doğru olmadığını belirterek, "Birileri ısrarla bizim bu ilkesel tutumumuzu ve temsiliyetimizi görmezden gelmek isteyebilir. Biz marjinallerin adayıymışız gibi ifade edebilirler. Ama Türkiye'de emekçiler marjinal değildir, kadınlar, çalışanlar, Soma'da katlettiğiniz 301 emekçi marjinal değildir. Kürtler, Aleviler, Sünniler, Ermeniler, Çerkezler, Lazlar, Gürcüler, Araplar marjinal değildir. Bizler marjinalliği değil, toplumun en genel kesiminin ilkelerini temsil ediyoruz." ifadelerini kullandı.

'BİZİM VERGİLERİMİZLE KURULMUŞ TRT, SADECE BİR ADAY VARMIŞ GİBİ DAVRANIYOR'

Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçim süreci boyunca kampanya yürütecek adayların eşit şartlarda yarışmadığına dikkat çekti. Başbakan Erdoğan'ın, elindeki imkanlarla her şeyi kontrol ettiğini kaydeden Demirtaş, şunları belirtti: "Adaylar arasındaki fırsat eşitsizliğine bakın ne demek istediğim daha iyi anlaşılır. Adaylardan biri başbakan ve başbakanlık yetkilerini, imkanlarını, devletin bütün olanaklarını sonuna kadar kullanıyor, partisinin olanaklarını kullanıyor. Devlerin bütün müdürlüklerini il ve ilçelere kadar kullanıyor. Yetmiyor, emrindeki özel kanallar, gazeteler, onun talimatıyla çalışan köşe yazarları gece gündüz onun propagandasını yapıyor. Hapşırsa bütün kanallar canlı yayına geçiyor. Özellikle TRT, vergilerimizle kurulmuş ve bizim paramızla çalışan TRT, sadece bir aday varmış gibi kampanyaya yaklaşıyor. Biz buna demokratik özgür seçim diyeceğiz."

MERKEZ MEDYAYA ELEŞTİRİ

Başbakan'a eşitlik konusunda çağrıda bulunan Demirtaş, "İstifa etmek gibi bir tutum göstermeyebilirsin. Demek ki koltuk senin için önemli. Ama kampanya boyunca devletin ve Başbakanlığın tek bir imkanını kullanmayacağını açıklamanızı bekliyoruz. Partinizin imkanları dışında tek bir kuruşu, tek bir olanağı ve imkanı desteklemeyeceğinizi duyurmanızı istiyoruz. Sizinle birlikte bütün adaylara eşit yaklaşması konusunda TRT Genel Müdürünüzü uyarmanızı istiyoruz. Özel yayıncılık yapan kanallar, bazılarınız Başbakan'dan talimat almaya alıştığı için yine Başbakan'ın bu konuda rica etmesini istiyoruz. Bu konuda medya ahlakını dünya standartlarında uygulamaya davet ediyorum. Özel televizyonları eşit yaklaşmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

'PAZARLIK YAPMAK HALKA İHANETTİR
'

Seçim konusunda kimseyle pazarlık yapılmadığına ve pazarlık yapanların da halka karşı ihanet içerisinde olacağına dikkat çeken Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti: "Özgürlüğü, barışı ve kardeşliği savunan kesimlerin kafasını karıştırmak üzere, 'Bunlar bir pazarlıkla aday oldular. İkinci turda pazarlık yapacaklar' diyenlere karşı hakkınızı savunun. Seçmen koyun değildir. Seçmeni sürü gibi görenlerin mantığıdır bu. Zarf sizin elinizdedir. İster o sandığa atarsınız ister atmazsınız. Neyin pazarlığını ve hangi kirli pazarlığı Ankara'da kapalı kapılar ardında yürütürse halka karşı ihaneti o yapmış olur."

Demirtaş, genel kurul konuşmasının ardından dışarıda basın emekçilerinin sorularını yanıtladı.

Demirtaş, Ayla Akat'ın Batman'da çıkan petrolle ilgili olarak yasa teklifi sunması hakkındaki soruya "Yerel yönetimlere hem yetki aktarılması hem de güç aktarılması konusunda sadece Batman'ın değil bütün illerin bu tür ihtiyaçları olduğunu bende düşünüyorum. Yerel bütçeyi mutlaka güçlendirmek lazım. Bütün vergiler, bütün kazançlar merkezi bütçeye gelirse yerel yönetimler çalışmakta zorlanıyor. Bu sadece Kürtler açısından bir sorun değildir. Samsun, Edirne, Antalya açısından da bu geçerlidir" yanıtını verdi.

"YSK mal varlığınızı bildireceksiniz. Kamuoyunu bilgilendirecek misiniz?" sorusu üzerine Demirtaş, "Elbette açıklayacağım. Birazdan arkadaşlarımız YSK'ya mal beyanını bildirecekler. Akabinde kamuoyunu bilgilendireceğiz."