ABD’nin başkenti Washington’da "Ortadoğu’da Kürdistan’ın Yeni Realitesi: Riskler, Beklentiler ve Fırsatlar" başlıklı konferans devam ediyor. Konferansta konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “IŞİD Kobanê’ye 1 km yaklaştı, ama bütün dünya izliyor” dedi.

"IŞİD AZERBAYCAN’A SALDIRSAYDI TÜRKLER NE YAPARDI?"

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) şu anda Kobani’ye bir kilometre yakınlaşmış durumda olduğunu söyleyen Demirtaş, IŞİD'in belki de birkaç saat sonra Kobani’yi alacağını ve büyük katliamlar yapacağını, ama bütün dünyanın da buna seyirci kaldığını söyledi.

“ABD öncülüğündeki kaolisyon güçlerine ait uçakların Kobanê üzerinde uçuyor, IŞİD Türkiye’nin 500 metre yakınında. Biri havadan izliyor, biri 500 metre sınırdan. BM toplantısında liderler o kadar konuştu ama hiçbiri adım atmıyor” diyen Demirtaş, Türk halkına şöyle seslendi: “IŞİD Azerbaycan’da katliam yapsaydı, ne yapardınız? Her fırsatta Kürtlerle kardeşiz diyen Türkiye halkı için bugün bir sınav gündür. Temennim o dur ki hükümet Kürt halkında oluşacak kırılmayı önleyecek adımlar atar.”

Döner dönmez bu konuları başbakan Davutoğlu ile görüşeceğini söyleyen Demirtaş, Rojava’daki gelişmelerin Türkiye’deki barış sürecinden önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Kimsenin kendilerinden Rojava Kürtlerini bir kenara bırakmasını beklememesi gerektiğini de kaydeden Demirtaş, “IŞİD’in elinde Amerikan ve Rus silahları var ama Kürtlerin elinde sadece kalaşnikoflar var” dedi.

Kürtlerin batı değerleri ile herhangi bir sorununun olmadığını da ifade eden Demirtaş, "ama dünyayı tehdit eden en tehlikeli örgütün bütün desteği alırken, Kürtlerin manevi destek bile alamadığını" da sözlerine ekledi.

‘IŞİD, ŞU ANDA SESSİZ KALANLARIN BAŞINA BELA OLACAK’

“IŞİD’i büyütüp Kürtlerin başına bela ettiler” diye devam eden Demirtaş Kürtlerin elbette bu savaşı kazanacağını da söyledi. IŞİD'in bugün kendisine sessiz kalanların başına yakında bela olacağını da söyleyen Demirtaş, “Belki IŞİD o kara lanet paçavrasını bugün oraya asabilir. Ama Alarengin yine yakında Kobanê’de dalgalanacak” dedi.

Bütün Kürt liderlerine de “Birlik adına ne yapılacaksa, bugün o gündür” diye seslenen Demirtaş, bu yaşananların Kürtlerde yeni, tarihsel bir kırılmaya yol açmak üzere olduğunu da belirtti.

“Biz bunları Mahabad’da, Qamışlo’da, Diyarbakır’da, Roboski’de yaşadık” diyen Demirtaş, hükümetten politikalarında radikal değişiklik beklentisinde olduklarını da söyledi. Radikal değişiklik ile bu kırılmanın önüne geçilebileceği ve yeni, güçlü bir birlikteliğin başlangıcının sağlanabileceğini de ifade etti.

GÜR: IŞİD ABD’NİN SİLAHLARI İLE KÜRTLERE SALDIRIYOR

Konferansın “Türkiye’deki barış süreci” başlıklı oturumunda konuşan HDP Van Milletvekili Nazmi Gür IŞİD'in Rojava’da Kürt halkına karşı kullanıldığını hatırlattı. “Diyalog süreci bitmek üzere” diyen Gür, yasanın çıkarıldığı halde hala müzakereden çok uzak olunduğunu kaydetti. Gür, “Hükümet sürekli bahaneler yaratıyor. Şimdi 2015 seçimlerini gerekçe gösteriyor. Kürt tarafı ise Öcalan’ın liderliği doğrultusunda hareket etti” dedi.

Şu anda barış için hiç umut olmadığını belirten Gür, “Suriye’de rejime karşı kim savaşıyor?” diye sorduğu soruya Suriye Özgür Ordusu mu biçiminde bir soru ile yanıt verdi. ABD başta olmak üzere, birçok ülkenin ÖSO’ya silah verdiğini de hatırlatan Gür, “Peki bu silahlar şimdi nerede? Hepsi El Nusra, El Kaide ve IŞİD’in elinde ve onlar da bu silahları Kürtlere karşı kullanıyor” diye devam ediyor.

IŞİD'in Amerikan silahları ile Kürtleri öldürdüğünü de kaydeden Gür, YPG’nin elinde ise sadece hafif silahlar olduğunu belirtti. Gür, “Tabii ki onları ABD durdurmalı, çünkü ABD silahları ile Kürtleri öldürüyorlar” diye konuştu.

BARKEY, ÜÇ TEMEL SORUNA DİKKAT ÇEKTİ

Aynı oturumda konuşan Lehigh Üniversitesi’nden Henri Barkey, üç temel sorunun hala durduğunu belirtti. Anayasa, kimlik hakları ve anadilde eğitim olarak sıraladı. Türkiye’nin bugün Rojava’ya ilişkin sergilediği tutumu geçmişte Irak’a ilişkin de sergilediğini hatırlatan Barkey, “Türkiye IŞİD konusunda sadece Rojava'ya değil yakın ilişkileri olan Kürdistan hükümetine de yardımcı olmadı” diye konuştu.

SETA’dan Kadir Üstün ise, açılım sürecinde iki tarafın da bazı adımlar atmakta tereddüt ettiğini söyledi. Şimdi Davutoğlu hükümetinin işi daha sıkı tutmaya çalıştığını belirten Üstün hükümet adım atarsa, Kandil’in de buna göre adım atacağını kaydetti. AKP’nin bu sayede 2015 seçimlerini kotarmaya çalıştığını da sözlerine ekledi. (ANF)