HDP'nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için "katil" ifadesini kullanan aralarında HÜDA-PAR Yüksek İstişare Kurulu üyesinin de bulunduğu 4 kişiye “hakaret” suçundan 3’er ay hapis cezası verildi. Demirtaş'ın avukatları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu birçok AKP'li hakkında da suç duyurusunda bulundu.  Ancak Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili yaptığı suç duyurusu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedildi.  

Hayri Demir'in Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı AKP ve Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) çevresinin 6-8 Ekim Kobane eylemleri nedeniyle suçlamasının önüne geçecek bir karar çıktı. Kobanê eylemlerini gerekçe gösterilerek Demirtaş’a sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden “katil” diyen ve çeşitli hakaretlerde bulunan 4 kişiye “hakaret” suçundan hapis cezası verildi. 
 
Ankara 30’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde Demirtaş’ın “müşteki” olarak yer aldığı, Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Yüksek İstişare Kurulu üyesi Süleyman Atmaca, gazeteci olduğu belirtilen Adem Özköse, İbrahim Toprak ve Nevvab Temel isimli sanıklar hakkında hapis cezası veren mahkemenin gerekçeli kararı da açıklandı. 
 
Demirtaş'a yönelik kullanılan "katil" ifadesini suç olarak gören savcılık, dört ayrı sanığın da "hakaret" suçundan cezalandırılmasını istemişti. Sanıklardan Nevvab Temel ve İbrahim Toprak, mahkemede hakaret ifadesinin yer aldığı sosyal medya paylaşımlarının kendilerine ait olmadığını ileri sürmüştü. Sosyal medya hesabının bulunmadığını iddia eden Temel, suçsuz olduğunu iddia ederken, sanık Toprak ise hesabının çalındığını ve ilgili paylaşımların bu şekilde yapıldığını söyledi. 
 
HÜDA-PAR yöneticisi Atmaca ise 6-8 Ekim'de partisinin 27 il ve ilçe binasının yakıldığını savundu. Atmaca ifadesinde kullandığı “katil” kelimesinin "eleştiri" içeren bir ifade olduğunu savundu. Aynı şekilde Özköse de paylaşımların kendisine ait olduğunu "basın özgürlüğü" kapsamında bu ifadeyi kullandığını savunarak, suçlamayı reddetti. 
 
SANIK HEM BELEDİYE HEM AA ÇALIŞANI
 
Sanıklardan Toprak'ın gerekçeli kararda da yer alan ifadesinde Ceylanpınar Belediyesi'ne ait basın biriminde çalıştığı gibi aynı zamanda Anadolu Ajansı'nın ilçe muhabiri olarak görev yaptığını da söylemesi dikkat çekti. 
 
Sanıkların dördüne de "hakaret" suçundan 3’er ay hapis cezası veren mahkeme, takdir yetkisini kullanarak, üç aylık hapis cezasını önce 2 ay 15 güne indirdi ardından hükmün açıklanmasının 5 yıl geri bırakılmasına karar verdi. 
 
Mahkeme heyeti ise açıkladığı gerekçeli kararında söz konusu ifadenin eleştiri sınırını aştığını, sanıklara alt sınırdan ceza verildiğini ve sabıka kayıtlarına bakılarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. 
 
Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra Demirtaş'ın avukatlarının daha önce Demirtaş hakkında bu ifadeyi kullanan birçok AKP'li hakkında da suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. Hakkında suç duyurusunda bulunanlar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da olduğu belirtildi. 

SUÇ DUYURUSU REDDEDİLDİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili "hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla yaptığı suç duyurusu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedildi.