Şırnak Uludere'de Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının köylüleri vurması üzerine bir açıklama yapan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, 3 günlük yas ilan ettiklerini söyledi.

 

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak Uludere'de PKK’lı sanılarak öldürüldüğü iddia edilen köylülerle ilgili olayın “aleni bir katliam” olduğunu söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Suriye lideri Beşar Esad’ı hedef alan sözlerini hatırlatan Demirtaş, “Kendi halkını katleden yönetimin meşruiyeti yoktur” dedi. BDP lideri Demirtaş ANKA’ya yaptığı açıklamada Şırnak Uludere’de yaşanan olayla ilgili edindikleri bilgileri şöyle anlattı:

 

“Yaklaşık 50 kişiden oluşan bir grup köylü köylerine ulaşmak üzereyken karakol görevlileriyle karşılaşmış. Görevliler ‘buradan geçmeyin’ diyerek başka bir yol göstermiş. Köylüler o yola girdikten bir süre sonra uçakların bombalı saldırısına uğramışlar. Ölenlerin tamamı o köylüler. Çoğu çocuk ve gençlerden oluşuyor. Aralarında üniversiteye hazırlanan gençler var. Bunlar kaçakçılıkla geçinen köylüler. Karakoldakiler de her şeye hakim, biliyorlar.”

 

BDP lideri Demirtaş, yaşanan olayı “açık bir katliam” olarak nitelendirdi. Geçmişte yaşanan Muğlalı olayının bile bu kadar aleni olmadığını belirten Demirtaş, “Aleni bir şekilde savaş uçakları gelip bombalamış. Genelkurmay onayı olmadan F-16 uçakları kalkmaz. Son MGK’da operasyonlar konuşulmuş. Yaşanan bu olaydan MGK’nın tüm üyeleri sorumludur” dedi.

 

ERDOĞAN’A ESAD UYARISI

 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Suriye’de yaşanan olaylar üzerine Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yaptığı, “Kendi halkını katleden yönetimin meşruiyeti olmaz” sözlerini hatırlatan Demirtaş, “Bu sözlerin aynısını Başbakan Erdoğan için söylüyorum” dedi. Olayla ilgili hükümetin ve medyanın sessiz kaldığını ileri süren Demirtaş, çok büyük bir acı yaşandığını, BDP olarak 3 günlük yas ilan ettiklerini açıkladı. Demirtaş herkesi bu acıyı paylaşmaya ve olayı lanetlemeye çağırdı. (mynet)