Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü, tutuklama operasyonlarına ilişkin İl Binası'nda basın toplantısı düzenledi.

"AKP IŞİD'E GİZLİCE DESTEK VERİYOR"

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek tarafından yapılan açıklamada, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) 3 aya yakın bir zamandır Kobani'ye yönelik saldırılarını hatırlatarak, IŞİD'in "Rojava Devrimini boğmaya çalıştığını" ve "AKP'nin de IŞİD'e gizli bir şekilde destek verdiğini" savundu.

IŞİD'in geçtiğimiz günlerde Mürşitpınar sınır kapısı üzerinden yaptığı saldırıyı hatırlatan İpek, bu saldırılar karşısında AKP'nin "sessizliğine" dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Çetelerin (IŞİD) Türkiye sınırını bu denli rahat kullanmaları AKP Hükümeti'nin yürüttüğü kirli politikalar sonucudur. AKP Hükümeti’nin Kürtlere yönelik geliştirdiği bu kirli politikalarına dünyanın birçok kentinde protesto yürüyüşleri karşılık verilmişti. Türkiye’de de DAİŞ çetesinin vahşi saldırıları ve AKP’nin Rojava kantonlarına yönelik kirli politikaları Türkiye’de de başta Amed (Diyarbakır) olmak üzere birçok kentte protesto edilmişti. AKP Hükümeti kendi kirli politikalarını örtmek için halkın başlatmış olduğu demokratik eylemselliklerine barbarca saldırmış ve birçok insanın yaşamını yitirmesine sebep olmuştur."

"SÖYLEM İLE UYGULAMA ÇELİŞKİLİ"

İpek, 6-8 Ekim Kobani protestoları sonrasında Diyarbakır başta olmak üzere Muş, Ağrı, İstanbul, Mardin, Erzurum, Şırnak, Batman, Siirt, İzmir gibi kentlerde başlatılan gözaltı ve tutuklama operasyonlarına işaret ederek, "AKP hükümeti ve Türk devleti bir kez daha yürütülen süreçte demokratik yolları tıkamak için binlerce gözaltı ve yüzlerce genç yoldaşımızı çoğu çocuk yaşta olmak üzere 10’larca insanımızı tutuklamıştır. AKP hükümeti gözaltı ve tutuklamalarla özgürlük mücadelemizin önüne geçemeyeceği gibi direniş ruhumuzu daha da güçlendirmektedir" dedi.

İpek, hükümetin iki yılı aşkın bir zamandır görüşmeler yaptığına değinerek, "Demokratik siyasetin önünü açacağını söylüyor. AKP hükümetinin söylemi ile uygulamaları çelişki oluşturmaktadır. Bir yandan 'siyaset yapılsın' deniliyor. Diğer taraftan sinsice gözaltılar yapılıyor" diye ekledi.

"SERBEST BIRAKIN"

Demokratik siyasetin önünün açılması ve tutuklananların serbest bırakılmasının istendiği açıklamada, "AKP Hükümeti yeni yasalarla güvenlik güçlerine olağanüstü yetki verirken 'makul şüphe' kavramı ile istediği herkesi gözaltına alabilmenin önünü açmış bulunuyor. Bu tür uygulamalar demokratik siyasetin önünü tıkamaktadır" denildi.

PROTESTO ÇAĞRISI

Öte yandan DBP, "siyasi soykırım" olarak nitelendirdiği operasyonları protesto etmek için halkı yarın (6 Aralık) 13.00'te Koşuyolu Parkı'na çağırdı.