DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, “Türkiye’de çok şey değişecek hangi yönde değişecek merkezileşen tek tiplerden yönde mi değişim olacak yoksa demokrasi özgür bir şekilde mi değişecek temel sorulardan biri de bu. AKP hükümet dünyanın evrensel değerleri yönünde değil tam tersi bir yöntem peşindedir” dedi.

Yüksek, partisinin 22 Mayıs’ta yapacağı Olağanüstü Genel Kuruluna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi üyeleri ile belediye eşbaşkanlarının katılımıyla Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Yüksek, “tekçiliğe karşı demokratik özerklik” vurgusunda bulunurken, 22 Mayıs’ta 4’uncü Olağanüstü Kongre’ye gideceklerini açıkladı.

Kamuran Yüksek’in açıklamalarından satır başları şöyle:

TÜRKİYE VE ORTADOĞU

“Ortadoğu ve Türkiye büyük değişimlere gebe ve Türkiye kendini bu değişimin dışında tutamaz. Bu gerçekliği görüp buna uygun bir değişim içinde bulunmalı. Değişim; Suriye, Tunus, Mısır, Irak’ta olduğu gibi mi olacak yoksa demokrasiyle mi olacak? İyi hesap yapmak gerek.

“Bu değişim sürecinin demokratik bir şekilde olması çabası içinde olduk. Israrla istediğimiz şey bu oldu. İzleyeceğimiz politikalar Türkiye’nin geleceğini belirleyecek. Hükümet ısrarla değişim sürecini şiddet zemine çekmeye çalışıyor. Bu da Türkiye’yi Ortadoğu’daki ülkeler statüsüne getiriyor. Tunus, Suriye, Irak gibi değil müzakere yoluyla yolunu seçmeli Türkiye.

“Türkiye’de çok şey değişecek hangi yönde değişecek merkezileşen tek tiplerden yönde mi değişim olacak yoksa demokrasi özgür bir şekilde mi değişecek temel sorulardan biri de bu. AKP hükümet dünyanın evrensel değerleri yönünde değil tam tersi bir yöntem peşindedir. Türkiye’nin değişimi demokrasinin yerelleşme yönünde olmalıdır.

DEMOKRATİK ÖZERKLİK

“Tekçiliğe karşı demokratik özerklik modelini Türkiye’nin gündemine sokmak istiyoruz. Dünyada da benzer yönetimlerle kendini yönetiyor. Ne kadar yerelleşirseniz, ne kadar sosyalleşirseniz demokrasi o kadar güçlenir. Ne kadar merkezileşirseniz o kadar zayıflarsınız. O nedenle değişim istikameti demokrasi yönünde olmalıdır.

“AKP şiddet yolunu deneyerek sistemini tahakküm ettirmek istiyor. Biz AKP’nin bu yerleştirme ve merkezileştirme politikasına karşı durmaya devam edeceğiz. Çünkü bu yöntem ülkenin menfaatine değildir.

DOKUNULMAZLIKLAR

“HDP demokratik dönüşümü isteyen bir parti durumundayken, bugünlerde hedef haline getiriliyor. DBP’li belediyelerimize kayyum hazırlıkları yapılıyor. PM üyelerimiz, belediye başkanlarımız, il başkanlarımız, yöneticilerimiz tutuklanıyor. Yöneticilerimiz demokratik özerkliği savunduğu, geliştirmesini istediği için tutuklanıyor. Kendi rejimini kurmak etmek için bu baskıları yapıyor. Toplumu rehin alarak sistemini inşa etmek istiyor.

“Herkes demokratik bir zeminde siyaset yapmalıdır. Giderek Türkiye’de daha önce var olan sistem de çökmüştür. AKP’de eski sistemi değiştirmek istiyor ama araftadır. Anayasa yoktur, fiilen Erdoğan Saray tarafından yönetimle karşı karşıyayız. Bir yönetim sistemi olmalı bu da yerelden gelişen bir sistem olmasını istiyoruz.

“Meclis’te temsiliyetimiz yok. Ama sadece siyaset Meclis’te yürümediğini biliyoruz. Mecliste siyaset de yapılmıyor. AKP’nin hükümranlığının sürdüğü bir durum söz konusu. Meclis’te siyaset yapan alternatif yapan tek parti HDP’dir. Onu da meclisin dışına atmak istiyorlar.

“HDP dışarıya atılırsa biz yerleşen demokrasiyi geliştirmeye çalışacağız. Tümüyle Meclis dışında demokratik yol ve yöntemlerini kullanarak mücadele edeceğiz. Biz demokrasinin yerelden gelişeceğine inanıyoruz. DBP olarak bu yönlü çalışmalarımız yürüyeceğiz. Tutuklama, katliam bizi sindirmeyecek. Geri adım atmayacağız. Biz doğru bir yoldayız halkımızın demokratik haklarını savunan bir partiyiz. Bu sistemimiz tekçi anlayışı rahatsız ediyor. Ama onları rahatsız etmeye devam edeceğiz.

KONGRE

“Sadece bu ara süreçte onlarca parti meclis üyemiz tutuklandı. Mehmet Yavuzel Cizre’de Seve Demir Silopi’de şehit düştü. İki arkadaşımız da partimizin şehididir. Yargıtay’dan tüzük ve partimize dönük bazı uyarılar yapılmıştı. Halkın beklentilerine daha iyi cevap olmak için kongreye gidiyoruz. 22 Mayıs’ta Ankara’da yapacağız. Eşbaşkanlar seçilecek, geniş bir kadro oluşturacağız. Eksik kaldığımızın farkındayız.

“Demokratik özerkliğin ülke için gerekliliğini daha fazla anlatmalıydık. Bütün bu konularda daha etkin olmak için yeniden bir yapılamayan gideceğiz. Partimiz amatör bir ruhla ama profesyonel bir şekilde çalışmalarına devam edecek. Eskinin tekrarı bir durumu yaşamak istemiyoruz.”