Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanı'na yazdığı mektupta, komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart sunmaması halinde çalışmaları sürdürmeye hazır olduğunu belirtti.

Davutoğlu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a hitaben kaleme aldığı mektupta, "Komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda Komisyon çalışmalarını sürdürmeye hazır olduğumuzu beyan ederim" dedi.

CHP'YE ELEŞTİRİ

Davutoğlu mektubunda CHP’nin anayasa komisyonu için ön şart koymasını eleştirerek bu tutumun yeni Anayasa talebinin gecikmesinin müsebbibi olduğunu belirtti.

“CHP’nin Komisyon’u parlamenter sistemin tartışılmasıyla sınırlandırma ön şartı, açıkça Yüce Meclis ve Komisyon’un iradesini sınırlandırmaya matuf olup Komisyon’a katılan siyasi partilerin dayandığı büyük halk kitlelerinin iradesine açık bir saygısızlıktır.

"CHP’nin Anayasa’nın içeriği ve niteliği ile ilgili önceliklerini gündeme getirmek yerine AK Parti’nin muhtemel siyasi sistem önerisine karşıtlık üzerinden tutum geliştirmesini ve bu tutumunu Komisyona bir ön şart olarak dayatmasını da iyi niyet ve yapıcı siyasetle bağdaştırmamız mümkün değildir.

"Ayrıca, CHP’nin Komisyon için önerdiği “Türkiye’yi Darbe Hukukundan arındırma Komisyonu” başlığı Komisyon’un esas işlevini gölgeleme ve Komisyonu Darbe Hukuku’nun temizlenmesi ile meşgul ederek Anayasa yapımı hedefinden uzaklaştırmaktan başka bir anlama gelmemektedir.

"Komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda Komisyon çalışmalarını sürdürmeye hazır olduğumuzu beyan ederim."

3 TOPLANTI YAPILMIŞTI

Anayasa Mutabakatı Komisyonu, 17 Şubat’ta yapılan 5 saatlik toplantı sonrasında TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Komisyon nihayete erdi" demesi sonrası dağılmıştı. 4 Şubat’ta başlayan görüşmelerde üç toplantı yapılmıştı.

Komisyon toplantısında kritik tartışma CHP’li üyelerin “Bir rejim tartışmasına girmeyiz. Kurucu ilkeleri tartıştırmayız. Anayasa’nın ilk 3 maddesi, onu koruyan 4’üncü madde, 6’ncı madde ve 175’inci maddeye dokunulamaz.* Kurucu iradenin bizi sınırlayan hükümleri var. Parlamenter rejimi güçlendirelim” görüşü sonrası yaşanmıştı