AKP lideri ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon kurma çalışmaları kapsamında MHP ile görüşmelere bugün saat 14.00'te başlıyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli'yle Meclis'te görüşecek olan Davutoğlu'nun birden fazla seçeneği gündeme getireceği ifade ediliyor.

Davutoğlu'nun teklifleri arasında "Ortak ve uzlaşılan konular çerçevesinde hükümet kurmak veya seçime gitmek de dahil birçok seçeneğin" olduğu belirtiliyor.

Bugünkü görüşme öncesinde Davutoğlu, MHP ile görüşmelere katılacak heyetle de bir toplantı yaptı.

MHP'NİN 4 ŞARTI VAR

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ise bugünkü görüşmede olası bir koalisyon kurulması için dört şart bulunuyor:

* Anayasa'nın ilk dört maddesinin değiştirilmemesi

* Çözüm sürecinin bittiğinin açıklanması

* Yolsuzluk soruşturmalarının yeniden açılması

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yetki sınırlarına çekilmesi

MHP'nin müzakereye kapadığı bu ön koşullar için partinin Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, BBC Türkçe'ye, "Ancak ondan sonra (koalisyon) yaparız değil, görüşülebilir, müzakere edilebilir. Bulunduğumuz nokta bu," demişti.

MHP lideri Bahçeli daha önce yaptığı açıklamalarda azınlık hükümeti ya da seçim hükümeti gibi seçeneklere de sıcak bakmadıklarını ifade etmişti.

ERDOĞAN - BAHÇELİ GERGİNLİĞİ

Davutoğlu ile Bahçeli arasındaki görüşmenin öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli arasında da 'Koalisyon görüşmelerine etki' tartışması çıkmıştı.

AKP'nin CHP ile yürüttüğü koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının ardından konuşan Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim istediğini ve "Demokrasinin ruhuna kastediyor" diyerek bu isteğin koalisyon görüşmelerine de etki ettiğini söylemişti.

Erdoğan ise Bahçeli'nin iddialarına 'Edep sınırlarını aştı' diyerek yanıt verdi ve iddia sahiplerinin ispatla mükellef olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP lideri Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da hükümet kurmakla görevlendirmişti. Hükümetin kurulması için tanınan yasal süre 45 gün ve sürenin dolacağı tarih ise 23 Ağustos.