Suriye ’de Beşar Esad rejimine bağlı birliklerin Suriyeli sivillere karşı kimyasal silah kullandığı iddiasına ilişkin Berlin’de bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Tüm kırmızı çizgiler aşıldı” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri , daha önceki açıklamalarında Suriye’de kimyasal silah kullanılmasını ‘kırmızı çizgileri’ olarak belirlemişti.

Davutoğlu bu ifadelere atıfta bulunarak, “Bütün kırmızı çizgiler aşıldı. Bu çizgileri koyan ülkelerin, bu çizgiler aşıldığında sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir” dedi.

Suriyeli muhalifler, "rejim birliklerinin başkent Şam yakınlarındaki Huta’da zehirli gaz yüklü füzelerle kimyasal saldırı düzenlediklerini" iddia etmiş, "saldırıda 1000’den fazla sivilin öldüğünü" öne sürmüştü.

Suriye yönetimi ise, iddiaların ‘asılsız olduğunu’ ve üç farklı bölgede incelemelerde bulunmak için Suriye’ye giden BM denetçilerinin ‘dikkatlerini dağıtmak’ için ortaya atıldığını ifade etmişti.

Birleşmiş Milletler de, iddiaların ‘kaygı verici olduğunu’ ve krizi tırmandıracağı tıklayın açıklamasını yaptı.

BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendiren BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliason, ‘saldırının aydınlatılması’ gerektiğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise, BM Güvenlik Konseyi’ni ‘kararsız bir tavır’ sergilemekle eleştirip şu ifadeleri kullandı:

“Bu konuda BM Güvenlik Konseyi artık kararsız bir tavır takınamaz. En şiddetli yaptırımlar uygulanmalı. Eğer şu an bunları yapmazsak, emin olun daha kanlı katliamlar gerçekleşecektir.” (BBC)