Başbakan Davutoğlu, Rusya'nın Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı iddiaları için "Bu Sovyetik propaganda makinesinin yalanları" ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan'a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında konuştu. Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı iddialarını 'Sovyetik propaganda makinesinin yalanları' olarak niteleyen Davutoğlu, ABD'den de Türkiye'yi teyit eden açıklamalar geldiğini hatırlattı.

Sovyetler Birliği döneminden verdiği örneklerle iddianın sahibi Rusya'yı eleştiren Davutoğlu şunları söyledi:

"Soğuk savaş döneminde Sovyet propaganda makinesi vardı. Her gün değişik yalanlar üretir, önce kendileri inanır sonra da dünyanın inanmasını beklerlerdi. Bunlar, 'Pravda yalanları, palavraları' diye anılırdı. Rusya'nın son 20-25 yıl içerisinde, soğuk savaş sonrasında unuttuğunu zannettiğimiz özellikleri, Sovyetler'den kalan Sovyetik özellikleri birer birer ortaya çıkıyor. Bu Sovyetik propaganda makinesinin yalanlarına kimse itibar etmez."

Davutoğlu, "Bütün bu sorunları örtmek için bir propaganda mekanizmasını çalıştırmak eskiden olan bir özellikti, şimdi kendini ortaya çıkarıyor" diyerek şöyle devam etti:

"Türkiye-Suriye sınırı bütün dünya tarafından gözlenen bir sınır. Burada DEAŞ'tan petrol alacağız da satacağız da... Her gün çok sayıda ülkenin koalisyon olarak uçuş yaptığı bölgede kirli bir alışverişten bahsetmenin anlamı yok.

Ellerinde bir delil varsa ortaya koyarlar. Aksine DEAŞ'ın Suriye rejimiyle girdiği kirli işler konusunda bir çok delil var. Kimse Türkiye'yi yanlış bir resmin içine koyamaz. 911 kilometrelik sınırda bizim ahlaki sorumluluğumuz var mültecilere sahip çıkmak. Stratejik sorumluluğumuz var, güvenliğimizi sağlamak. AB sınırına yönelen mülteci akınına dur diyebiliyor mu? Ki bizim sınırımızın diğer tarafında işleyen bir yönetim de yok. Rusya'nın Azaz'a karşı yaptığı operasyon DEAŞ'a karşı mücadele eden muhaliflere yönelik. Rus operasyonları DEAŞ'la mücadeleyi zorlaştırıyor."