Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak ve Suriye’de terör estiren Irak Şam İslam Devleti’ni eleştirirken, gelinen noktadan bu kez HDP’yi ve Suriyeli Kürtlerin örgütü PYD’yi sorumlu tuttu.

Davutoğlu, “Bugün gelinen nokta onların eseri. PYD rejimle işbirliği yaptı” dedi.

Samsun ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan, HDP’yi ‘etnik körlük’le de eleştirdi.

Turgay Güler’in Akşam'da yer alan haberine göre Davutoğlu şunları söyledi:

PYD de HDP gibi samimiyetsiz. Bugün gelinen nokta onların eseri. PYD rejimle işbirliği yaptı. Araplar, Türkmenler katledilirken sustular, hatta bizi suçladılar.

Şimdi “Kobane’yi Türkiye korusun” diyorsun. Türkiye Türkmenleri korumakla yükümlü değil mi? Ona niye tepki verdin?

Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) karşı tavır alan PYD kendisi dışındaki Kürt grupları bölgeden çıkardı. Kürtlere baskı yaptı. IŞİD baktı ki ÖSO zayıfladı, yönünü PYD’ye çevirdi. Bunun üzerine zorda kalan PYD bağırmaya başladı. HDP şimdi de Rojova konusunu istismar edip bizim üzerimize gelmeye çalışıyor. Eğer zamanında Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket etselerdi IŞİD orada yer edinemezdi.

Geçen yıl PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’e net teklifimizi yaptık. Dedik ki; “Çözüm süreci var. Türkiye’de biz artık size farklı bakıyoruz, ancak sizin de rejimle işbirliğinizi kesmeniz Suriye ulusal koalisyonuna katılmanız, diğer Kürt gruplara baskı yapmamanız ve Türkiye’ye karşı tavır almamanız gerekir.”

Oyaladılar, bir müddet olumlu davrandılar fakat Amerika kimyasal silah kullanımı sonrasında Suriye’ye müdahale etmeyince cesaretlendiler. Zihinlerinde 'rejimin kalıcı olduğu yönünde' bir kanaat ortaya çıktı. Sonra pozisyon değiştirip tekrar Suriye rejiminin yanında yer aldılar. Sözümüzü dinleseler ve rejimle işbirliği içine girmeselerdi bunlar olmayacaktı.

Koalisyonun hedefi Suriye halkını Esad ve IŞİD teröründen kurtarmaksa onlara destek veririz. Bunu Cumhurbaşkanımız, ABD Başkanı Barack Obama’ya da açık açık söyledi. Koalisyon olmasa da Türkiye kendi sınırlarını korumaya muktedir bir ülke.

Her türlü tedbiri kimseye sormadan alır, Cumhurbaşkanımızın 'Gücümüzü görecekler' dediği bu. Biz sınırımızda artık rejimi de, IŞİD’i de görmek istemiyoruz. Uçuşa yasak alan istiyoruz çünkü bölgede IŞİD’i güçlendiren şey Suriye rejiminin uçakları.