Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dicle Üniversitesi'nde  (DÜ) düzenlenen "Büyük Restorasyon: Kadim'den Küreselleşmeye Yeni Siyaset Anlayışımız" konulu konferansta konuştu. Davutoğlu konferansta konuşurken okulda boykot vardı.

Konuşmasında birlik mesajları veren Davutoğlu, "Üç ayaklı bir restorasyona ihtiyaç var," diyerek şöyle konuştu:

'YA BİZİ LİME LİME EDİP KÜÇÜK PARÇALARA AYIRACAKLAR...'

"İnsanın kendi içinde yaşayacağı restorasyon, ülkenin kendi içinde restorasyon. Önce zihniyetin inşa edilmesi. Geçmiş dışlanmışlıklar ihraç edilmeli. Tek amaç var insan onurunu korumak.

Arap gençlerin aradığı tek bir şey var; insanlık onuruna saygı. İnsan onurunu hak eden yeni bir kültür inşa etmeliyiz. Tüm insanlığa hitap edecek özgüven oluşturmalıyız.

İkincisi kimliğimizin inşası. Kim ne derse desin tarihdaşlarımız bizim soydaşlarımızdır. Bu dış politikamızın ana unsurudur. Biz kadim birlikteliğimizi bir tarihdaşlık olarak görüyoruz.

Başbakanımızın 2005 yılında Diyarbakır’da yaptığı konuşmada tarihdaşlığımızın tohumlarını attı. Ortak tarihdaşlıkla ulu çınarın altında buluşacağız. Demokrasi, özgürlükle güvenlik arasında denge bulmaktır. "Güvenlik risklerimiz var özgürlükleri unutun" dediler. Her şey unutulur, özgürlük unutulmaz.

Önümüzde iki yol var ya yeni bir siyaset anlayışıyla bütün bariyerleri önce zihnimizde sonra gönlümüzde sonra fiiliyatta ortadan kaldıracağız ve daha büyük hedeflere yürüyeceğiz Türk'üyle, Kürt'üyle, Boşnak'ıyla, Arap'ıyla ya da bizi lime lime edip küçük parçalara ayırmaya çalışacaklar."

BOYKOTUN NEDENİ

DÜ öğrencileri dün dağıttıkları bildiride boykot gerekçelerini şöyle açıklamıştı:

"Kürdistan'ın tarihini katliamlarla donatan zihniyetin temsilcisi olan AKP, iktidara geldiği günden bu yana yapmadığı katliam kalmamıştır. Bunlardan İlyas Ataş, Mahsun Karaoğlan, Aydın Erdem, Şerzan Kurt, Murat Elibol ve son olarak Şahin Öner'i alçakça katleden ve yoldaşlarımızın uğruna can verdikleri değerlerimizi hiçe sayarak katliamcı zihniyetin maşaları olan Diyarbakır Valisi ve Dışişleri Bakanı'nı üniversitemizde istemiyoruz. Bizler Dicle Üniversitesi öğrencileri olarak bu durumu protesto ederek üniversiteyi boykot ediyoruz."