HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın Türkiye’deki barış sürecine de dikkat çekmek için, AKP hükümetinin Filipinler-Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİLF) müzakerelerindeki rolü ile ilgili Başbakanın yanıtlaması talebi ile soru önergesi verdi.

HDP’li İbrahim Ayhan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı olarak yanıtlanmasını talep ettiği önergede “Moro sorununun çözümü ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti devletinin rolü ve pozisyonu nedir?” diye sordu.

İbrahim Ayhan, Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde, Filipinler'de Moro sorununun çözümü için yürütülen müzakerelerde aktif rol aldığını belirtti ve 18 Kasım 2014 tarihindeki şu sözlerini hatırlattı:

"Bu son barış sürecinde Türkiye'den yardım talep edildiğinde o zaman Dışişleri Bakanı olarak bizzat devreye girdim. Buradaki barış heyetine bir temsilci gönderdik. Şimdi silahların bırakılması aşamasına gelindi. Silahları bırakma komisyonu başkanı da bizim NATO'da daimi temsilcimiz Sayın Haydar Berk. Dün ben Filipinler hükümeti ile hem de daha sonra gece MILF (Moro İslami Kurtuluş Cephesi) yetkilileriyle yaptığım görüşmelerimde, bu sürecin suhuletle tamamlanması için Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağını bir kez daha vurguladım".

ARABULUCULUK KURUMUNU SORDU

2016 yılında imzalanması beklenen "Bangsamoro Temel Yasası" ile Moro’nun özerkliğe kavuşacağını, MILF’nin silah bırakıp 2016'da yapılacak başkanlık seçimlerine siyasi parti olarak katılacağını belirten İbrahim Ayhan şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

-Bu son barış sürecinde Türkiye'den yardım talep edildiğinde o zaman Dışişleri Bakanı olarak bizzat devreye girdim" sözlerinizden Filipinler hükümetinden arabuluculuk talep edildiği anlaşılmaktadır. Çatışma süreçlerinin çözümü konusunda arabuluculuk kurumunun kolaylaştırıcı unsur olduğunu düşünüyor musunuz?

-Kürt sorununun çözümü ile ilgili herhangi bir ülke veya uluslararası kurumdan arabuluculuk talep ettiniz mi? Etmediyseniz talep etmeyi düşünüyor musunuz?

-Kürt sorununun müzakereler yolu ile çözümü konusunda PKK'nin silah bırakmasını şart olarak koştuğunuzu çok sık dile getirmektesiniz. Müzakereler için, Filipinler hükümetince MILF'nin silah bırakması ön şart olarak öne sürülmüş müdür? Moro sorununda gelinen aşamada MILF gerillaları silah bırakmışlar mıdır? (Deniz Güneş / Demokrat Haber)