''Terörle mücadele ve sonrasında bölgenin rehabilite edilmesi'' için hazırlandığı söylenen ‘master eylem planı’ bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Mardin’de açıklandı. Açıklanan "master eylem planı"nda PKK lideri Abdullah Öcalan'a ilişkin hiçbir ifadenin yer almaması dikkat çekti.

Prof. Dr. Neşe Özgen, 'Master Planı' bir sürgün hikâyesidir demişti.

Davutoğlu'nun bizzat açıkladığı 10 temel esasa dayanan 'master eylem planı' şöyle: 

1- Psikolojik unsur:

Millet ile devlet arasındaki farklar kalkacak, birleştirici anlayışı yerleştireceğiz. İnsan odaklı devlet anlayışını yerleştireceğiz. Meşru güç kullanma yetkisi sadece halktan yetki alanlardadır. Biz hesap makamıyız. Her türlü hesabı vermeye hazırız. 

2 - Kamu düzeni inşa edilecek:

Kamu düzenini kim tehdit ederse, ister DAEŞ örneği gibi, ister PKK gibi, ister DHKP-C olsun terör yapmak isteyen kim olursa olsun durdurulacak ve engellenecek. Kamu hepimiziz. Sıradan bir devlet gücünden bahsetmiyorum. Hepimizin onurunu, yaşamını temel alan düzeni söylüyorum. Bunların özyönetim dediği gibi feodal düzenleri değil. Bunların istediği feodal düzen. Suriye'den ilk kaçan KDP yanlısı Kürtlerdi. Herkesin eşit hakka sahip olduğu kamu düzeni. Burada kesinlikle teröristle, halk ayrılacak. 90'lı yıllara geri dönülmesine izin vermeyiz, tek tipçi anlayışla halkı köle edilmesine izin vermeyiz. 

3- Kapsamlı demokratik reform süreci

Türkiye'nin bütün vesayet odaklarını değiştirelim. HDP'ye demiştik, "gelin kaçak çay içip gidersiniz" dediler. Ben ki İsrail'e sesimi yükselmişim, mazlum halklara selamınaleyküm demişim, kendi ülkemde buna izin verir miyim? Yüzümdeki tebessümü yanlış anlamasınlar. Çukur kazacağınıza Anayasa Komisyonu kurduk, oraya gelin. Bilinsin ki öyle veya böyle 12 Eylül Anayasası da, terör örgütü de emellerine ulaşamayacak. Ne istiyorsanız Ankara'da konuşacak zemin var. Cizre'de çukur, barikatların dibinde bir şey iddia edemezsiniz, gösteremezsiniz. Yeni bir anayasa ile yeni bir dönem.

4. Sosyal seferberlik

Terör saldırıları nedeniyle oluşan bütün yaraları saracağız. Biz ki diğer mazlum milletleri mağdur etmemişiz, Sur'dan, Cizre'den çıkan vatandaşlarımızı bunların eline bırakır mıyız? Aile Sosyal Destek Programını bölgeden başlatıyoruz. Her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bütün kardeşlerimize düzenli kira yardımı yapılacak. Öğrencilerimizi en iyi şartlarda eğitim yaptıracağız. Telafi eğitimi vereceğiz. Okullarımızı imar edeceğiz. Hastanelerimizi en iyi şekle getireceğiz. Bir tek vatandaşımız aç ve açıkta kalırsa hesabını sorarız. Gençlik kampları kuracağız. Gençlik Spor Bakanlığımız Türkiye'nin her yerinde tesis kuracak.

5- Ekonomik destek

13 yıl içinde ayağa kaldırdığımız bölge ekonomisini tahkim edeceğiz. Bütün vatandaşlarımızın terörden kayıplarını telafi edeceğiz. Bunlar yangın çıkardılar, biz yangın yerinde bir gülistan inşa edeceğiz. İşadamlarımızla tüm ihtiyaçları dinledim. Bana iletilen her talep yerine getirilecektir. Prim borçları ertelenecek. Esnaf ve sanatkarların kredi ödemeleri, çiftçilerimizin kredi ödemeleri ertelenecek. Kredi sağlanacak. İstihdam artışını sağlayacak hamle başlatılacak. Doğu ve güneydoğuya 200 milyar TL yatırım yaptık. 

6- Mekanın ihyası:

Mekanları yeniden ihya edeceğiz. Mardin'in Diyarbakır'ın tarihi dokusu gibi yeni bir yasal düzenleme içindeyiz. Bütün tarihi dokuya sahip yerlerde şehirlerimizi yeniden inşa edeceğiz. Sur'u tarihi özellikleriyle öylesine yeniden inşa edeceğiz ki bütün insanlık gelip ilham alacak. Bütün altyapılar tümüyle gözden geçirilip, yollar düzenlenecek.
 
7- Etkin iletişim stratejisi:

Her yerde bunu oluşturup halkımıza bilgiler aktarılacak. Yeni yasal ve idari düzenlemeler yapılacak. Büyükşehir yasası istismar edildi. Yerel yönetimler yetkileri genişletilecek ama istismar edilmesine asla izin verilmeyecek. 

8- Yeni yasal ve idari düzenlemeler:

Büyükşehir yasası istismar edildi. Yerel yönetimler yetkileri genişletilecek ama istismar edilmesine asla izin verilmeyecek. Türkiye'yi mutlak anlamda silahtan arındıracağız.

9- Yeni bir milli birlik ve kardeşlik dönemi:

Yeni bir milli birlik ve kardeşlik dönemi başlatacağız. Artık muhatap millettir. Kanaat önderlerinden STK'larda isimler oluşlacak. Devlet sizi yöönetmeyecek, siz bir araya gelin biz sizi muhatap alalım dedik. Ama elinde silah olanları muhatap almayacağız.

10- Tüm Ortadoğu'da birleştirici ruh hareketi başlatılacak:

Haseke'deki Kürt kardeşime, Halep'teki Arap kardeşime, Lazkiye'deki Türkmen kardeşime sesleniyorum, hep birlikte yeni bir kardeşlik inşa edeceğiz.

(Kaynak: T24)