Başbakan Ahmet Davutoğlu, canlı yayında Habertürk TV Ankara Temsilcisi Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı. Başkanlık sistemi tartışmasından çözüm sürecine, Ak Saray-Hükümet gerginliğinden seçimlere dek değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, Gökçek-Arınç tartışması için "Bana aktarılmadan, Twitter üzerinden konuşulmamalıydı" dedi. Konuşmasında HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ı hedef alan Davutoğlu, Demirtaş'ın süreci sabote ettiğini öne sürdü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:

GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasında görüş ayrılığı var mı?" sorusuna yanıt olarak:

Sayın Cumhurbaşkanımız ile benim aramda herhangi bir sorun olmaz. Çok köklü bir dostluğumuz var.

Başbakanlık teklifinde Cumhurbaşkanımız ne o bana sordu, ne de ben sordum. Ben hiçbir vazife için bir lobi yapmadım, bir talepte bulunmadım, bundan sonra da bulunmam. Kendisiyle barışık birinin böyle bir hırsla davranması benim dünyamda yoktur. Görevi aldıktan sonra hırs ve azimle çalışmak benim dünyamda var.

ARINÇ-GÖKÇEK POLEMİĞİ

Yarın olsa yine aynı tutumu gösteririm. Bana aktarılmadan, Twitter üzerinden konuşulmamalıydı. Her ikisiyle de görüştüm. "Bir daha böyle bir tavır görmek istemiyorum" dedim.

KÖŞK-SARAY İLİŞKİSİ

Biz birbirine güvenen bir ekibiz. Türkiye'deki sistem parlamenter sistem değil, maalesef vesayet altında 'parlamenterimsi' görünen bir sistem. Evren-Özal, Özal-Demirel, Ecevit-Sezer ilişkisine bakınız.

Bu sistemin doğasında olan çarpıklığı aşmak için yeni bir anayasa ve yeni bir siyasal sistem demek gerekir.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI

Savunduğum her şeyin zeminin sağlam olması benim için önem taşır. Türkiye'deki sistem ne parlamenter ne başkanlık ne de yarı başkanlıktır.

Net olarak ifade ediyorum bu sistemin değişmesi lazım. Ya pür parlamenter sistem olması lazım ya da başkanlık sistemi olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız haklıdır, bu sistem bir yetki çatışmasını beraberinde getiriyor. 

"BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLMELİ"

Halk tarafından cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşmişse, bunun başkanlık sistemi yönünde değişmesi doğru olur. Başkanlık sistemine geçilmesi doğrudur. Seçim beyannamesinde olacak, bizzat ben yazdım. Başkanlık seçim beyannamesinde yer alacak. Muhalefet başkanlık sistemi tartışmalarını kişiselleştirdi.

Seçim meydanlarında yeni anayasa, insan hakları, onuru diyeceğiz. Halka hesap vermeyecek bir makam olmayacak diyeceğiz. Benim görevim şu an hakkıyla başbakanlık yapmaktır. Seçim sathına çıktığımızda başkanlık sistemini anlatmamız mümkün olur.

Bu haftadan itibaren nasıl bir şey istediğimizi ortaya koyacağız. Demirtaş'ın Cumhurbaşkanımıza yönelik başkanlık çıkışı, çözüm sürecine darbe vurdu.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Bugün çözüm süreciyle ilgi bazı engellerle karşı karşıya kalınıyorsa bunun birinci mesulü HDP'dir veya onların yanlış yaklaşımıdır. Eğer bir Kobani olayları esnasında bir istismarla ortalık tarumar edilecek bir şiddete yönelinmeseydi biz o süreci yılbaşına kadar tamamlama niyetindeydik. Silahsızlanmaya giden yolu açmış olacaktık. İzleme heyeti tartışmaları o zaman da vardı. Bizim görmek istediğimiz silahsızlanma iradesi. 

Silahsızlanmanın olmadığı bir yerde herhangi bir şey tartışmak mümkün değil.

"DEMİRTAŞ SÜRECİ 2 KERE SABOTE ETTİ"

Nevruz'a doğru Dolmabahçe'de açıklanan çerçevede silahsızlanma yönünde yeni bir adım atılacağı konuşulurken Demirtaş açıklamasıyla süreci sabote etti. Bir kere de 6-7 Ekim olaylarında attığı tweetle sabote etti. Demirtaş, seçim öncesi tutumlarıyla esas niyetinin çözüm süreci değil, başka bir proje olduğunu ortaya koydu.

"MECLİS'E GİREMEZSE ŞİKAYET ETMEYECEKLER"

Kimin başkan olacağına Demirtaş karar verecek değil, Demirtaş şu anda statükocuların yeni projesidir. İki hamlesiyle de süreci sabote etmiştir. Bu tutumuyla eğer 7 Haziran'dan sonra eğer HDP-Demirtaş Meclis'e giremezse şikayet etmeyecekler. Demirtaş çözüm sürecini baltalamışsa, bu ateşle oynamaktır. 8 Haziran'da milletin verdiği iradeye razı olacaklar.

Cumhurbaşkanımızla bu anlamda aramızda iletişim problemi yok. Varsa bu giderilir. Sabote eden Demirtaş'tır.

Çözüm süreci kimsenin malı değil, HDP veya Demirtaş açıklama yaptı diye duracak değil. HDP dediğiniz yapı da tek parçalı bir yapı değil. Bizim tarafımızda irade güçlüdür. Bu konuda Cumhurbaşkanımızla aramızda bir görüş farkı olduğu kanaati üzerine yatırım yapmasın kimse. Cumhurbaşkanımız bugünde tekrar vurguladı, çözüm sürecine olan hem bağlılığını hem de bu işi tekrar başlatan bir konumunu. Bu millet çözüm sürecine sahip çıktı, bize gelen kamuoyu anketleri çözüm sürecine desteğin yüzde 70'lerde olduğunu gösteriyor.

İZLEME HEYETİ KURULACAK MI?

Netleşmiş bir husus yok. Heyetin görüşmeleri için Bakanlar Kurulu kararına gerek yok. İzleme heyeti çok kullandığımız bir tabir olmadı. Sürecin bütününü değerlendirme ihtiyacı var.