Başbakan Ahmet Davutoğlu İş Güvenliği Eylem Planı Toplantısı’nda konuştu.

Davutoğlu, "Eğer bir işverenin işyerinde hiçbir kaza olmamışsa onlardan alınan kesintiler alınmayacak. Ama ölümcül bir kaza olmuşsa şimdiki cezalardan çok daha ağır cezalar gelecek" dedi.

Bakanlar Kurulu’nda alınan karar gereği bir eylem planı olduğunu kaydeden Davutoğlu şunları söyledi:

"Dört ana alana dikkatleri çekmek istiyorum. Birincisi iş güvenliği ile ilgili süreç yönetimi. Bir anda bir kaza ortaya çıkmıyor. Ya da bir anda düzeltilmiyor. Bu çerçevede bakanlıklar ve kurumlar arasındaki koordinasyonun yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Yetki ve sorumluluk paylaşımını netleştirilmesi gerekiyor. İkincisi, işveren ve işçilerin iş güvenliğini ortak bir değer olarak görmeleri önemli Bir teklifte bulunduk, bir ortak mekanizması kurmak.

HER İŞYERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİNİN SERTİFİKASI OLACAK


İkinci önemli alan eğitilmiş insan faktörü. Yasal düzenlemeler çok kapsamlı. Kazaları engelleyecek olan şey performans ve ehliyet.
1 Ocak 2015 itibarıyla mesleki yeterlilik kurumu bütün hazırlıklarını tamamlayıp sertifika verebilecek duruma gelecek. Meslek okullarına, üniversitelerde ilgili bölümlere iş güvenliği dersleri konulacak. Hangi işçi hangi işte uzmansa onun belgesini alacak… Vasıfsız işçi diye bir kavramın kalmaması lazım. Her işyerinde çalışan işçinin sertifikası olacak.

KAZA OLMAYAN İŞYERİ ÖDÜLLENDİRİLECEK

Üçüncüsü sosyal duyarlılık ve bilinçlendirme faslı. İşverenin itibarı esas ise bu itibara zarar veren harcamalardan çekinilmemesi lazım.
Biz de bundan sonra yaptırımları artıracağız ama ödülü de artıracağız. Eğer bir işverenin işyerinde hiçbir kaza olmamışsa onlardan alınan kesintiler alınmayacak. Ama ölümcül bir kaza olmuşsa şimdiki cezalardan çok daha ağır cezalar gelecek. Dördüncü alan ise yasal alan.